Milyonların merakla beklediği erken emeklilik konusunda önemli gelişme! SGK erken emekliliğin yolunu açtı

Milyonların merakla beklediği erken emeklilik konusunda önemli bir gelişme yaşandı. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) erken emekliliğin yolunu açtı. Detaylar haberimizde...

19.05.2022-17:45 - (Son Güncelleme: 19.05.2022-17:45) Milyonların merakla beklediği erken emeklilik konusunda önemli gelişme! SGK erken emekliliğin yolunu açtı

Milyonlarca vatandaşın emekli olmaktan daha çok istediği belki de tek şey olan erken emeklilik konusundaki son dakika gelişmeleri büyük bir dikkatle takip ediliyor. Staj yapan vatandaşlar staj sigortalarının ve staj sürelerinin emeklilik konusunda olumlu bir katkısı olup olmadığını merak ediyor. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ise milyonlarca vatandaşı ilgilendiren erken emeklilik konusunda önemli bir duyuru yaptı.

SGK erken emekliliğin yolunu açtı

Türkiye’de İş Kanunu’nun 41. maddesine göre mesleki eğitimdeki genç vatandaşlar için işbaşı eğitim ve staj eğitim yapma imkanları genişletilirken, staj yapan öğrencilere sigorta yapılması ve belirli bir ücret ödenmesi zorunlu hale getirildi. Bununla birlikte stajyer olan öğrencilerin ücretlerinin bir kısmı da devlet tarafından ödeniyor. Geçmişte staj yapmış olan sigortalı çalışanlar ise bu durumun erken emeklilik konusuna etkilerini araştırmaya başladı.

Staj borçlanması

Staj dönemlerini borçlandırmak ve staja başlama tarihinin sigorta giriş tarihi olarak kabul edilmesini isteyen vatandaşların bu isteği şimdilik mümkün görülmese de önemli bir detay söz konusu.

Örnek olarak avukat adayları hukuk fakültelerinden mezun olduktan sonra 1 sene boyunca staj yapıyor. Avukatların bu staj süreleri sigortalı olsalar da olmasalar da sigorta borçlanmalarına ekleniyor. Ayrıca staj borçlanması yapılan süreler 5510 sayılı yasanın 41. Maddesi'nde sıralanıyor. Doğum askerlik, yurtdışı gibi borçlanmaların dışında eğitim ve staj ile ilgili borçlanma imkanları da bu maddede bulunuyor. Söz konusu 41. maddenin detayları şu şekilde:

‘’5510 sayılı Kanunun 41 inci maddesi uyarınca borçlandırılan süre, bu Kanunun 38 inci maddesine göre malullük, yaşlılık ve ölüm sigortalarına tabi olarak ilk defa kapsama girilen tarihten önceki süre ise, sigortalılığın başlangıç tarihi, borçlandırılan gün sayısı kadar geriye götürülür.’’

Söz konusu 41. madde doktora öğrenimi veya tıpta uzmanlık için yurtiçinde veya yurtdışında geçirdikleri normal doktora veya uzmanlık öğrenim süreleri dahil ediliyor. Anneler ve meslek lisesi öğrencileri de bu kapsamda sigorta borçlanmalarına staj sürelerini ekleyebiliyor. 

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal