25.04.2022-10:17 (Son Güncelleme:25.04.2022-13:41)


1

TESETTÜRDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

TESETTÜRDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Son zamanlar en çok çarpıtılan konulardan biri ne yazık ki tesettür. İslam dininde tesettüre giden kadının giyiminde ve kuşamında dikkat etmesi gereken şeyler vardır. Bunların başında dış kıyafet olarak giyilen kıyafetin yeterli bolluk ve uzunlukta olması gerekir. Ayak topuklarını örtecek şekilde uzun ve alta giyilen iç kıyafeti tamamen örtmeli, dışarıdan görülmesine engel olunmalıdır.



2

TESETTÜR İÇİN UYGUN OLMAYAN DURUMLAR

TESETTÜR İÇİN UYGUN OLMAYAN DURUMLAR

Dış kıyafet için seçilen parçanın içinde giydiklerin belli olması, tesettür için pek de uygun değildir. Dış kıyafetin altına giyilen pantolonun paçalardan gözükmesi, dışarıdan merak uyandıracak şekilde olması tesettür açısından hoş değildir.



3

GÖSTERİŞSİZ VE SADE OLMASI GEREKİR

GÖSTERİŞSİZ VE SADE OLMASI GEREKİR

İslam dinin gösterişten ve dikkat çekicilikten uzak durmayı nasihat eder. Müslüman bir kadının çantası ve ayakkabısı da tesettür ölçüsüne dâhildir. Ayakkabıların parlak, renkli, dikkat çekici ve ses çıkartmaması gerekir. Topuklu ayakkabı giymesi de aynı şekilde caiz değildir. Ses çıkarması dahi kadının yürüyüşünü değiştirir. Kalplere sıkıntı verebilir. Koluna astığı, eline aldığı çantaların da süslü olması kadının fark edilmesine sebebiyet vereceğinden, gösterişsiz ve sade olması gerekir.



4

Yüzü açık olan Müslüman kadınların gözlerine sürme çekip yabancı erkeklere gözükmeleri de tesettüre aykırı, haram olan davranışlardır. Müslüman kadının ses tonu ve konuşma, hitap şekline dikkat etmesi gerekir. Yabancı erkeklerle konuşurken ifade biçimini sadeleştirip, kırıtarak, gülerek konuşmamalıdır. Aynı şekilde bakışlarına dikkat etmeli, gözlerini haramdan sakındırmalıdır.



5

Deve hörgücünden; saçını başının üstüne, belli edecek şekilde topuz yapıp göstermesidir. Saçlarını örtse dahi dışarıdan saçının uzunluğundan, çokluğundan haberdar edecek şekilde toplayıp deve hörgücüne benzetmesi caiz değildir. Günümüzde bu alameti Müslüman kadınlarda çokça görmekteyiz. Hatta çarşaf giydiği halde saçını büyük toplayıp dolaşan veya başına saç harici bir şeyler dolayıp saç yapan, hatta bazı dükkânlarda bu hörgüç malzemesinin satıldığına dahi şahit olduk.



6

MEZHEPLER ARSI FARK

MEZHEPLER ARSI FARK

Yine dikkat edilmeyen hususlardan biride mezhepler arası farklılıktan dolayı örtülmeyen ellerin süslenmesi, koca taşlı yüzüklerin takılması, bileklere takılan bileziklerin gözükmesi, ses çıkarması da aynı sıkıntılar içerisinde yer almaktadır.



7

Sayılan özelliklerden birine veya birkaçına sahip olanlar, özgür iradeleriyle Allah’a karşı öyle bir isyan ederler ki, kendilerini Allah’ın rahmet kapısından uzaklaştırırlar. Bu yaptıklarının cezası olarak da rahmet kapıları kendilerine kapatılır. artık akılları, kalpleri, zihinleri, gözleri, kulakları, dilleri hak ve hakikatin semtine uğrayamazlar, kendilerine ilgili manevî trafik yolu tamamen kapatılır.



8

LANETLENMİŞTİR

LANETLENMİŞTİR

Denilebilir ki, her küfür, şirk ve isyan yolu bir nevi lanet yoldur, yani rahmetten uzaklaşmaktır. ancak Kur’an’da bazı isyanlara vurgu yapmak için lanetlenme kavramı açıkça ifade edilmiştir. Diğer isyanlar ise, zımnen lanetlenmişlerdir. İslam’da tövbe kapısı her zaman açıktır. küfrün, günahın, isyanın her çeşidinden dönenler için açıktır. her küfür, isyan ve günah Allah’ın rahmetinden uzaklaşmak, lanete uğramak demektir.



9

TÖVBE KAPISI AÇIKTIR

TÖVBE KAPISI AÇIKTIR

Her küfür gibi, Kur’an’da açıkça lanetlenmiş denilen insanlar için de tövbe kapısı açıktır. Tövbe ettikten sonra affolunmayacak günah yoktur. Ancak günahın affedilip affedilmeyeceğini bilemeyiz. Tövbe ettikten sonra Allah dilerse affeder, dilerse affetmez. Bunun için tövbemizin kabul şartlarına uygun olması gerekir. şartlarına uygun olarak yapılan tövbeyi Allah affedeceğini bildiriyor, “Ey günâhta aşırı giderek nefislerine zulmetmiş kullarım, Allah’ın rahmetinden ümidinizi kesmeyin; muhakkak ki Allah bütün günahları bağışlar. Şüphe yok ki o, çok bağışlayıcı, çok merhamet edicidir.”

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr