Mumcular Barajı Yüzde 10'luk Seviyenin Altına Düştü

Bodrum'un suyunu karşılayan Mumcular Barajı yüzde 10'luk seviyenin altına düştü. Baraj seviyesinin azalmasıyla eski kiremit fabrikası ve kara yolu yüzeye çıktı.

22.09.2021-16:01 - (Son Güncelleme: 22.09.2021-16:06) Mumcular Barajı Yüzde 10'luk Seviyenin Altına Düştü

Anadolu Ajansı'nın (AA) haberine göre Muğla’nın Bodrum ilçesinde yer alan ve Bodrum'un suyunu karşılayan Mumcular Barajı yüzde 10'luk seviyenin altına düştü. Barajdaki suyun giderek çekilmesiyle eski kiremit fabrikası ve kara yolu gün yüzüne çıktı

BODRUM’UN SUYUNU KARŞILAYAN MUMCULAR BARAJI’NDA SU SEVİYESİ DÜŞTÜ

Muğla’nın Bodrum ilçesi Türkiye'nin ve dünyanın gözde turizm kentlerinin arasında yer alıyor. Bodrum'un suyunu karşılayan Mumcular Barajı yüzde 10'luk seviyenin altına düştü. Baraj seviyesinin azalmasıyla eski kiremit fabrikası ve kara yolu yüzeye çıktı. Bodrumluların su ihtiyaçlarının ise Mumcular Barajı’ndaki suyun azalması yüzünden Geyik Barajı'ndan sağlandığı bildirildi.

SU SEVİYESİNİN DÜŞMESİYLE ESKİ FABRİKA VE KARA YOLU GÜN YÜZÜNE ÇIKTI

Muğla'nın Bodrum ilçesinde bulunan Mumcular Barajı yaklaşık 13 milyon metreküp su tutma kapasitesine sahip. Fakat baraj kuruma tehlikesi ile karşı karşıya kaldı. Barajda su seviyesi oldukça düştü. Barajdaki suların çekilmesiyle 1955'te yapıldığı ve o yıllarda Ege Bölgesi'nin kiremit ihtiyacını karşıladığı belirtilen fabrikanın kalıntıları ile eski kara yolu gün yüzüne çıktı. Gün yüzüne çıkan Kalıntılar ise bölgeye gelen bazı tatilciler ve yöre halkının ilgisini çekti. Ziyarete gelen vatandaşlar barajın son halini fotoğraflıyor.

İKLİM DEĞİŞİKLİKLERİNİ EN ACI ŞEKİLDE YAŞADIK

Muğla Su ve Kanalizasyon İdaresi (MUSKİ) Genel Müdür Yardımcısı Ali Tekkaya ise konu ile ilgili açıklamada bulundu. Tekkaya kuruyan baraj alanında yaptığı açıklamasında ‘İklim değişikliğini en acı şekilde yaşadık. Barajdaki su seviyesinin yüzde 10'un altına indi. Eski kara yolu da yeniden gün yüzüne çıktı. Sıkıntı sadece Bodrum'da değil Türkiye genelinde yaşanıyor. Bodrum genelinde 36 kuyumuz su kesmiş durumda. Şu anda yaklaşık 150 bin kişinin su kaynağını ne yazık ki kaybetmiş durumdayız. Alternatif su kaynakları için yoğun çalışma yürütüyoruz. Muğla'da toplamda 168 kuyunun tamamen su kestiğini görmüş durumdayız. Bundan sonraki dönemde artık iklim değişikliğinin hayatımızın bir parçası olduğunu kabul etmemiz, bütün disiplinlerimizi, hayatımızı buna göre geliştirmemiz ve değiştirmemiz gerekiyor. Türkiye genelinde toplam 54 milyar metreküp su tüketiliyor. Bu suyun sadece 7 milyar metreküplük kısmı içme suyunda kullanılıyor. Geri kalan 40 milyar metreküpü tarımsal sulama, 7 milyarı ise endüstride kullanılıyor. 54 milyar metreküp suyun etkin ve verimli şekilde kullanılması adına herkesin hayatındaki bazı şeyleri değiştirmesi gerekiyor. Bodrum'a şu anda Mumcular'dan su alamıyoruz. Su ihtiyacını Milas'taki Geyik Barajı'ndan sağlıyoruz’ ifadelerini kullandı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal