Mizofoni Hastalığı Nedir, Belirtileri Nelerdir?

Belirli seslere karşı aşırı hassasiyet oluşması ve bu seslere karşı toleransların azalması olarak karşımıza çıkan semptoma mizofoni hastalığı denir. Detaylar haberimizde...

25.06.2021-10:45 - (Son Güncelleme: 27.11.2021-10:32) Mizofoni Hastalığı Nedir, Belirtileri Nelerdir?

Belirli seslere karşı aşırı hassasiyet oluşması ve bu seslere karşı toleransların azalması olarak karşımıza çıkan semptoma mizofoni hastalığı denir. Hastalık ilk olarak 2001 yılında Jastreboff tarafından tanımlanmıştır. Mizofonide kaygı ve kaçınma davranışı ortaya çıkmakta olup kişilerarası ilişkileri ve işlevselliği olumsuz olarak etkilemektedir. Hastalığın sıklığı konusunda tam bir bilgi bulunmasa da %20 civarı rastlandığı bildirilmektedir.

Mizofoni hastalığında seslere karşı hassasiyet o kadar fazladır ki başka insanların yemekleri çiğneme, yutma, ağız şapırdatma ve derin nefes alma esnasında çıkardıkları seslerin yanı sıra klavyede yazı yazma ve parmakların masaya vurulması gibi takırtılı sesler de kişide rahatsızlık yaratabiliyor. Peki, nedeni bilinmeyen ve genelde çocukken başlayan mizofoni rahatsızlığı tedavi edilebilir mi? 

Psikiyatri Uzmanı Dr. Emrah Güleş mizofoni hastalığına dair detaylar vererek ne anlama geldiğini anlattı. Yunancada nefret etmek ve ses kelimelerinin birleşmesiyle meydana gelen mizafoni hakkında konuşan uzman isim şunları kaydetti: ''Bu hastalıkta kişinin belirli seslere toleransı azalmış oluyor. Çiğneme, yutma, derin nefes alma, ağız şapırdatma, klavyede yazı yazma, parmakların masaya vurulması ve takırtılı sesler bu rahatsızlıkta en çok rahatsız eden seslerin başında geliyor. Bu gibi seslerin ortak özelliği genelde tekrar eden sesler olmasıdır. Mizofoni hastalarının bu seslere tepkisi genelde sinirlenme ya da huzursuzluk hissi şeklinde oluyor ve bu seslerden kaçınmaya ya da kaçmaya çalışıyorlar''

KULAK ÇINLAMASI MİZOFONİYİ TETİKLİYOR!


Görülme sıklığının erkeklere oranla kadınlarda daha fazla olduğunu söyleyen Psikiyatri Uzmanı Dr. Emrah Güleş, ''Hastalığın sebebi bilinmiyor ancak hem nörolojik hem de psikolojik bir bozukluk olarak değerlendiriliyor. Mizofoni ortalama olarak 9-12 yaşları arasında başlıyor. Yapılan çalışmalar, beynin bazı bölümlerinde aktivitenin daha fazla olduğu gösteriyor. Obsesif kompulsif bozukluk, anksiyete bozukluğu ve tourette sendromunun mizofoni hastalarında sıklıkla beraber görülen hastalıklar olduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca kulak çınlaması olan kişilerde de mizofoni çok görülüyor" ifadelerini kullandı.

NET BİR TEDAVİSİ BULUNMUYOR!

Mizofoni hastalığının net bir tedavisinin olmadığını söyleyen Psikiyatri Uzmanı Dr. Emrah Güleş, bu hastalığın ancak bilişsel davranışçı terapi ve duyarsızlaştırma terapisi gibi terapi yöntemlerinin başarılı olabileceğini söyledi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal