Misvak Nasıl Kullanılır, Faydaları Nelerdir?

Ağız ve diş sağlığı açısından oldukça önemli bir yere sahip olan, Peygamberimizin tavsiye ettiği misvak nasıl kullanılır, faydaları nelerdir?

29.01.2019-14:54 - (Son Güncelleme: 22.05.2021-17:15)

Diş temizliği açısından oldukça önemli olan misvak erak ağacından elde edilir ve Peygamber Efendimizin tavsiye etmesi sebebiyle sünnetlerinden birisidir. Misvak nedir? Misvak nasıl kullanılır? Misvağın faydaları nelerdir? Misvak nasıl kullanılır? gibi soruların cevaplarını sizler için hazırladık. 

Hz. Peygamber (SAV) 'in gündelik hayatta yaptığı ve müslümanlara yapılmasını tavsiye ettiği davranış ve hareketlere sünnet denir. Misvak da peygamber efendimizin sünnetlerinden biridir.

Binlerce yıl öncesinden beridir kullanılan misvak Hz. Peygamber (SAV)’in de kullanılmasını tavsiye etmesiyle daha da fazla önem kazanmaktadır. Peygamberimiz temizliğe ve kişisel bakıma çok önem verirdi. Özellikle diş temizliğinin önemine dikkat çekerek ısrarla misvak kullanımını tavsiye etmiştir. Peygamber Efendimizin sünneti olarak bildiğimiz bütün tavsiyeleri bilimsel olarak kanıtlanmış birçok faydaları bulunmaktadır. 

Peygamber Efendimizin ısrarla kullanılmasını tavsiye ettiği misvak için şu hadisi ne denli önemli olduğunun kanıtıdır: 'Ümmetime zorluk vermekten endişe etmeseydim, mutlaka onu farz kılardım.'

Binlerce yıl öncesinde Peygamberimizin faydalarından bahsettiği misvak yapılan bilimsel araştırmalarca da kanıtlanmıştır. Yapılan bilimsel araştırmalar sonucunda sağlığa olan faydaları kanıtlanmış bir ürün olmasıyla temizlik açısından önemli bir üründür misvak. Kanıtlanmış faydaları sebebiyle bilim insanları tarafından da tavsiye edilen misvak, ağız ve diş sağlığı bakımından oldukça önemli bir yere sahiptir.  

MİSAVAK İÇERİĞİNE HANGİ MADDELER BULUNUR?


Ağız ve diş sağlığı olan misvağın bu kadar önemli olmasının nedeni içerisinde bulunan mineraller ve sağlıklı maddeler bulunmasından kaynaklanır. Erak ağacından elde edilen misvağın içeriğinde bakterileri öldürmeye yarayan bol mineraller ve maddeler bulunmaktadır. 

Misvağın içeriğinde; kükürt, mineral tuz, kalsiyum oksalat ve silisyum gibi diş sağlığı açısından oldukça yararlı olduğu bilinen maddeler bulunmaktadır. Misvak, içeriğinde bulundurduğu yüksek klörür konsantrasyonu nedeniyle diş taşı oluşumunu önlenmekte son derece etkili olduğuyla bilinir ve aynı zamanda, diş yüzeyinde lekelerin oluşumunu da engeller.

MİSVAĞIN FAYDALARI NELERDİR?

Yapılan bilimsel araştırmalarca kanıtlanan misvağın insan sağlığına olan faydaları oldukça fazladır. Yapılan araştırma sonuçlarından elde edilen verilere göre, misvağın içindeki kalsiyum oksalat, mineral tuz, kükürt, saponin, tanen ve silisyum gibi bazı maddeler ağızdaki zararlı bakterileri öldürmeye yardımcı olur. Misvak dalındaki lifler, dişin hem görünen kısımlarını hem de aralarını temizleme konusunda oldukça idealdir.

Peygamber Efendimiz (SAV)'in yalnızca yemekten sonra değil aynı zamanda abdest aldıktan sonra da kullanılmasını tavsiye ettiği misvak; 

- İçerisindeki yüksek klorür konsantrasyonu nedeniyle diş taşı oluşumunu önler ve yüzeydeki lekeleri derinlemesine temizler.

- Ağız ve diş sağlığının yanı sıra mide problemlerine de bire bir çözüm olan misvak, uzun süre kaynatılıp suyu içildiğinde sindirim sistemi hastalıklarının çaresi oluyor.

- İçerdiği bol mineral ve maddeler ile ağızdaki bakterileri öldürür.

- İnsan sağlığı açısından faydalı olan kükürt, mineral toz, oksalat, kalsiyum ve silisyum gibi sağlığa fayda oluşturacak kaynaklar yer alır.

- Yüksek klorür konsantrasyonu sayesinde diş taşı oluşumunu engeller.

- Dış yüzeyinde meydana gelen lekeleri yok eder.

- Diş ve dişetleri ile beraber damakların temizlenmesine olanak tanır.

- Dişlerin bembeyaz bir görüntü sağlamasına fırsat verir.

Sağlık için oldukça faydalarının bulunduğu bu özellikleri ile beraber ağız ve diş sağlığı konusunda misvak, mutlaka düzenli olarak kullanılmalıdır. Her yaştan insan misvağı rahatlıkla kullanabilir.  Herhangi bir yan etkisi bulunmadığı için gün içerisinde istenilen sıklıkla kullanılabilir. Fakat sürekli olarak açıkta kaldığı zaman kuruyabileceğinden dolayı, misvak dikkatli şekilde muhafaza edilmelidir. O yüzden genelde misvak beyaz kaplar içerisinde satılır. Doğal etkisini ve sağlığını kaybetmemesi için düzenli olarak kapalı alanda tutulması gerekir. Böylece kurumadan uzun bir süre rahatlıkla kullanılabilir.

MİSVAK NASIL KULLANILIR?


Normal diş fırçalarının kullanımından farklı olan misvağın dikkat edilmesi gereken yönleri bulunmaktadır. Diş fırçasını kullanırken yukarıdan aşağıya doğru bir teknik kullanılırken, misvak kullanımı yana doğrudur. Normal diş fırçaları yukarıdan aşağıya doğru fırçalamak tercih edilirken misvakta yanlamasına doğru kullanılmalıdır. Yani diş fırçaları yukarı ve aşağı doğru hareket ettirilirken, misvak diş üzerinde sağa ve sola doğru hareket ettirilir. Misvak bu şekilde yanlamasına düzenli kullanıldığı takdirde, ortaya çıkan salgı ile beraber dişler, diş etleri ve damak temizlenir.

Misvak kullandıkça tükürüğünüzle etkileşime geçerek bir salgı oluşturur ve bu salgıyla birlikte dişlerinizi, diş etlerinizi ve damağınızı temizler. Misvak kullanmaya yeni başlayan bireylerin ilk karşılaştıkları problem ise diş etlerinin kanamasıdır. İlk kullanmaya başladığınız zamanlarda, sert yapısı nedeniyle diş etlerinizde kanama yapabilir. Ancak daha sonra alışmaya başladıkça bu durum kaybolacak ve daha sağlıklı bir dişlere kavuşacaksınız.

Taze misvak: Ucunu yontarak direkt olarak dişe sürtülür. Liflerin açılması için azı dişlerle misvak ısırılabilir.

Kuru misvak: Kullanmadan 1 gün önce suda bekletilerek yumuşatılmalıdır.

Gereğinden fazla yumuşayan misvaklar kesilip yontma işlemiyle beraber tekrar açılmalıdır. Misvağı kullandıktan sonra çok iyi bir şekilde yıkanması gerekir. Temiz ve hava alan bir yerde muhafaza edilmelidir.

MİSVAK NASIL MUHAFAZA EDİLİR?


Misvak sürekli olarak açıkta kalırsa kurur. Sürekli olarak kapta kalırsa da kokar. Bu nedenlerden dolayı miskav beyaz kaplarda satılır. Misvakların iyi muhafaza edilmeleri gerekir.

PEYGAMBERİMİZ (SAV) NE ZAMAN MİSVAK KULLANIRDI?

Peygamber Efendimiz (SAV);

- Uyumadan önce,

- Gece namazını kılmaya kalktığında,

- Abdest almadan önce,

- Namaz için camiye gideceği zaman,

- Kuran-ı Kerim okuyacağı zaman misvak kullandığı bilinmektedir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal