İnsan hakları grupları ve Ukrayna'nın ABD Büyükelçisi Oksana Markarova Pazartesi günü Rusya'nın Ukrayna'ya misket ve vakum bombası attığını iddia etti. Beyaz Saray, Rusya'nın vakum bombası olarak da bilinen termobarik silah kullandı iddialarının henüz bağımsız kuruluşlar tarafından doğrulanmadığını, doğrulandığı takdirde "savaş suçu" olarak kaydedileceğini açıkladı. Uluslararası Af Örgütü ve ABD merkezli İnsan Hakları İzleme Örgütü (Human Rights Watch) de Rusya'nın yasaklanmış olan misket bombalarını kullandığını iddia ederken Amerikalı yetkililer ise Rus güçlerinin vakum bombası fırlatma sistemine sahip olduğunu ama kullandıkları taktirde bunun teyit edilemeyeceğini söyledi.
Termobarik silah olarak da bilinen vakum bombası yüksek ısıda bir patlamam oluşturur ve çevredeki havadan oksijeni emer. Aersol bombası olarak da bilinen bomba iki aşamalı bir mühimmattan oluşmaktadır. Bombanın ilk aşamasında ortama karbon bazlı bir yakıtla beraber küçük materyallerden oluşan bir aersol yayılmaktadır. Daha sonra bu aersol bulut ateşlenir ve bir ateş topu meydana gelir. Oluşan bu ateş topu büyük bir şok dalgası yaratarak çevresindeki tüm oksijeni emerek vakum yaratır. Konvansiyonel patlayıcıdan daha uzun süre patlama dalgası oluşturarak insan vücudunu buharlaştırma gücüne sahiptir.
Beyaz Saray Basın Sekreteri Jen Psaki, Rus güçlerinin vakum bombası kullandığını iddia eden haberleri gördüğünü ancak Rusya'nın vakum bombasını kullandığına dair bir teyit olmadığını dile getirdi. Rusya'nın vakum bombası kullandığı doğrulanırsa bunun "savaş suçu" olacağı söyleyen Psaki bu olayı değerlendirmek için uluslararası kuruluşların bulunduğunu söyledi. Guardian Gazetesinde yer alan habere göre ise Ukrayna'dan gelen görüntülerde Rusya'nın TOS-1 araçlarında termobarik roketatarlar olduğunu gösteriyor.
Avustralya Stratejik Politika Enstitüsü analisti Dr. Marcus Hellyer bu silahların Rusya tarafında Ukrayna üzerine kullanmasının an meselesi olduğu ifade etti. Rusya'nın Ukrayna'nın savunma mevzilerini yok etmek amacıyla kullanabileceğini söyleyen Hellyer vakum bombası kullanmanın çok korkunç ama yasa dışı olmadığını açıkladı.
Reuters haberine göre iki mühimmat uzmanı, sosyal medyada yayınlanan görüntüleri inceleyerek Pazartesi günü Ukrayna'nın ikinci büyük şehri olan Harkov'a çok sayıda misket bombası atıldığını iddia etti. Reuters patlama anını gösteren videolardan bombanın atıldığı yer tespit edilirken saat ve tarihi bulmak için ise orijinal görüntüleri bulunamadığını söyledi. HRW'nin Dijital Araştırmalar Laboratuvarı başkanı Sam Dubberley. Harkov'a çok sayıda misket bombası atıldığını ifade etti. Biyolojik ve kimyasal silah uzmanı Hamish de Bretton-Gordon da Harkov'da misket bombalarının kullanılmış olduğunu söyledi.
Çok sayıda küçük patlayıcı içeren bir silah olan misket bombasına parça tesirli mühimmat de denilmektedir. Hem havadan hem de karadan ateş edilebilen misket bombası havada parçalanır. Misket bombası kullanımı uluslararası sözleşmelerde yasaklanmıştır.