Milyonların gözü kulağı bu haberde! 3600 ek gösterge, asgari ücrete ek zam ve sosyal yardımlar hakkında açıklama yapıldı

Uzun bir süredir gündemde yer alan 3600 ek gösterge, asgari ücret ve sosyal yardımlarda yapılacak olan zam konusu hakkında son dakika açıklaması geldi. Milyonlarca vatandaşın maaşına zam yapılacak. Katıldığı programda yeni kararlar hakkında açıklamalarda bulunan Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Jülide Sarıeroğlu, merak edilen edilen konular hakkında bilgi verdi. İşte merak edilen konu hakkındaki açıklamalar...

10.06.2022-20:30 - (Son Güncelleme: 10.06.2022-20:30) Milyonların gözü kulağı bu haberde! 3600 ek gösterge, asgari ücrete ek zam ve sosyal yardımlar hakkında açıklama yapıldı

Milyonlarca vatandaşın gözü kulağı bu haberde! Herkesin merakla beklediği 3600 ek gösterge, asgari ücret ve sosyal yardım zamları hakkında bir açıklama geldi. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Jülide Sarıeroğlu konu hakkında açıklama yaptı. Yapılan birçok çalışma olduğunu söyleyen Sarıeroğlu, konu hakkındaki tüm detayları da vatandaşlar paylaştı. Sarıeroğlu, , "Bütün öğretmenlerimizin fazladan 3 bin 600 göstergesi var, 2 yıllık polis memurlarımız 3 bin 600 ek gösterge ekledi. Din görevlilerimizin ek göstergeleri 3 bin 600'e çıkarıldı. Tüm kamuoyuna 600 puan Yan hizmet sınıfları da dahil olmak üzere görevliler. Süreç istişareye açık. Meclise gelecek. Bu arada Çalışma Dairemiz başarıyla istişare edecek. Toplu sözleşme imzalandı. "ifadelerini kullandı.İşte merak edilen konu hakkındaki açıklamalar...

3600 ek göstergede son durum ne oldu?

Memurları ilgilendiren 3600 ek gösterge gündemde sıcaklığını koruyor. CNN canlı yayınına katılan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Jülide Sarıeroğlu, herkesin beklediği merakla beklediği konuyu hakkında açıklama yaptı. Sarıeroğlu, "Tüm Türkiye’de 5 milyon 300 bin kişiyi ilgilendiren emek harcama sayın Cumhurbaşkanı tarafınca belirtildi. 2018 yılında ilk ilkin polislerle başlayan sonra din görelileri, sıhhat görevlileri diye 4 meslek grubuyla genişletilerek ifade edilen bir düzenlemeydi. Uzun çalışmalarla son haline geldi. Kabine toplantısının ardından müjde olarak belirtildi.”dedi

Konuşmalarında devam eder Sarıeroğlu, şu ifadeleri kullandı:

“Çok şükür ete kemiğe büründü ve halkoyu ile paylaşıldı. Bugün Meclis’te sıhhat çalışanlarımızla ilgili 14 maddelik öneride bulunuldu. Toplu sözleşmelerde 6 aylık düzen yapılıyor. Sene başında enflasyon net oturduktan sonra sene başında bu sürece adım atmak daha uygun olacak. İnşallah tüm artışlar, yapılacak emek harcamalar yapıldıktan sonra 7 aylık zaman içerisinde ilgili taraflarla istişareler süre gelir yıl başında tüm çalışanlarımızı ilgilendirecek düzenlemelerimizi hayata geçirmiş oluruz diye umut ediyoruz.”

Memur-sen'in 3600 ek gösterge altında olanlar için geçerli değil

Jülide Sarıeroğlu konuşmalarında devam ederken herkesin terfi ettiğini ve ek göstergesi olmayan kişilerinde bu gruba dahil edildiğini ifade etti. Sarıeroğlu, “Kamu personel yönetimi sistemimiz hem çalışanlarımız hem emeklilerimizle ilgili sistem teknik bir sistem. 5 ayrı cetvelde amme görevlilerimiz düzenleniyor. 15 derece, 9 kademeye ayrılıyor. 12 tane hizmet sınıfımız var. Çok teknik bir alan. O yüzden yaptığımız tertip devrim durumunda bir düzenleme. 4 meslek grubuyla ilgiliydi. Ancak bu istişare süreçlerinde kamu görevlilerimizden gelen talepler 4 meslek grubunda yapılacak oynamanın farklı handikaplara yol açacağı nedeniyle kapsam genişletildi. Hiç göstergesi olmayan yardımcı hizmetler sınıfına bile 600 gösterge verildi. Aslında herkesin terfi ettiğini söyleyebiliriz.”şeklinde konuştu.

3600 EK Göstergede Son Durum Nedir

Görev yükseltilmesi yapıldı

CNN’de katıldığı yayında tüm sorulara cevap veren Sarıeroğlu, herkesin merak ettiği sorular hakkındaki detayları paylaştı. Sarıeroğlu konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi:

“Tüm öğretmenlerimiz 3600 ek gösterge, 2 senelik polis memurlarımızı 3600 ek göstergeye çıkarılmış durumda. Din görevlilerimizin ek göstergeleri 3600’e çıkarılmış durumda. Yardımcı hizmet sınıfı dahil bütün kamu çalışanlarına 600 puan veriliyor. Bu süreç hala istişareye açık. Meclis’e gelecek. O vakit içerisinde Çalışma Bakanlığı’mız istişareyi başarı göstermiş bir halde yürütecektir. Uzlaşma ile toplu sözleşme tamamlandı. Asgari ücrette tarihimizin en yüksek oranında artış laf mevzusu oldu.”

Çalışan memurların maaşları artacak mı?

Temmuz ayı içerisinde toplu sözleşme yapıldığını vurgulayan Jülide Sarıeroğlu, zam oranları hakkında bilgi verdi. Açıklamalarında Temmuz'da yapılacak hesaplamalar sonrasında artışların olabileceğini vurgulayan Sarıeroğlu, “Şimdi biliyorsunuz temmuz ayında toplu sözleşmemiz yapıldığı vakit ilk 6 ay için yüzde 5 ikinci altı ay için yüzde 7 oranın artışımız ve üzerinde enflasyon farkı verilecekti. Temmuz ayında bu hesaplamalar baştan yapılacak. Aralık sonunda yine yapıldığı taktirde muhakkak artışlar olacak. Bu süreç daha fazlaca emekli maaşlarını ve tazminatlarını etkileyen bir süreç ama maaşlara da yansıması olacak.”şeklinde konuştu.

5.3 milyon kişi 3600 ek gösterge alacak

Yapılan 3600 ek gösterge kapsamında 5.3 milyon kişinin bu yeni karardan etkileneceğini vurguladı. Televizyonlarda tabloların yayınlandığında değinen Jülide Sarıeroğlu ciddi artışlar yapılacağını aktardı. Sarıeroğlu,“5.3 milyon kişiyle ilgili hesaplamayı yapabilmemiz için son aşamayı görmemiz lazım. Yıl başlangıcında tüm artışlar yapıldığında maliyeti belli olacak. Biz emekçilerimiz için yaptığımız her şeyi bir maliyet unsuru olarak görmüyoruz. Şu an için televizyonlarda tablolar yayınlanıyor. Dün Çalışma Bakanlığımız mevcut durumu açıkladı. Emekli ikramiyelerinde 50 bin liraya kadar çıkan bir artış söz mevzusu. Çok ciddi bir artış laf mevzusu.”dedi.

Yeni düzenlemeler geliyor

CNN’da yapılan yeni düzenlemeler hakkındaki detayları paylaşan Sarıeroğlu, “İstişare, ortak akıl, beraber emek harcama AK Parti’nin başarı hikayesinin merkezinde olan husustur. Önümüzdeki dönemlerde gerekli değerlendirmeler Kabine tarafından yapılacaktır. Biz sosyal politikalara seçim öncesi diye bakmıyoruz. Gelecek hafta 17.18’inde çok kapsamlı, engelli STK’larından kadınlara her alanda yardım yapan kesimlerle çalıştaylar gerçekleştireceğiz. Roman vatandaşlarımızla daha ilkin çalıştay yaptık. İlgili tüm kesimleri buraya davet ediyoruz. Sadece seçim odaklı değil, sahada beklentiler odaklı yolumuza devam ediyoruz. Bakan Bey masada dedi. Muhakkak bir yol haritası vardır diye düşünüyorum.”ifadelerinde bulundu.

Jülide Sarıeroğlu Açıkladı

Zam oranları ne kadar olacak?

3600 ek gösterge çalışmaları devam ederken konu hakkında açıklamalarda bir bir geliyor. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Jülide Sarıeroğlu, katıldığı programda zam oranları hakkındaki bilgileri de paylaştı. Jülide Sarıeroğlu konuşmasında şu sözleri dile getirdi:

“Bakanımızın açıklamış olduğu bütün kamu personellerinin ücret sistemleriyle alakalı bir düzen içerisindeyiz dedi. Diğer verilecek sayı enflasyon farkıdır. Onun haricinde bakanlığımızın amme çalışanlarına yönelik ücret emek harcaması olduğunu Bakanımız ifade etti.

Enflasyon farkının hesaplanma yöntemi bellidir. İlgili sendika uzmanları hesaplayıp koyacaktır. Onun üstünde ücretlendirme modeliyle ilgili bakanlık tarafından yapılan bir çalışma var. Biz her türlü tedbiri alıyoruz. Gıda ürünlerinde KDV’yi yüzde 1’e indirdik. Adalet Bakanı’mızın açıklaması oldu. Kira artışlarına sınırlama getiriliyor. Cumhurbaşkanımızın liderliğindeki kabine arkadaşlarımız bütün imkanları seferber edecek bir anlayışla yol alıyoruz."

Muhalefetin karalama üzerine bir siyaset yaptığını ve bunun çok yanlış olduğunu aktaran Sarıeroğlu konulmasına şu sözlerle devam etti:

"Muhalefetin bir dediği bir dediğine tutmuyor. Onlar karalama üstüne siyaset anlayışıyla yol alıyorlar. Biz milletimizi temel alarak yolumuza devam ediyoruz. Seçim tarihimiz bellidir. Değişiklik söz konusu değildir. 3600 ile alakalı tertip AK Parti’nin 2018 seçimine giderken vermiş olduğu bir sözdür. Bu tertip AK Parti’nin bugüne dek vermiş olduğu sözlerin yerine getirilmesinin bir yansımasıdır.”

Sosyal yardım paketlerini açıkladı

Programda sosyal yardım paketleri hakkında yöneltilen sorulara da yanıt veren Jülide Sarıeroğlu, bu yardımların bir yıl boyunca düzenli olarak yapılacağını aktardı. Bununlar birlikte aile destek paketlerini hakkında sorulan sorulara detaylı olarak yanıt veren Sarıeroğlu’nun cevabı şu şekilde oldu:

“1 yıl süresince düzenli olarak vatandaşımıza her ay verilecek. Aile desteği programı açıklandı bir de anaokulu programı belirtildi. Aile desteği programı sosyal yardımlardan faydalanan tüm kesimi kapsıyor. Sadece kamu görevlilerini kapsamıyor. Haziran’ın 3. Haftasından itibaren sosyal yardımlaşma vakıflarından ve e-devletten başvurular alınacak. Kurban bayramı öncesi ödemeler gerçekleşecek. Gelir testi yapılmayacak. Sosyal yardımdan yararlanan bütün yurttaşlarımız yararlanıyor. Yaklaşık 300 lira ile 750 lira arasında değişen bir rakam onun kriterleri de bakanlık tarafınca açıklanacak."

Ak Parti'nin insan odaklı bir anlayış benimsediğini söylen Sarıeroğlu, sosyal yardımlar için belirli bir bütçe ayrıldığını ifade etti. Birçok farklı sosyal yardım bulunduğunu vurgulayan Sarıeroğlu,"AK Parti insan odaklı siyaset anlayışının en temel temsilcisidir. Biz 2022 bütçemize 104 milyar liralık sosyal yardımlarla alakalı hisse ayırdık. 44 kalemde yardım veriyoruz. Gıda ve barınmayla ilgili, engelli ve yaşlıklarla ilgili yardımlar, eşi vefat etmiş kadınlara yönelik 44 kalemde bizler sosyal yardım sistemimiz var. 104 milyarlık bu hisse her bir kalemle alakalı gereksinim sahiplerine dağıtılıyor.

Mevcutta yardım alanlara dönük ek destek olacak. Sosyal yardım almayıp gereksinim duyan, gelirinde bir değişiklik olan tüm herkes başvurabilir. Kamu işçileri ve memurlar dışından herkesin başvurusuna açık bir sistemdir. Yeni başvururlarsa alacakları sayı, çocuk sayısı ve gelir testine nazaran belirlenmiş olacak.

Okul öncesi eğitime ehemmiyet veriyoruz. Milli Eğitim Bakanı’mıza teşekkür ediyoruz. Özel anaokullarının açılması konusunda seferberlik içerisindeler. Çocuklarını anaokullarına yazdıran tüm velilerimiz bu sistemden yararlanmayı beyan ettiklerinde ücretsiz öğrenim almayı devletimiz tarafından katkı sağlanacak bunun için de 500 milyonluk bir bütçede pay ayırmış durumda.”

Memur Zammı

Asgari ücrette bir değişiklik olacak mı?

Uzun süredir gündemde yer alan diğer bir konu da asgari ücret olurken bu konu hakkında neler yapılacağı soruları da Jülide Sarıeroğlu’na yöneltildi. Bu konu hakkındaki sorulara Jülide Sarıeroğlu şu yanıtı verdi:

“Bu mevzu yasal tertip ile belirlenmiş hususlar, iyi mi toplanacağı belirlenmiş. Bu konuyla alakalı farklı bir konum olursa Çalışma Bakanımız tarafından efkarı umumiye ile paylaşılır. Ağzımızdan çıkacak herhangi bir yanlış kelime birçok kişiyi beklentiye sokabilir. Doğru bilgilendirmenin esas olduğuna inandığım için bu konuda emek verme yapan şahıs Çalışma Bakanımız bu mevzuyla ilgili bir ilerleme olduğu taktirde onun tarafınca kamuoyu ile paylaşılacaktır diye düşünüyorum.”

EYT’de son durum nedir?

EYT hakkında açıklamalar gelmeye devam ederken Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’de bir açılama yaptı. Açıklamasında "3600 ek gösterge meselesini çözümünü bu ayın sonu itibarıyla tamamlamış olacağız. Son düzenlemeleri yapacağız. Sözleşmeli meselesi, EYT meselesi de var. Bunlar dosya dosya tamamı önümüzde."sözlerine yer verdi. Konuşmasına devam eden Bakan Bilgin "Çalışanlarımızı koruyacağız, emekçilerimizi koruyacağız" diyen Bakan Bilgin, "Temmuz ayında emekçilerin karşılaştıkları enflasyon farkına karşı düzenlemelerin hazırlığını yaptığımızı belirtmek isterim. Sadece memurların, işçilerin değil emeklilerle alakalı de çalışmalarımız var."dedi.

EYT nedir?

1999 yılında yürürlüğe giren 4447 sayılı yasa ile emekli olmak isteyen vatandaşların sigortalı olarak geçirdikleri süre ve prim ödemeleri şartında bir de yaş sınırı eklendi. Erkeklerden istenen sigortalı çalışma süresi 25 yıl olurken kadınlar için bu süre 20 yıl olarak belirlendi. Ödenmesi gereken prim ise 5000 gün olarak belendi. Buna ek olarak emekli olabilmek için kadınların 58 yaşını doldurması erkeklerin ise 60 yaşını doldurması gerekmektedir. Buna göre sigortalılık süreçlerinde entegrasyon ile kademeli olarak emeklilikler yapıldı. Bu yeni yasa ile emekli olabilmek için üç şartın sağlanması gerekmektedir.

Hilal Nas
hilalnas@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal