Milyonların gözü bu haberde! EYT'de son durum ne? işte masadaki formüller

Milyonlarca insanların gözü EYT'den gelecek müjdeli haberde. Hükümet, asgari ücret, ek gösterge, ve KYK kredi faizi gibi sorunları çözüme kavuşmasının ardından gözler 'emeklilikte yaşa takılanlar' a çevrildi. Bakan Bilgin'in düzenlemenin Meclis'e geleceğini açıklamasının ardından gözler masadaki formüllere çevrildi.

25.07.2022-16:33 - (Son Güncelleme: 25.07.2022-16:53)

Bakan Bilgin'in düzenlemenin Meclis'e geleceğini açıklamasının ardından gözler masadaki formüllere çevrildi.

Hedef yılın sonu

Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesiyle ilgili çalışmalar hız kazandı. Hükümetin isteği, birçok konuda olduğu gibi EYT sorununu da yıl sonuna kadar çözüme kavuşturmak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın üzerinde çalıştığı üzerinde çalıştığı yasa olduğu söylenirken, Bakan Vedat Bilgin de düzenlemenin Meclis'e geleceğinin müjdesini verdi. Yasanın çıkmasıyla yaklaşık 1 milyon EYT'linin emekli olması bekleniyor. Peki masada hangi formüller var?

Gözler EYT formüllerine çevrildi

Gözler EYT formüllerine çevrildi

Masadaki formül ve olasılıkları SGK Uzmanı Özgür Kaya, katıldığı televizyon programında açıklarken, önemli tespitlerde de bulundu. Kaya ifadelerinde, EYT'liler için söylenilen rakamın 4 buçuk milyon kişi olduğunu fakat bunun 1 milyonu geçmeyeceğini ifade ederken aynı zamanda: 'Esasında dört buçuk milyon vatandaştan söz ediyoruz ancak 4 buçuk milyon rakamını bulmaz. Yani 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olanlar için bu rakam bir milyon kişiyi aşmaz. Çünkü emeklilikte yaşa takılmak için hizmet yılı ve prim gün sayısını tamamlamak gerekiyor.' dedi. Özgür Kaya, aynı zamanda üstünde çalışılan 3 tane formül olduğunu söyledi. Bunlardan birinci formul şöyle; 8 Eylül 1999 öncesinde SGK'lı olanlar, 15 yıllık sigortalılık süresi ve 3600 günü tamamladıklarında, yaşa bakmadan (mevcut yasada kadınlar 58, erkekler için ise 60 yaş şartı bulunuyor) emekli olabilecekler. İkinci formül ise şöyle; 8 Eylül 1999 öncesinde SGK'lı olanlar için erkeklerde 25 yıl ve 9 bin gün prim günü sayısı, kadınlarda ise 20 yıl hizmet süresi ve 7200 gün prim günü sayısı şartı aranabilecek. Üçüncü ve son formül ise şu; Yaşı bekleyenler için maaş kesintisi ya da yaş indirim formülü. Bu formül de ise maaş kesintisinin yüzde 2 civarında olması ya da yaş şartının birkaç yıl düşürülmesi ihtimali üzerinde duruluyor.

Bakan Bilgin müjdeyi vermişti

Çalışma ve Sosyal Bakanı Vedat Bilgin EYT çalışma sistemi hakkında yaptığı açıklamada şunları söylemişti: 'Bir sayı ve içerik veremem ama çok sayıda formül var. Alternatifler var. Bu alternatifler üzerinden çalışmalarımızı yapacağız. İşin bir mali boyutu var. Çalışmamız bir noktaya geldiğinde Hazine ve Maliye Bakanlığı da çalışmamıza katılacak. Onların da bu formüller üzerinde hesaplamalar yapmasını bekleyeceğiz. O formüllerin her birinin ayrı maliyet hesabı yapıldığında Cumhurbaşkanımıza sunacağız. Kararı Cumhurbaşkanımız verecek.' şeklinde ifadelerde bulunmuştu.

Berkay Çakmak
berkay61cakmak@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal