Milyonların beklediği EYT'de öyle bir detay ortaya çıktı ki! Kimse bunu bilmiyordu

Milyonların heyecanla beklediği EYT'nin ne zaman çıkacağı merak edilirken, EYT ile ilgili herkesi şaşırtacak bir detay ortaya çıktı. İşte, herkesin gözünden kaçan o detay...

24.07.2022-13:23 - (Son Güncelleme: 24.07.2022-14:06)

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT), ile alakalı takvim işliyor. Çalışma Bakanı Vedat Bilgin tarafından çalışmaların başladığının duyurulması sonrasında yeni bir gelişme daha yaşandı. Bakan Bilgin, EYT ile ilgili tarih söyleyerek, “En uygun formül devreye sokulacak. Çalışmayı sene sonunda ya da Ocak başında Meclis'e sunmayı planlıyoruz” sözlerini kullandı.

EYT ne zaman çıkacak?

EYT çalışmalarını yürütmeleri için Bakanlık tarafından bir ekip kuruldu. Birkaç alternatif ile önerinin masaya yatırıldığı çalışmada sendikalar ile diyalog da kurulacak. İlgili bakanlıklar ile de temas kurarak yürütülecek çalışmalar ile sorunun çözümü konusunda en uygun formüle ulaşılması hedefleniyor. EYT üzerinde çalışılan emeklilik şartlarında maaş kesintisi olması, belli bir yaş bareminin konulması, belli bir primi tamamlayan kişilerin yaşa takılmadan emekliye ayrılabilmesi gibi formüller öne çıkıyor. Çalışmaların sene sonuna kadar veya 2023'ün ilk ayına kadar çözülmesi bekleniyor.

Emeklilikte yaş sorununa takılanlar, emeklilik şartlarında 1999 yılında yapılan değişikliğin geçmişe yönelik uygulamasının son bulmasına, yaş şartı olmadan, sigortalılık süresi ile prim günü koşullarını sağlayarak emekliye ayrılmayı istiyor.

 eyt

Nisan 2022 itibari ile  Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) kayıtlı 4/a (SSK) kapsamında 16 milyon 406 bin, 4/b (BAĞ-KUR) kapsamında 3 milyon 32 bin sigortalı bulunuyor. 

Tahminlere göre, 4/a ve 4/b olmak üzere toplam 19 milyon 726 bin sigortalıdan yaklaşık 5-6 milyonu EYT sorunu yaşıyor.

Staj yapanlar borçlanma talep ediyor

Lise ile üniversite dönemlerinde staj yapan kişiler de EYT ile alakalı beklentide. Bakan Bilgin'in yaptığı açıklamalar heyecanlandırırken lise ile üniversite dönemlerinde staj yapan kişilerden de borçlanma imkanı talebi geldi.

 eyt ne zaman çıkacak

Herkesin emekli olması mümkün değil

SGK Uzmanı Özgür Erdursun, EYT düzenlemesi başlasa dahi ilk etapta herkesin emekliye ayrılamayacağını belirterek, “Yasanın yürürlüğe girdiği tarihte müracaatta bulunurlarsa 700-800 bin kişi hemen emekli olabilir. Diğerleri ise prim günlerini tamamladığı zaman kademeli olarak emekli olacak. Yasa çıksa bile hemen herkesin emekli olması mümkün değil. Prim günü eksiği olanlar, stajyer ve çıraklarda da EYT’liler var. 

Yani yasa çıksa bile herkesin emekli olması mümkün değil. Bu, organik olarak 10 yıla yayılır." dedi.

Esmagül Koçak
esmagulk@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal