Milyonlarca vatandaşı ve inşaat sektörünü heyecanlandıracak adım! Maliyet yarı fiyatına düşecek!

Fahiş kira artışlarının ardından hükümet önemli bir adım attı. Hazine arazileri imara açılarak fahiş kira artışlarının önüne geçmek, arsa ve konut arazilerinin talebinin artması hedefleniyor. Atılacak bu adım vatandaş ve inşaat sektörünü umutlandırdı.

31.05.2022-09:03 - (Son Güncelleme: 31.05.2022-09:24) Milyonlarca vatandaşı ve inşaat sektörünü heyecanlandıracak adım! Maliyet yarı fiyatına düşecek!

Fahiş kira artışlarının önüne geçmek, arsa ve konut arazilerinin talebinin artmasını sağlamak için hükümet önemli bir adım attı. Atılan adım sayesinde hazine arazilerini vatandaşa vermek için harekete geçen hükümet, vatandaş ve inşaat sektörünü umutlandıran adım atmış oldu.

"Önemli bir kazanım olacak"

Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği Başkanı Mehmet Kalyoncu, atılan bu adımı çok önemli ve müjdeli bir haber olarak nitelendiren Kalyoncu, “Bir konut projesinin maliyetinin yüzde 50’sini arsa oluşturuyor. Son günlerde sıklıkla karşımıza inşaat maliyetlerindeki artış konusu çıkıyor ama bu artış sektör için, arsa maliyetleri kadar yer tutmuyor. Bundan dolayı devlete ait, merkezi konumda bulunan, imar ve altyapı problemi olmayan arsaların bu amaç için kullanılması çok önemli bir kazanım olacak” ifadelerini kullandı.

"Fiyatın regüle edilmesini kritik buluyoruz"

Hazine arazilerinin imara açılmasıyla beraber yatırım yapacak kişilerin giderleri yarı maliyete düşeceğinin altını çizerek, “Burada, düşüşün direkt son kullanıcıya yansıyacak şekilde fiyatın regüle edilmesini kritik buluyoruz. Arsa sahibinin kamu olması ve geliştiricilerin arsa maliyeti olmadan proje sürecine başlaması yönünde bir çerçeve çizilmesine sıcak bakıyoruz." ifadelerine yer verdi.


"Alternatif modellerin de geliştirilmesini temenni ediyoruz"

Alternatif modellerinde geliştirilmesi gerektiğini söyleyen Kalyoncu, "Alternatif modellerin de geliştirilmesini temenni ediyoruz. Bu süreçte kamu özel iş birliği ile 20-30 yıl süreli ‘Kullanım hakkı devri modeli’ de başarılı olabilir. Bu noktadan sonra yükü devletin üzerinde bırakmadan; finans kuruluşları, özel sektör hatta sermaye piyasası kanalı ile gerekli fonlamaların da katkısı ile sorunu en kısa zamanda çözeceğimize inanıyoruz” ifadelerini kullandı.

"Bunları kapsamlı hazırlayıp, sunacağız"

İstanbul İnşaatçılar Derneği Başkanı Nazmi Durbakayım, konu ile ilişkili açıklamalarda bulundu. Durbakayım, “Yüksek konut fiyatları, sektörümüzü stagflasyon ortamına itti. Çıkış için devlet ve özel sektör işbirliğinin olması gerekir. Konuya bakanlığın el atmasını olumlu karşılıyoruz ve önümüzdeki günlerde bir sonuca ulaşmasını bekliyoruz. Sektör olarak biz de fiyat istikrarının sağlanması, erişilebilir fiyatlardan konut alımına yönelik çalışmalar sürdürüyoruz. Bunları kapsamlı hazırlayıp, sunacağız." ifadelerine yer verdi.


"Toplam nüfusun yüzde 30'unu teşkil etmemesi gerekir"

Nazmi Durbakayım, sözlerine ek olarak, "Zira mevcut sorunun altından tek başımıza kalkmamız mümkün değil. Makul fiyatlar için şehirlerdeki nüfus dağılımının uygun seviyeye gelmesi gerektiğini de düşünüyoruz. Türkiye’deki üç büyük şehrimizin nüfusunun, toplam nüfusun yüzde 30'unu teşkil etmemesi gerekir" diye konuştu.

"Fiyatları indirmez ama bir denge sağlar"

Ankara Tüm Emlakçılar Esnaf Odası Başkanı Hakan Akçam, bu atılacak adımın daha önce gündeme geldiğini lakin hayata geçirilemediğinden bahsederek, “Amacına uygun şekilde hayata geçirilirse çok güzel bir sistem. Fiyatları indirmez ama bir denge sağlar. Sıkışık ortama biraz nefes aldırır” ifadelerini kullandı.

Ertuğ Güveniş
ertugguvenıs@outlook.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal