Milyonlarca emeklinin dikkatine: zam açıklandı, denge kapanmadı!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kabine Toplantısı sonrasında emeklilere yapılacak ek zam oranını duyurdu. Sosyal Güvenlik Kurumu kapsamında emekli aylığı alan SSK ve Bağ-Kur emeklilerine yapılan zam açıklandı.

19.01.2024-11:50 - (Son Güncelleme: 19.01.2024-11:50) Milyonlarca emeklinin dikkatine: zam açıklandı, denge kapanmadı!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kabine Toplantısı sonrasında emeklilere yönelik ek zam oranını açıkladı. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) kapsamında emekli aylığı alan SSK ve Bağ-Kur emeklilerine yüzde 5 zam yapılacağı belirtildi. Bu kararın ardından SSK ve Bağ-Kur emeklileri ile memur emeklileri arasındaki maaş makasının hala kapanmamış olması, kamuoyunda tartışmalara neden oldu. Emeklilere yönelik yapılan yüzde 5'lik ilave zamın ardından, emekliler arasındaki maaş dengesinin nasıl sağlanacağı ve gelecek dönemde yapılacak zamların etkisi uzmanlar tarafından değerlendiriliyor. Meclis Plan Bütçe Komisyonu'nun maaş düzenlemesi için mesaiye başlamasıyla birlikte, SSK ve Bağkur emeklilerinin yılın şubat ayında ek zamlı maaşlarına kavuşması bekleniyor. Plan ve Bütçe Komisyonu tarafından hazırlanacak yasa teklifi, emekli maaşlarında yapılacak artışları içerecek.

Enflasyon tahminlerine göre, Temmuz ayında SSK ve Bağkur emekli aylıklarına yüzde 24 oranında zam yapılması planlanıyor. Bu zam oranı, enflasyon rakamları ve ekonomik göstergelere bağlı olarak belirlenecek.


Uzman isimden detaylı açıklama geldi

Emekli memurlar, Ocak ayında gerçekleştirilen toplu sözleşme kapsamında zam almışlardı. Ancak, alınan bu zam oranı, enflasyonun yüzde 15'i aşan kısmından yararlanma imkanı sunuyor. Bu durumda, SSK ve Bağ-Kur’luların Temmuz ayındaki yüzde 24'lük zam oranıyla karşılaştırıldığında, emekli memurların yüzde 18.6 oranındaki zam oranının daha düşük kalması söz konusu.

Show TV Ana Haber'e katılan uzman isim konuyla ilgili şu açıklamada bulundu: 

"Örneğin aralık ayında maaşı 15 bin lira olan bir kişi bu ay ocak ayında 20 bin 635 alacak. Ek zam kanunu çıktıktan sonra bu kez maaşı yüzde 42.57 üzerinden hesaplanacak bu kişiye daha sonra 750 lira fark ödenecek." En düşük emekli maaşı da 10 bin TL'ye çıkarıldı. Kök aylığı 6 bin TL olanların maaşı da böyle hesaplanacak. Öncelikle yüzde 37.57'lik zamma göre hesaplanacaktı 8254 lira çıkacaktı, ek zam kanunu çıktıktan sonra bu kez yüzde 42.57'lik zamma göre hesaplanacak 8554 lira çıkacak. Bu kişiye 1746 liralık fark ödenerek 10 bin TL tamamlanacak.”


Ceren Pekşen
cerenpeksen@haber365.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal