Milli Uzay Ajansı: Türkiye'nin Uzaydaki Haklarını Koruyacağız

Türkiye Uzay Ajansı uluslararası alanda uzay konusunda iş birliklerini artırmak için, 72 yıldır düzenlenen Uluslararası Astronotik Federasyonu (IAF) tarafından organize edilen IAC'ye etkinliğine katıldı.

26.10.2021-17:02 - (Son Güncelleme: 26.10.2021-17:18) Milli Uzay Ajansı: Türkiye'nin Uzaydaki Haklarını Koruyacağız

Türkiye Uzay Ajansı uluslararası alanda uzay konusunda iş birliklerini artırıyor. Dünyanın önde gelen organizasyonlarından olan Uluslararası Uzay Kongresi'nde (IAC) Milli Uzay Programı'nda olan hedeflere yönelik uluslararası alanda etkinliğini artırmak istiyor.

TÜRKİYE UZAY AJANSI  ULUSLARARASI ASTRONİK FEDERASYONU'NA KATILDI

Türkiye Uzay Ajansı'ndan yapılan açıklamaya göre, Türkiye 71 ülkeden 407 üyesi bulunan Uluslararası Astronotik Federasyonu (IAF) tarafından organize edilen IAC'ye katıldı. Her yıl 10 binden fazla katılımcıya ev sahipliği yapan kongrede uzay alanında yürüten çalışmalar ve uluslararası kuruluşlar bir araya geliyor.

DİĞER UZAY AJANSLARIYLA ORTAK GÖRÜŞME GERÇEKLEŞTİRİLECEK

Türkiye Uzay Ajansı'nın kongrede, devletler ve kurumlarla beraber toplamda 35'in üzerinde görüşme gerçekleştireceği düşünülüyor. Rusya, ABD, Japonya, Birleşik Krallık'ın uzay ajanslarıyla programları ayarlamaya çalışan Türkiye Uzay Ajansı devletlerin yanı sıra, Elon Musk'ın kurduğu SpaceX ile Amazon'un sahibi Jeff Bezos'un kurucusu olduğu Blue Origin gibi uzaya yatırım yapan özel şirketler ile de görüşme yapmayı planlıyor.

TÜRKİYE'NİN UZAYDAKİ HAKLARINI KORUMAK İÇİN BURADAYIZ

Türkiye Uzay Ajansı Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım yaptığı açıklamalarda, Türkiye'nin uzaydaki haklarını korumak için yatırımların artması gerektiğini belirtirken 72'ncisi yapılan kongrede ilk defa yer aldıklarını belirtti. Hüseyin Yıldırım sözlerine şu şekilde sonlandırdı; "Bunları değerlendirmeye devam ederken alternatifleri öngörmek açısından IAC 2021 bizler için çok faydalı bir organizasyon olacak. Etkinlik boyunca birçok ajans ve şirketle ikili görüşmeler yapacağız. Ayrıca, ülkemizin uzaydaki varlığını ve haklarını korumak, gözetmek için de buralarda bulunmak gerekiyor. Unutmayalım ki, gelecek uzayda ve uzayda izi olmayanın dünyada sözü olmayacak."

CUMHURBAŞKANI RECEP TAYYİP ERDOĞAN'IN UZAY AÇIKLAMALARI

Geçtiğimiz günlerde Türkiye'nin uzay programını açıklayan Başkan Erdoğan şu açıklamalara yer vermişti; "En önemli hedefimiz, Cumhuriyetimizin 100. yılında Ay’a ilk teması gerçekleştirmektir. İnşallah Ay’a gidiyoruz. İlk aşamada 2023 yılı sonunda yakın dünya yörüngesinde ateşleyeceğimiz hibrit roketimizle Ay’a sert iniş gerçekleştireceğiz. Uzay aracımızı yakın yörüngeye çıkaracak ilk fırlatmayı uluslararası işbirliğiyle hayata geçireceğiz. İkinci aşamada 2028’de aracımızı kendi roketimizle fırlatmayı hedefliyoruz.”

TÜRKİYE UZAY AJANSI

Türkiye Uzay Ajansı Aralık 2018 yılında 23 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Uzay ve havacılık bilimi ve teknolojilerine yönelik orta ve uzun vadeli amaçları, temel ilke ve yaklaşımları, hedef ve öncelikleri, performans ölçütlerini, bunlara ulaşmak için izlenecek yöntemler ile kaynak dağılımlarını belirlemek ve gereken uygulamaları yapmak için kurulmuş bir devlet kuruluşudur.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal