Milli mühimmatlar hız kesmeden sahaya iniyor! Bozok'un seri üretimi başladı

Türki savunma sanayisi bünyesinde insansız hava araçları (İHA) için geliştirilmiş olan lazer güdümlü minyatür mühimmat Bozok'un seri üretimi başladı. İşte haberin detayları...

05.06.2022-10:28 - (Son Güncelleme: 05.06.2022-10:28) Milli mühimmatlar hız kesmeden sahaya iniyor! Bozok'un seri üretimi başladı

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Savunma Sanayii Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü (SAGE) Müdürü Gürcan Okumuş, AA muhabirine yapmış olduğu açıklamada, konjonktürel gelişmelerin de etkisiyle birlikte savunma sanayisi ürünlerine talebin her geçen gün arttığını dile getirdi. 

Enstitü olarak mevcut projelere Ar-Ge, geliştirme ve mevcut ürünlere de yetenek kazandırma amacıyla yenilerinin eklendiğini belirten Okumuş, seyir füzesi SOM projesinde ROKETSAN'da seri üretim sürmeye devam ederken füzenin değişik varyantlarına yetenek kazandırılmasına, alt bileşenlerin millileştirilmesine ilişkin çalışmaların devam ettiğini bildirdi. 

Proje kapsamında başarılı atışlar gerçekleştirildiğinin bilgisini aktaran Okumuş ise, "SOM-J'de önemli bir aşamaya geldik. F-16 atışlarımız başlamıştı. Hedefe angajman sağlayan atışlarımız da başladı. SOM-J, İHA'lardan da atılabilecek seyir füzesi olarak önemsediğimiz bir proje. Yakın zamanda orada çok önemli sonuçları göreceğiz, projenin tamamlanma aşamasına geldiğini söyleyebiliriz." diye söyledi. 

Öte yandan hava-hava füzelerinin ise testlerinin sürmeye devam ettiğini ve bu yıl farklı test kampanyaları olacağını dile getiren Okumuş, "Seri üretimle ilgili hazırlıklarımız devam ediyor. Gökhan projemiz başladı, ramjetli hava-hava füzemizle ilgili çalışmalarımız yoğun olarak devam ediyor." şeklinde aktardı. 

Güdüm kitlerine yönelik yoğun çalışma 

Okumuş konuya yönelik, güdüm kitlerinin operasyonlarda çok yoğun kullanıldığına değinerek şu değerlendirmeleri yaptı: "Ukrayna harekatında da mühimmat stoklarının ne kadar hızlı eritildiğini gördük. O açıdan güdüm kitleriyle ilgili de yoğun bir şekilde çalışıyoruz. Yeni kabiliyetler kazandırılması, millilik oranlarının artırılması, başta lazer arayıcı başlık olmak üzere farklı arayıcı başlıklar üzerinde duruyoruz. HGK-82, HGK-83, kanatlı güdüm kitlerinde lazer ve diğer arayıcı başlıkların, farklı yeteneklerin, karıştırmaya karşı dayanıklı antenlerin olduğu, daha hızlı üretime yönelik iyileştirmelerin olduğu çalışmalarımız devam ediyor. Güdüm kitleri yüksek taşıma kapasitesine sahip yeni İHA'larımızın da silahları olarak kullanılacak." diye ifade etti. 

''Kuzgun’da önemli yol alıyoruz''

İHA odaklı mühimmat projelerinin de hızlı bir şekilde yol aldığını ifade eden Okumuş, modüler mühimmat ailesi Kuzgun projesine yönelik şöyle söyledi: 

"Kuzgun çok önemsediğimiz bir proje. Kuzgun'da önemli yol alıyoruz. Kuzgun'un değişik varyantları var: Serbest süzülen, turbojetli ve katı yakıtlı. Üçü de paralel olarak devam ediyor. Öncelikli olarak serbest süzülenin testleri tamamlanacak ve sipariş aşamasına oldukça yakınız. 

Bir insansız deniz aracından ilk atışını yapacağımız Kuzgun'un katı yakıtlısıyla ilgili çalışmalara çok ağırlık verdik. Bu yıl içinde bir insansız deniz aracından Kuzgun'un atıldığını göreceğiz ve 2023 yılında turbo jetli modelinde de önemli aşamalar kaydedeceğiz. Kuzgun'un bir küçüğü dediğimiz Kayı'da da çalışmalar devam ediyor." dedi. 


Bozok’un seri üretimi başladı 

Gürcan Okumuş konuya ilişkin, enstitünün ilk İHA mühimmatı olan ve kalifikasyonu tamamlanan Bozok'ta seri üretimin başlamış olduğunu aktardı. 

Bozok'un delici harp başlığını geliştirdiklerini dile getiren Okumuş, "Onunla ilgili bazı test atışlarımız olacak. Menzil uzatma ile ilgili çalışmalarımız var. Bozok'ta 15 kilometrenin üzerine çıktığımız atışlar oldu, bunu daha nereye getirebileceğimize bakıyoruz. Bozok'ta daha uzun menzili hedefliyoruz." şeklinde ifade etti. Okumuş, seri üretimle beraber partiler halinde teslimatlar gerçekleştireceklerini dile getirdi. 

Navigasyon ve patlayıcı malzeme 

Söz konusu sistem projeleri sürmeye devam ederken diğer yandan navigasyon ürünlerini geliştirmeye devam ettikleri bilgisini aktaran Okumuş, hücumbotlarda, gemilerde kullanabilecek navigasyon paketlerinin önemli yol kat ettiğini dile getirdi. 

Öte yandan bir sipariş kapsamında neredeyse 20'ye yakın teslimata başladıklarını belirten Okumuş, "Tersanelerimiz özellikle ihracat potansiyeli yüksek çalışmalar yapıyor. Navigasyon ürünlerimizin orada kullanılmasını amaçlıyoruz. Navigasyon dediğimiz ataletsel ölçüm birimi, küresel konumlama alıcı Kaşif. Seri üretimleri başladı ama gelişmeye de devam ediyor." dedi. Patlayıcı ve enerjik malzemeler konusunda ise uzman olduklarına değinen Okumuş, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu konuda da yine Ar-Ge çalışmaları devam ediyor. 

Türkiye'nin ilk termobarik patlayıcısı Tendürek'i biz geliştirmiştik. Onun çok farklı, çok maliyet etkin versiyonlarını geliştirdik ve kalifiye oldu, kullanmaya başlandı. Kor, Alaz gibi ürünlerimiz var. Volkan projesi kapsamında toz termobarik çalışmaları tamamlandı, Makine ve Kimya Endüstrisi tarafından seri üretimi yapılacak. Toz termobarik olarak da mühimmat sistemlerinde, farklı ürünlerde kullanılabilecek enerjik malzemelerde yol alıyoruz." diye söyledi. 

''Görüşmeler devam ediyor destek vermeye devam edeceğiz''

Askeri Fabrika ve Tersane İşletme Anonim Şirketi ASFAT'la HGK-82'ye ilişkin 1000 adetlik bir projenin tamamlanmak üzere olduğunu dile getiren Okumuş, "Görüşmelerimiz devam ediyor. Farklı ihtiyaçları olursa destek vermeye devam edeceğiz. Askeri fabrikalarımızın üretim yeteneklerini kullanma yönünde de farklı projelerde desteklerimiz devam edecek." şeklinde ifade etti.

Hüsna Gizem Güven
husnagguven@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal