Milli Elektronik Kelepçe Eylül‘de Hazır

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Sanayi İşbirliği Projeleri (SİP) çerçevesinde millileştirilen elektronik kelepçelerin Eylül'den itibaren deneme amaçlı olarak Adalet Bakanlığına teslim edilmeye başlanacağını duyurdu.

03.08.2020-12:39 - (Son Güncelleme: 03.08.2020-13:41) Milli Elektronik Kelepçe Eylül‘de Hazır

Kelepçelerin, SİP öncesinde bir İsrail firmasından ithal edildiğini belirten Bakan Varank, millileştirilen ürünlere yurt dışından talep almaya başladığını belirtti

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, SİP ve kamu idarelerinin; yenilik, yerlileşme ve teknoloji transferini içinde barındıran alımlarının teknoloji merkezli proje idaresi tutumuyla yapılmasını ve yurt içerisindeki olanak ve kabiliyetlerin maksimum seviyede kullanılmasını amaçlıyor.

SİP çerçevesinde Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürlüğü aracılığıyla kontrollü serbestlik altında olan sorumlulukların, haklarında karar verilmiş yükümlülüklerinin infazı sürecimde rehabilitasyonun temin edilmesi, toplumla bütünleştirilmesi, yeniden suç işlemelerinin önüne geçilmesi, toplum güvenliğinin temin edilmesi ve cezanın yıpratıcı tesirine seçenek oluşturulması için Elektronik İzleme Sistemi Hizmet Alımı ihalesi yapıldı. İhale neticesinde; Elektronik İzleme Sistemi kapsamında elektronik takip etme yazılımıyla elektronik kelepçe, ev hapsi ünitesi, mağdur takip etme ünitesi, anlık izleme sistemi, alkol takip ünitesi ve konu olan üniteleri oluşturan modüller, yazılım ve elektronik devre kartları yurt içinde tasarlanmaya, geliştirilmeye ve üretimi yapılmaya başlandı. Deneme etaplarının tamamlanmasından sonra 1 Ocak 2021'den itibaren yabancı ürünler tamamıyla devreden çıkarak yerini milli ürünlere bırakacak.

Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret A.Ş. (STM) ana yükleniciliğinde Mahrek Teknoloji ile beraber kelepçeleri üreten ve Bilişim Vadisi’nde çalışmalarına devam eden Ortem firmasını ziyaret eden Bakan Varank, ziyaret esnasında Ortem Genel Müdürü Ömer Şahin Karaman’dan proje ile ilgili bilgi aldı. Üretim tesisinede yapılan çalışmalarla millileştirilen elektronik kelepçelerin prototiplerini inceleyen Varank, ziyaretle ilgili değerlendirmeler yaparak, şu ifadeleri kullandı:

'Denetimli serbestlik uygulamaları kapsamında Türkiye’de elektronik kelepçe kullanımı var. Bundan önceki süreçlerde elektronik kelepçelerin tamamı, yurt dışından, bir İsrail firmasından ithal ediliyordu. Bu sene sayın Adalet Bakanımızla Sanayi İşbirliği Projesi ile yeni çıkılan ihalede nasıl bir yerlileşme yapabiliriz diye yola çıktık. Bu ihale kapsamında, STM-Ortem-Mahrek ortaklığında yerli firmalarımız elektronik kelepçe ihalesini kazandı. Böylece, hem buradaki ürünlerin yerlileştirilmesi, millileştirilmesi hem de daha ucuz bir maliyetle Adalet Bakanlığımızca bunların tedarik edilmesi sağlanmış oldu. Ziyaretimiz sırasında ürünün ilk prototiplerini görme imkanımız oldu. Eylül ayında ilk ürünler teslim edilmeye başlanacak. Ekimden itibaren de yabancı üründen yerli ürüne doğru bir geçiş olacak.'

Milli Teknoloji Hamlesi ile kendi kendine yetebilen, dünyada öncü teknolojiler üretimi yapabilen bir ülke olmak istediklerini dile getiren Bakan Mustafa Varank, 'Bakanlığımızın diğer bakanlıklarla yapacağı iş birlikleri ile Türkiye’de yerlileşme hamlesini hızlandırmak istiyoruz. Elektronik kelepçe ihalesi bunun en güzel örneklerinden bir tanesi. Sanayi İşbirliği Projesi mevzuatı, çok uzun süredir yürürlükte olmasına rağmen bu konuda başarılı bir ihale şimdiye kadar yapılmamıştı. İlk örneğini elektronik kelepçe ile başardık. Bu ürünü yerlileştirdik. Artık kimseye muhtaç olmadan bu ürünü kendi ihtiyacımızı görecek şekilde kullanabileceğiz' dedi. 

Yerli elektronik kelepçeye yurt dışından taleplerin geldiğini belirten Bakan Varank, ürünün Türkiye’de de dış satım potansiyeli olduğunu ve firmaların bunu göz önünde bulunduracağını belirtti.

Ürünün, kontrollü serbestlik uygulamalarında kullanıldığı gibi bilhassa kadına yönelik şiddette, uzaklaştırma cezalarında da kullanıldığının altını çizen Bakan Varank, 'Panik butonu olarak kullanılıyor. Adalet Bakanlığımızın yeni tip infaz uygulamalarının yanında özellikle kadına yönelik şiddette teknolojik ürünlerle kadınlarımızın koruma altına alınması da önemli bir konu diye düşünüyoruz' dedi.

Kamu kurum ve kuruluşlarının yerli ve milli ürünler kullanması meselesinde farkındalık oluşturmaya gayret gösterdiklerini ifade eden Bakan Varank, bu mesele üzerindeki hassasiyeti için Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’e teşekkür etti.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, kamu alımlarının SİP uygulamasına tabi olarak yapılması için başka kamu kurum ve kuruluşları ile koordineli bir şekilde faaliyetlerine devam ediyor. Bu çerçevede, üzerinde çalışılan alanlar da şu şekilde:

'Metro, tramvay, tren gibi raylı sistem araçlar, raylı sistemlerde kullanılacak sinyalizasyon, güç, haberleşme ve benzeri alt sistemler, elektrikli otobüs başta olmak üzere muhtelif kara, hava ve deniz araçları, güvenlik, izleme, gözlem, kontrol, yazılım, bilişim, haberleşme, tespit ve takip sistemleri, enerji üretim ve dağıtım sistemleri, akıllı şehir uygulamaları.'

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal