Milli Eğitim Bakanı Selçuk'tan Denklik Açıklaması

'E-Denklik Modülü’ tanıtım toplantısına katılan Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, şöyle konuştu.

13.01.2020-20:16 - (Son Güncelleme: 14.01.2020-15:13) Milli Eğitim Bakanı Selçuk'tan Denklik Açıklaması

'E-Denklik Modülü’ tanıtım toplantısına katılan Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk,şöyle konuştu:

“Bu kapsamda denkliğin yanı sıra MEB'in tüm süreçleriyle ilgili benzer çalışmalar yürütüyoruz. Türkiye'ye yurtdışından gelerek eğitim alanların diploma denklik işlemlerinin kağıt üzerinde ele alınmasının dezavantajları var. İşleri yavaşlatan ve hatalara yol açan bu durumun önüne geçebilmek için ‘e-Denklik’ modülünü hayata geçirdik. e-Denklik pedagojik bir kavram. Denklik kavramının kendi tekamülü içinde yeniden ele alınmasında fayda var. Önümüzdeki süreçte nasıl bütün bu işlemleri, e-Devlet'le, e-Okul'la ve diğer bileşenlerle birleştireceksek denklik kavramının yenilenmesi anlamında çalışmalarımıza devam edeceğiz. Bakanlık olarak bütün projeleri önce pilotlamaya çalışıyoruz. e-Denklik çalışmasının pilot süreçlerini yürüttük. 250 binin üzerinde nüfusu olan 86 ilçe merkezinde ve yurtdışında 43 eğitim müşavirliğimizde ve 81 ilimizde diploma denklik işlemlerini artık elektronik ortamda yürütme imkânına sahibiz. Denklik başvurusunda bulunanlar, kendi seçtikleri denklik merkezlerinde bu işlemleri çok rahat yaptırabilir. Buradaki randevu sistemi ve karekod sistemi, bu işlemlerin kolaylaştırılmasına hizmet edecek. Eğitim sistemin giderek dijital tabanlı bir veri yönetim sistemiyle desteklenmesi ve veriye dayalı politikalar geliştirilmesi için hazır bir veri setinin oluşturulmasına çalışıyoruz. Böylece eğitimin kalitesinin artması noktasında mesafe aldık. Zamana uymak için ve çağın gereği olduğundan yapay zeka, makine öğrenmesi ve otomasyona önem veriyoruz. Zamanı geldi, Türkiye, artık eğitim sistemini dünya standartlarında yazılım altyapısıyla ve bir dijital sistematikte yürütmekte kararlı. Bu konuda da çok hızlı adımlar atıyoruz. Bunu sadece bürokrasinin hızlandırılması ya da iyileştirilmesi anlamında değil, bir anlamda eğitimin kalitesiyle de ilişkilendirerek yapıyoruz. Bakanlığın Türkçe söz varlığı çalışması da bir derleme çalışması. Bu çalışma çocuk kitabının, ders kitabının yazılmasında ve dil gelişiminde büyük rol oynadı. Türk eğitim sisteminin 2023 vizyonu doğrultusunda UNICEF ile ortak çalışmalar yürüttük. Bunun sonucunda sistemin uluslararası standartlarda mesafe alması konusunda da memnuniyet verici gelişmeler yaşandı.”

Başvurular İnternetten Yapılacak

Denklik işlemlerinde başvurular, https://edenklik.meb.gov.tr/ adresinden yapılıp, o sayfanın ‘online başvuru’ bölümünden işlem basamakları takip edilerek mevcut olan öğrenim belgeleri sisteme yüklenerek yapılacak.

Kimler Başvurabilir? 

Yurt içinde milletlerarası ilköğretim ve ortaöğretim düzeyindeki özel öğretim kurumları ve büyükelçiliklerce açılmış okullar ile yurt içi ve yurt dışındaki ilköğretim ve ortaöğretim kurumlarında öğrenim görenler başvurabilir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal