Milli Denizaltının Beyni Tamamlandı

Savunma sanayimizin yerli imkanlarla geliştirdiği denizaltı projesinde çalışmalar hız kesmeden sürüyor. Reis sınıfı denizaltıların ikincisi olan Hızır Reis'in Denizaltı Komuta Kontrol Sistemi tamamlanarak Gölcük Tersanesi Komutanlığına teslim edildi.

17.04.2020-13:44 - (Son Güncelleme: 08.01.2022-13:33)

Denizaltı Komuta Kontrol Sistemi, yerli savunma sanayi kuruluşu HAVELSAN tarafından yapıldı. Yeni Tip Denizaltı Projesi kapsamında inşa edilen Reis sınıfının ikinci denizaltı Hızır Reis'in "beyni" olarak nitelendirilen Denizaltı Komuta Kontrol Sistemi, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Gölcük Tersanesi Komutanlığına teslim edildi.

HAVELSAN tesislerinde geliştirilen Komuta Kontrol Sistemi 1 yıldır sistem kurulumu ve detaylı testlerden başarıyla geçti.

Sonrasında sistemin, fabrika kabul testleri 2 ay sürdü. Sürecin başarıyla tamamlanmasıyla sistem denizaltının inşa edileceği Gölcük Tersanesi Komutanlığına ulaştırıldı.

Savunma Sanayi Başkanı İsmail Demir birçok sistem ve yazılımda HAVELSAN'ın oynadığı role dikkat çekerek yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"Komuta Kontrol Sistemi'nin tüm yazılım kaynak kodunun konfigürasyon yönetimi, sistem entegrasyon ve testi de HAVELSAN sorumluluğunda gerçekleştiriliyor. HAVELSAN, bu entegrasyon sürecinde önemli kabiliyetler kazandı.

Örneğin STM'nin ana yüklenicisi olduğu Pakistan'ın Agosta sınıfı denizaltılarının modernizasyonu işinde HAVELSAN kendi savaş yönetim sistemi olan Seda ile projede yer alıyor. Bütün bunları yerli ve milli denizaltı hedefimizde çok önemli kabiliyet kazanımları olarak görüyoruz.

Her alanda olduğu gibi, savunma sanayisinin en zor teknolojilerinden biri olan denizaltılarda da tam bağımsızlığı hedefliyoruz. İçinde bulunduğumuz koşul ve şartlar ne olursa olsun, bu hedeften hiçbir şekilde şaşmayacağız.

Şu anda bütün dünyanın uğraştığı Coronavirüs hastalığıyla mücadele ederken bile bütün güvenlik tedbirlerini en üst seviyede uygulayarak bu çalışmalarımızı sürdürüyoruz."

Son olarak HAVELSAN'ın Ankara'daki tesislerinde yeni tip denizaltıların kalbi olarak nitelendirilen Denizaltı Bilgi Dağıtım Sistemi (DBDS) de geliştirilmişti.

Pirireis denizaltısının 2022 yılında hizmete girmesi planlanıyor. Proje kapsamında inşa faaliyetlerine devam edilen diğer 5 denizaltı ise 2027'ye kadar hizmete alınarak donanmanın gücüne güç katacak.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal