Miçotakis ABD'de Türkiye'ye karşı lobi yaptı! ''Bize F-35'leri verin, Türkiye F-16 almasın''

5. nesil savaş uçağı F-35'leri üreten Lockheed Martin şirketi, Yunanistan Başbakanı Miçotakis'in taleplerine yeşil ışık yaktı. İşte haberin detayları...

20.05.2022-09:56 - (Son Güncelleme: 20.05.2022-09:56)

5. nesil savaş uçağı F-35'leri üreten Lockheed Martin şirketi, Yunanistan Başbakanı Miçotakis'in taleplerine karşılık yeşil ışık yakıp; "Her türlü desteği vermeye hazırız" diye söyledi. Diğer taraftan Miçotakis, ABD'de ise, "Türkiye F-16 almasın" diye resmen lobi yaptı. Global çapta yapmış olduğu savunma sanayii haberleriyle birlikte ön plana çıkan saygın dergilerinden biri olan Defense News, söz konusu Yunanistan Başbakanı Miçotakis'in ABD ziyaretinde yapmış olduğu F-35 açıklamalarını ise haber yaptı. Miçotakis ortalığı karıştırmaya devam ediyor Yunanistan Başbakanı Miçotakis, Beyaz Saray ve ABD Kongresi'nde yapmış olduğu görüşmelerde ise Washington'ın Atina'ya F-35 savaş uçakları satması, Ankara'nın ise F-16'ları modernleştirmek ve yeni jetler satın alma paketinin engellenmesi için resmen lobi yaptı. 

Yunanistan Başbakanı’nın F-35 açıklaması 

Söz konusu 5. nesil savaş jeti F-35'lerden bir filo (neredeyse 20 adet) alma sürecini başlatacaklarını dile getiren Yunanistan Başbakanı Miçotakis, bu uçakların 2030 yılından önce Yunan Hava Kuvvetleri envanterine dahil olmasını istedikleri yönünde açıklamada bulundu. Miçotakis bunun yanı sıra; F-35 ve F-16 savaş uçaklarını üreten Lockheed Martin şirketinin Yunanistan'la ortak yatırım yapmak için ilgili olduğunu aktardı. 

Firmadan F-35 açıklaması

Defense News'e konuşan Lockheed Martin yetkilileri ise, yapmış oldukları açıklamada; Yunan hükümetinin taleplerine karşılık yeşil ışık yakarak; "Her türlü desteği vermeye hazırız" diye söyledi. Devamında ise, "Yunan hükümetinin F-35 projesiyle ilgilenmesinden onur duyuyoruz. ABD hükümeti bünyesinde satın alma konusunda ihtiyaç duyulan her türlü desteği sağlayamaya hazırız." diye açıkladı. 

ABD ve Türkiye’den olumlu sinyaller geldi

Türkiye'nin F-35 programından çıkarılmasına yönelik arkasından sürükleyen bazı Kongre üyeleri, geçtiğimiz haftalarda yine Defence News'e konuşan; Türkiye'ye F-16 satışının NATO ve ABD'nin güvenliğine hizmet edebileceğini dile getirmiş ve bu satışa onay verebileceklerini bildirmişti.


Hüsna Gizem Güven
husnagguven@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal