Miçotakis, ABD Kongresi'nde Türkiye'yi resmen hedef aldı! ''Asla kabul etmeyeceğiz''

ABD Kongresi'nde konuşma yapan Yunanistan Başbakanı Miçotakis açıklamalar yaptı. İşte haberin detayları...

18.05.2022-12:41 - (Son Güncelleme: 18.05.2022-15:03)

Bir dizi ziyaret gerçekleştirmek için ABD'de bulunan Yunanistan Başbakanı Miçotakis, dün ABD Başkanı Joe Biden'la görüştü. Bugünkü ziyaretlerine de hız kesmeden devam eden Yunan Başbakan, ABD Kongresi'nde bir konuşma gerçekleştirmiştir.

''Rusya başarılı olamamalı''

Yunanistan Başkanı konuşmasında İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliklerine vermiş oldukları desteği belirten Miçotakis, Ukrayna-Rusya savaşı konusu hakkında da değerlendirmede bulundu; "Ukrayna'nın yanında, Putin'in saldırısının ise karşısında duruyoruz. Rusya başarılı olmamalı" diye söyledi. 


''Çözümü asla kabul etmeyecekler''

Yunanistan-ABD ilişkilerine de değerlendirme yapan Yunan Başbakan, lafı Türkiye'ye getirdi. Ankara'nın bölgede "provokatif" bir duruş içerisinde bulunduğunu, Yunan hava sahasını sık sık ihlal ettiğini öne süren Miçotakis, Kıbrıs'ta iki devletli çözümü asla kabul etmeyeceklerini dile getirdi.

Kıbrıs'ın "bölünmesine" izin vermeyeceklerinin altını çizen Yunanistan Başbakanı Miçotakis; "Buradan tüm otoriter liderlere bir mesaj göndermeliyiz. Bu nedenle son 48 yıldır bizi rahatsız eden bir konuya dikkat etmenizi rica ediyorum. İki devletli çözümü ve Kıbrıs'ın bölünmesini kabul etmeyeceğiz. Yunanistan her zaman komşularına dostluk eli uzatır ancak komşularımızla olan anlaşmazlıklarımızı çözmek için uluslararası hukukta tek bir çerçeve vardır. Ulusal egemenliğimizi ve egemenlik haklarımızı ihlal eden hiçbir eyleme izin vermeyeceğiz. Buna adalarımız üzerinde yapılan ihlal uçuşlarıda dahil. Bu yüzden bölgeye askeri teçhizat tedariki konusunda karar verirken, NATO'nun güneydoğu kanadındaki istikrarsızlık riskini göz önünde bulundurmanızı rica ediyorum" dedi. Yunan Başbakan'ın son cümlesi ise; Türkiye'ye F-16 satışının engellenmesi adına Kongre'ye mesaj verdiği ifade edilmiştir. Miçotakis, ABD Kongresi'nde yapmış olduğu konuşmasını bitirirken; ABD'li senatörler tarafından dakikalarca ayakta alkışlanmıştır.


Akşam Gazetesi Yazarı Doç. Dr. Oğuzhan Bilgin konuyu değerlendirdi 

Akşam Gazetesi Yazarı Doç. Dr. Oğuzhan Bilgin, Miçotakis'in ABD kongresinde alkışlanmasına yönelik çarpıcı ifadelerde bulundu. 

Sosyal medya hesabı üzerinden açıklama yapan Bilgin, ''Yunanistan Başbakanının Amerikan Kongresinde şöyle alkışlanmasını kimse aklından çıkarmasın. Önümüzdeki uzun yıllar boyu bir sürecek bir mücadelenin işaret fişeği bu. Türkiye’nin son dönemde bölgesinde kurduğu/ geliştirdiği yeni ilişkileri de herkes bu mücadeledeki cephe hatları çerçevesinde okusun. Ve kimse karamsar olmasın. Türkiye’de millî bir iktidar olduğu sürece kimse Türkiye’ye geri adım attıramaz.'' dedi.


Cumhurbaşkanı Sözcüsü Fuat Oktay'dan Yunanistan Başbakanı Miçotakis'in ABD'deki Türkiye karşıtı konuşmasını sert bir dille eleştirdi

"Kıbrıs'ta iki devletli çözüme karşı çıkan Yunanistan Başbakanını ayakta alkışlıyorlar. Adada sanki Kıbrıs Türkleri yokmuş gibi davranılması ibret verici bir durumdur. Rum-Yunan ikilisinin çözüme hiçbir katkı sunmayan şovlarıyla harcanacak vakit yok. Gerçekleri görüyor ve herkese de gösteriyoruz. Kıbrıs'ta egemen eşitlik temelinde iki devletli çözümü savunmaya devam edeceğiz. Ege'de 12 mil oyunu oynayan ve sürekli hava sahamızı ihlal eden Yunanistan'ın tam tersi bir algı oluşturma çabalarını ayakta alkış tutarak teşvik eden ABD Kongresini de sağduyuya davet ediyorum. Rusya-Ukrayna krizi sebebiyle bölgesel iş birliğinin her zamankinden daha önemli olduğu bu günlerde herkes ne için ayağa kalkıp, neye alkış tuttuğunu, ağzından ne çıktığını iki kere düşünmelidir." dedi.

Hüsna Gizem Güven
husnagguven@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal