Başkan Erdoğan geçtiğimiz günlerde veto etmişti: İsveç ve Finlandiya NATO'ya resmen başvuracak

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın NATO üyeliklerini veto ettiği Finlandiya ve İsveç, askeri ittifaka katılmak için bugün resmi başvuru yapacak. İki ülkenin temsilcileri NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile görüşecek. Kritik zirveden çıkacak karar merakla bekleniyor.

18.05.2022-13:01 - (Son Güncelleme: 18.05.2022-14:20)

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırması sonucunda NATO üyeliği için kolları sıvayan Finlandiya ve İsveç, üyelik başvurusu için süreçleri hızlandırma peşinde. Her iki ülkeden de yapılan açıklamada, bugün resmi başvuru yapacakları belirtildi.

Stoltenberg ile görüşecekler

Finlandiya ve İsveç, NATO üyeliği için başvuracağını açıklamasının ardından NATO tarafından yapılan yazılı açıklamada, Finlandiya'nın NATO Temsilcisi Klaus Korhonen ve İsveç'in NATO Temsilcisi Axel Wernhoff'un yarın NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile görüşeceği bildirildi.

Bugün resmi başvuru yapacaklar

İsveç Başbakanı Magdalena Andersson ve Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö, düzenledikleri basın toplantısında NATO üyeliğine dair yeni açıklamalarda bulundu. Andersson yaptığı açıklamada, Finlandiya ile birlikte NATO'ya 18 Mayıs'ta (bugün) başvuru yapacaklarını dile getirdi.


Erdoğan'ın vetosuna yönelik açıklamalar

Andersson ve Niinistö, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın vetosuna yönelik açıklamalarda bulundu. Türkiye ile çalışmayı sabırsızlıkla beklediklerini söyleyen Andersson; "NATO üyesi olarak Türkiye ile iş birliği içinde olmayı sabırsızlıkla bekliyoruz. Terörün her türlüsüyle mücadeleyi destekliyoruz. Türkiye ile her türlü sorunu görüşmeye ve çözüm aramaya hazırız' açıklamalarında bulundu.

Finlandiya Cumhurbaşkanı Niinistö ise,'Türkiye, daha önce Finlandiya'nın üyeliğine karşı olumlu bir tutum sergilemişti ancak yeni tutumuna şaşırdık. Finlandiya, Türkiye ile hemen hemen her şeyi tartışmaya hazır. Türkiye ile daha çok konuşmamız gerekiyor.' dedi ve sözlerine şu şekilde devam etti, 'Her ikimiz de ( İsveç Başbakanı'nı kastederek) Erdoğan'dan görüşme talep ettik' açıklamasında bulundu. Bunun üzerine Andersson, 'Türkiye'yi ziyaret etmeye hazırız. NATO üyeliği ülkelerimiz arasındaki ilişkileri güçlendirecektir' açıklamasında bulundu.

Başkan Erdoğan: Evet demeyiz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün Cezayir Cumhurbaşkanı Tebbun ile yaptığı basın toplantısında; Finlandiya ve İsveç'in NATO adımına ilişkin olarak, 'Teröristleri teslim etmeyeceklerine dair mesajları var. Bu iki ülkenin NATO'ya girmelerine 'Evet' demeyiz' açıklamasında bulundu. 

İbrahim Turna
ibrahim_313@outlook.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal