Batı ülkeleri tarafından desteklenen duruma Türkiye neden karşı çıkıyor? İsveç ve Finlandiya’nın Nato üyeliği gündem oldu

Rusya - Ukrayna Savaşı'nın uluslararası ilişkilere etkisi devam ediyor. Uzun yıllar askeri anlaşmalardan uzak duran İsveç ve Finlandiya gibi ülkeler, askeri bir ittifak olan NATO'ya girmek için kolları sıvadı. Fakat hem İttifak dışındaki Rusya hem de ittifak içindeki Türkiye bu fikre sıcak bakmıyor. Ne oldu'nun bugünkü bölümünde İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği sürecini ele alıyoruz.

17.05.2022-17:53 - (Son Güncelleme: 18.05.2022-09:29)

Rusya-Ukrayna savaşı ile beraber güvenlik konusunda tereddüt yaşayan iki ülke NATO üyeliği için başvuracağını açıkladı.

NATO, bu duruma sıcak baktığını ilan etti. Yıllarca PKK ve benzeri terör gruplarına aleni destek veren Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliği için kolları sıvaması Türkiye tarafından eleştirildi ve veto edileceği duyuruldu.

Bu süreci krize çeviren en önemli şeylerden biri ise Rusya-Finlandiya arasındaki tarafsızlık anlaşması. Finlandiya NATO'ya başvurarak Rusya'ya 1948 yılında verdiği sözü ihlal etmiş olacak. 

Tartışmalar da tam olarak bu iki konu üzerinden dönüyor.


Uluslararası bir krize sebep olabilir

Türkiye'nin veto etmesi, Finlandiya'nın da bir anlaşmayı bozarak uluslararası bir krize sebep olacak olması tartışmaların odağında.

Devamlı olarak NATO’nun genişlememesi gerektiğini vurgulayan Putin, askeri altyapının genişletilmesi halinde Rusya'nın tepki göstereceği duyurdu.

Erdoğan ise İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya girmesi halinde NATO’nun bir güvenlik örgütü olmaktan çıkıp teröristlerin merkezi haline geleceğini ifade etti.

2019’da başlatılan Barış Harekatı’ndan sonra İsveç ve Finlandiya’nın da içlerinde olduğu batı ülkeleri Türkiye’ye silah satışını durdurmuştu.

Yaptığı basın toplantısında bu konuya da değinen Erdoğan, "Her şeyden önce Türkiye'ye yaptırım uygulayanların bu süreç içerisinde bir güvenlik örgütü olan NATO'ya girmelerine biz 'evet' demeyiz" diyerek bir kez daha tepkisini dile getirdi.

Peki Türkiye’nin olumsuz kararı İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya girmesine engel mi?

NATO’ya yeni üye alınması için 30 ülkenin de görüş birliğinde olması ve onay vermesi gerekiyor, Çoğunluk kabul etse de kabul etmeyen tek bir ülkeyle sonuç değişebilir. 

Türkiye hem İlk hem de tek hayır diyen ülke olarak, meselenin göbeğinde yer alıyor.

Finlandiya ve İsveç'in resmi başvurularını 29-30 Haziran’da düzenlenecek NATO liderler zirvesinden önce yapması planlanıyor.

İbrahim Turna
ibrahim_313@outlook.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal