Meteorolojiden Kritik Uyarılar Peş Peşe Geldi! Türkiye Alarma Geçti: Kar Geliyor

Son dakika hava durumu uyarıları art arda geldi. Türkiye soğuk hava uyarılarının ardından alarma geçti.

21.01.2022-08:45 - (Son Güncelleme: 21.01.2022-12:30) Meteorolojiden Kritik Uyarılar Peş Peşe Geldi! Türkiye Alarma Geçti: Kar Geliyor

Meteoroloji’nin yayınladığı son değerlendirmelere göre, yurt genelinde yoğun kar yağışı bekleniyor. Bu geceden itibaren Marmara Bölgesi kar yağışının etkisi altına girecek. Prof. Dr. Orhan Şen beklenen yağışın İstanbul’u felç edebileceğini belirterek önlemler alınması konusunda uyardı. Son dakika gelen hava durumu tahminlerine göre cuma gecesinden itibaren Marmara bölgesi’ni kar yağışı etkisi altına alacak. 

İZMİR’E BİLE KAR YAĞABİLİR 

CNN TÜRK Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen, yaptığı açıklamasında kar yağışının cuma akşamından itibaren Marmara bölgesi başta olmak üzere iç Ege’de de etkili olmasının beklendiğini belirtti. Prof. Dr. Orhan Şen, "Beklenen sistem cuma akşamı Marmara bölgesinden giriş yapacak. İlk etapta Trakya ve İstanbul’da karla karışık bir yağış bekleniyor. Kar yağışının cumartesi gecesi başlayıp salı gününe kadar etkisini göstermesi bekleniyor” değerlendirmesinde bulundu. 

Prof. Dr. Şen, kar yağışının geniş bir alanda etkili olacağının altını çizdi. Prof. Dr. Şen, “Bu kar yağışı Marmara başta olmak üzere batı bölgelerde ve Anadolu’nun bazı kesimlerinde etkisini gösterecek. Pazartesi günü İzmir’e bile kar yağma ihtimali var. Yine Muğla ve Aydın’ın iç kesimleri de kar alabilir” dedi. 

İstanbul içinde de kar örtüsü oluşacağının altını çizen Prof. Dr. Orhan Şen, “İstanbul’da öyle çok etkili bir yağış beklenmiyor ama 4-5 santimlik bir kar örtüsü oluşacağı tahmin ediliyor. Yani 'Yüzyılın karı geliyor, metrelerce kar yağacak' gibi bir durum yok. Ancak şehrin nüfusu ve günlük hareketlilik göz önüne alındığında 4-5 santimlik bir örtü bile İstanbul’u felç edebilecek bir potansiyele sahip. Bu konuda İBB’nin de önlemler alması kaçınılmaz bir durum" ifadelerinde bulundu. 

İSTANBUL'DA BU GECE ETKİLİ OLACAK

İstanbulluların uzun bir süredir hasret kaldığı kar yağışı sonunda geliyor. Cuma günü sağanak yağışların etkili olması beklenen kentte akşam saatlerinden itibaren karla karışık yağmur ve gece saatlerinden itibaren ise kar yağışıyla güne merhaba denilecek.

Sıcaklıklar cumartesi günü eksi 1 dereceye kadar düşecek. Pazar günü ise en yoğun kar yağışının görülmesi bekleniyor.

Vatandaşların olumsuz hava koşullarına karşı tedbirli olmaları gerektiğini vurgulaya Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM), cuma günü akşam saatlerinden itibaren önümüzdeki bir hafta boyunca etkili olması beklenen dondurucu soğuk ve yağışlı hava nedeni ile sıcaklıkların 0 derece ve altında seyredeceği, beraberinde yer yer kuvvetli kar yağışı, buzlanma ve don olaylarının yaşanabileceği yönünde uyarlarda bulundu. 

İstanbul Deniz Otobüsleri (İDO) ve Şehir Hatları, hava muhalefeti nedeniyle bazı seferlerini iptal etti. İDO'nun internet sitesinden yapılan açıklamaya göre, saat 08.00 Bursa-Avcılar- Büyükçekmece ve saat 08.30 Bursa-Armutlu-Armutlu Tatil Köyü-Yenikapı-Kadıköy seferleri iptal edildi. Şehir Hatları ise saat 08.45 Bostancı-Karaköy-Kabataş ve aynı saatteki Karaköy-Kabataş-Bostancı seferlerini iptal ettiğini bildirdi.


TÜM YURTTA SOĞUK HAVA ETKİSİNİ GÖSTERECEK 

Meteoroloji'den yapılan son hava durumu tahminlerine göre, Balkanlar üzerinden gelen soğuk ve yağışlı havanın etkisi görülecek. Marmara, iç Ege, Batı Karadeniz ve İç Anadolu'nun batısı kar yağışlı; İstanbul, kıyı Ege ve Batı Akdeniz sağanak yağışlı olması bekleniyor. Trakya'da sıcaklıklar 3 ila 6 derece düşerken, diğer bölgelerde 2 ila 5 derece artacak. Yağışların İzmir, Muğla, Çanakkale, Balıkesir ve İstanbul çevrelerinde kuvvetli olması bekleniyor. İç Ege, orta Karadeniz'de kuvvetli lodos bekleniyor. İç ve doğu bölgeleri içinse buzlanma, don ve çığ tehlikesine karşı uyarı yapıldı. 

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan son değerlendirmelere göre: Ülkemizin kuzey, iç ve batı kesimlerinin çok bulutlu, Marmara, Ege, Akdeniz, İç Anadolu'nun kuzeybatısı, Batı ve Orta Karadeniz (Ordu hariç) ile Gaziantep, Kilis ve Adıyaman çevrelerinin yağışlı, diğer yerlerin az bulutlu ve açık geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların, Kıyı Ege ile Akdeniz kıyılarında yağmur ve sağanak yer yer gök gürültülü sağanak, yağış alan diğer yerlerde karla karışık yağmur ve kar şeklinde olmak üzere; Marmara'nın güney ve doğusu, Kuzey ve Kıyı Ege, Batı Karadeniz'in batısı ile Antalya'nın doğu kesimlerinde kuvvetli ve yer yer yoğun kar şeklinde olması bekleniyor. Doğu Karadeniz’in iç kesimlerinin yüksekleri ile Doğu Anadolu’nun dik yamaçlarında çığ tehlikesi bulunmaktadır. Kuzey, iç ve doğu kesimlerde buzlanma ve zirai don olayı ile birlikte yer yer pus ve sis görüleceği tahmin ediliyor. Hava sıcaklıklarının Trakya kesiminde 3 ila 6 derece azalacağı, diğer yerlerde 2 ila 5 derece artacağı tahmin ediliyor. Rüzgarın genellikle güney ve güneybatı zamanla Marmara'da kuzey yönlerden hafif, ara sıra orta kuvvette, Kuzey Ege’nin iç kesimleri, Göller Yöresi ile Orta Karadeniz’in iç kesimlerinde güneyli yönlerden kuvvetli( 40 - 70 km / sa) olarak esmesi bekleniyor. 

KUVVETLİ YAĞIŞ VE YOĞUN KAR UYARISI 

Yağışların, Marmara'nın güney ve doğusu, Kuzey ve Kıyı Ege, Batı Karadeniz'in batısı ile Antalya'nın doğu kesimlerinde kuvvetli ve yer yer yoğun kar şeklinde olması beklendiğinden sel, su baskını, ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır. 

KUVVETLİ RÜZGÂR UYARISI 

Rüzgarın, Kuzey Ege’nin iç kesimleri, Göller Yöresi ile Orta Karadeniz’in iç kesimlerinde güneyli yönlerden kuvvetli( 40 - 70 km / sa) olarak esmesi beklendiğinden ağaç ve direk devrilmesi ile çatı uçması gibi yaşanabilecek olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir. 

ZİRAİ DON UYARISI 

Tarımsal faaliyetlerin devam ettiği Ege ve Akdeniz Bölgelerinin kıyılarında ve iç kesimlerinde orta kuvvette, yükseklerinde kuvvetli, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde ise orta ve yer yer kuvvetli zirai don olayı beklendiğinden çiftçilerimizin ve ilgililerin dikkatli ve tedbirli olması gerekmektedir. 

ÇIĞ TEHLİKESİ UYARISI 

Doğu Karadeniz’in iç kesimlerinin yüksekleri ile Doğu Anadolu’nun dik yamaçlarında çığ tehlikesi bulunduğundan vatandaşların ve ilgililerin dikkatli ve tedbirli olması gerekmektedir.

İLLERE GÖRE HAVA DURUMU 

İSTANBUL °C, 10°C 

Çok bulutlu, kıyılarının yağmurlu, iç ve yüksek kesimlerinin karla karışık yağmurlu geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların yerel olarak kuvvetli olması bekleniyor. 

ANKARA °C, 6°C 

Parçalı ve çok bulutlu, öğle saatlerinden itibaren aralıklı karla karışık yağmur ve kar yağışlı 

İZMİR °C, 13°C 

Parçalı ve çok bulutlu, aralıklı sağanak ve yer yer gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların yer yer kuvvetli olması bekleniyor. 

ANTALYA °C, 13°C 

Parçalı, zamanla çok bulutlu, akşam saatlerinden itibaren yağmur ve sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların gece saatlerinden sonra doğu kesimlerinde kuvvetli olması bekleniyor. 

ZONGULDAK °C, 12°C 

Parçalı ve çok bulutlu, aralıklı yağmur ve karla karışık yağmurlu, zamanla kar yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların akşam saatlerinde yer yer kuvvetli olması bekleniyor. 

TRABZON °C, 10°C 

Parçalı ve çok bulutlu 

ERZURUM °C, -4°C 

Parçalı ve az bulutlu 

DİYARBAKIR °C, 3°C 

Parçalı ve az bulutlu

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal