Meteoroloji’den kar ve fırtına uyarısı: O saatlerde etkili olacak

Meteoroloji’nin yayımladığı hava durumu raporuna göre Türkiye’nin genelinde sağanak yağışın etkili olması bekleniyor. Öte yandan kar yağışı sebebiyle bazı okullar tatil edildi. İşte detaylar…

05.02.2024-09:17 - (Son Güncelleme: 05.02.2024-17:43)

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan 5 Şubat 2024 Pazartesi hava durumu raporuna göre Karadeniz’in geneli için fırtına, diğer bölgeler için ise sağanak yağış ve kar uyarısı yapıldı. Uzmanlar hava sıcaklıklarının önümüzdeki günlerde mevsim normalleri üzerine çıkacağını tahmin ediyor. 

Sağanak yağış ve kar alarmı

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün son değerlendirmelerine göre; Ülkenin kuzey ve doğusunda yer yer çok bulutlu hava hakim olacak. Marmara'nın doğusundan başlayarak Doğu Akdeniz'in doğusuna, İç Anadolu'nun kuzeydoğusuna ve Karadeniz'e kadar olan bölgelerde yağışlar görülecek. Ancak Malatya dışında kalan Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da yağışlı bir hava bekleniyor.

Yağışlar genellikle kıyı kesimler ve Güneydoğu Anadolu'da yağmur ve sağanak şeklinde görülecekken, diğer bölgelerde karla karışık yağmur ve kar şeklinde olacak. İç ve doğu kesimlerde pus ve yer yer sis ile birlikte don ve buzlanma olaylarına dikkat edilmesi gerekiyor. Doğu Karadeniz'in iç kesimleri ile Doğu Anadolu'nun kuzey ve doğusunda ise çığ tehlikesi bulunuyor.

Meteoroloji’den fırtına uyarısı

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Batı Karadeniz'in doğusu ile Doğu Karadeniz için fırtına uyarısında bulundu. Yapılan açıklamada, 5 Şubat Pazartesi günü itibariyle Batı Karadeniz'in doğusu (Kastamonu ve Samsun arası) ile Doğu Karadeniz Bölgesi'nde öğle saatlerinden itibaren batı ve güneybatı yönlerden 6 ile 8 kuvvetinde (saatte 50-75 kilometre) fırtına şeklinde esmesinin beklendiği ifade edildi. Uyarıda ayrıca fırtınanın, salı günü sabah saatlerinde etkisini kaybetmesi öngörüldüğü belirtildi. Vatandaşlardan, çatı uçması, ağaç ve direk devrilmesi, soba ve baca gazı kaynaklı zehirlenme riski, ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olmaları istendi.

Bazı illerde okullar tatil edildi

Bingöl'ün Karlıova ilçesinde yaşanan yoğun kar yağışı ve olumsuz hava koşulları sebebiyle yarın okullar tatil edildi. Karlıova Kaymakamlığı tarafından yapılan açıklamada, "İlçemiz genelinde devam eden yoğun kar yağışı ve tipi sebebiyle, Karlıova ilçemiz merkezi ve köylerindeki tüm okullar, 5 Şubat Pazartesi günü tatil edilmiştir. Ayrıca engelli ve kamu çalışanları da idari izinli sayılacaktır" ifadeleri kullanıldı.

Van'ın Saray ilçesinde de etkili olan yoğun kar yağışı nedeniyle taşımalı eğitime bir gün ara verildi. Saray Kaymakamlığı sosyal medya hesaplarından yapılan duyuruda, "İlçemizde devam eden yoğun kar yağışı nedeniyle taşımalı eğitim çerçevesindeki tüm okullarımızda eğitime bir gün süreyle ara verilmiştir" açıklaması yapıldı.

5 Şubat hava durumu

Özalp ilçesinde de benzer şekilde yoğun kar yağışı ve buzlanma beklentisi nedeniyle taşımalı eğitime bir gün ara verildi. Özalp Kaymakamlığı sosyal medya hesaplarından yapılan paylaşımda, "İlçemizde devam eden yoğun kar yağışı ve meydana gelebilecek buzlanma olayları nedeniyle; 5 Şubat 2024 Pazartesi günü taşımalı eğitim çerçevesinde tüm okullarımızda eğitim-öğretime bir gün süreyle ara verilmiştir" ifadeleri kullanıldı.

5 Şubat 2024 hava durumu

5 Şubat hava durumu

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal