Merkez Bankası'nın Faiz İndirme Kararı Ne Anlama Geliyor ?

Geçen hafta faiz indirme kararı alan Merkez Bankası'nın son hamlesi ne anlama geliyor ? Haber365'te yayınlanan Analiz ve Akış programında Halit Emre Aydın ve Furkan Hasdemir Merkez Bankası'nın söz konusu kararını masaya yatırdı.

29.07.2019-14:32 - (Son Güncelleme: 30.07.2019-12:09)

Geçen hafta faiz indirme kararı alan ve ekonomi çevrelerini yakından ilgilendiren gelişmelere yol açan Merkez Bankası'nın son hamlesi yeni Türkiye'nin ekonomisi için ne ifade ediyor? Haber365'te yayınlanan Analiz ve Akış programında Halit Emre Aydın ve Furkan Hasdemir Merkez Bankası'nın söz konusu kararına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Furkan Hasdemir: Bildiğiniz üzere Merkez Bankası 425 baz puanlık bir faiz indirimine gitti. Cumhurbaşkanı Erdoğan da bu konuyla ilgili yaptığı açıklamada, herkesin dolar kurunun yükselmesini beklediğine gönderme yaparak “Hani faizler düşünce dolar çıkacaktı, ekonomi mahfolacaktı, neredesiniz? Online mısınız, hiçbirinizi göremiyorum”  şeklinde ifadeler kullandı haklı olarak.  Bu konuda ne düşünüyorsunuz? 

Halit Emre Aydın: Cumhurbaşkanımız tabii haklı olarak siyasi bir söylem geliştirmiş. Ekonomi ilmi yüzde 51 matematik, yüzde 49 psikolojinin etkili olduğu bir alandır, bir ilim dalıdır. Fakat yüzde 49’luk kısım her zaman daha kısa vadede etki ederken, yüzde 51’lik matematik alanı daha orta ve uzun vadede etki etmektedir. Şimdi öncelikle, Merkez Bankası’nın önceki başkanının hem Berat Bey ile hem de Cumhurbaşkanımızın arasındaki diyaloglardan zaten bir faiz indirimine gidileceğini piyasa biliyordu. Çok objektif ve net bir şekilde ifade edeyim; piyasa, özellikle Merkez Bankası Başkanının bir cumartesi gecesi değiştirilmesi sonrasında daha yüksek bir faiz indirimi bekliyordu. O yüzden de zaten piyasa bunu fiyatlamıştı. Hatta beklenenden daha az bir faiz indirimi olunca dolar düşmeye başladı.

Son Dakika Gündem Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal