Merkez Bankası'ndan Dolar Hamlesi! Haftalık Repo İhalesi Açmadı

TCMB'den son dakika dolara yönelik yeni bir adım atıldı. TCMB, bugün de % 8,25 faizli 1 haftalık repo ihalesi açmazken piyasayı ,27 basit faizden fonladı. Piyasaya çift haneli faizden lira verilirken TCMB 7 Ağustos'tan bu güne haftalık repo ihalesi açmayarak 'örtülü faiz artırımı' gerçekleştiriliyor.

19.08.2020-14:00 - (Son Güncelleme: 19.08.2020-17:51) Merkez Bankası'ndan Dolar Hamlesi! Haftalık Repo İhalesi Açmadı

Faiz kararından önce TCMB'den dolara karşı elindeki araçları kullanarak yeni bir adım daha atıldı. TCMB, bugün de % 8,25 faizli 1 haftalık repo ihalesi açmazken piyasayı % 11,27 basit faizden kaynakladı. TCMB, bankalara yüksek faizden Türk Lirası vererek piyasadaki TL miktarını azaltmayı böylelikle lirayı dolar karşısında değerli kılmayı hedefliyor.

TCMB sıkılaştırma hamleleri çerçevesinde geleneksel yolla açtığı repo ihalesinde yaklaşık yüzde 11.27 basit faizden 10 milyar lira fonlama temin edildi.

7 Ağustos tarihinden politika faizinden fonlama temin etmiyor.

Merkez Bankası bugün de yüzde 8.25 düzeyindeki politika faizinden bir hafta vadeli repo ihalesi açmadı. Banka 7 Ağustos tarihinden bu yana haftalık vadede politika faizinden fonlama temin etmiyor.

Miktar ihalesi ile temin edilen sabit faiz miktarından fonlamanın zıddına geleneksel yollu repo ihalesinde faiz miktarı bankaların önerileriyle hazırlanıyor. Merkez Bankası'nın likidite sıkılaştırma hamleleri sebebiyle geçen gün geleneksel yöntemli repo ihalesinde yaklaşık basit faiz yüzde 11.3 düzeyinde gerçekleşmişti.

İlave sıkılaştırma hamlelerini sürdüren Merkez Bankası'nın piyasaya temin ettiği yaklaşık fonlama maliyeti 16 Temmuz tarihinde politika faizinin 90 baz puan altına yani yüzde 7.34’e kadar inmişti. Merkez Bankası son hamleleriyle fonlama maliyetini geçen gün itibariyle  yüzde 9.31’e çıkarttı. Yükselişin bugün de belirginleşerek devam etmesi öngörülüyor.

YARIYA İNDİRME UYGULAMASINA GEÇİLİYOR

Diğer taraftan banka geçen gün açıkladığı üzere bankalar arası para piyasasında bankaların gecelik sürede ( yüzde 9.75) borç alabilme sınırlarını yarıya indirme uygulamasına da bugün geçiliyor.

Bankacılar Merkez Bankası'nın bugün başlayacak hamlelerinin ardından sıkılaştırmanın önce çift haneye sonrasında da  yüzde 11.25 düzeyindeki bankanın en üst fonlama mekanizmasındaki faizine doğru hareket edeceğini bekliyorlar.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal