Merkez Bankası’ndan art arda açıklamalar: Merkez Bankası faiz kararı ne oldu? TCMB toplam rezervi ne kadar?

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) saat 14.00’te faiz kararını açıkladı. Politika faizini yüzde 9’da sabit tutan Merkez Bankası ayrıca toplam rezervlerini de kamuoyu ile paylaştı. Peki Merkez Bankası faiz kararı ne oldu? TCMB toplam rezervi ne kadar? İşte son gelişmeler...

22.12.2022-16:35 - (Son Güncelleme: 22.12.2022-16:35)

Bugün sabah saatlerinde toplanan Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu, faiz kararını öğle sonrası saat 14.00’te açıkladı. Merkez Bankası faizi yüzde 9’da sabit tutarken,  ayrıca bankanın sahip olduğu toplam rezerv miktarını da kamuoyu ile paylaştı. Peki Merkez Bankası faiz kararı ne oldu? TCMB toplam rezervi ne kadar?

Merkez Bankası faiz kararı ne oldu?

Merkez Bankası faiz kararı belli oldu. Alınan karara göre politika faizi son kararın aksine yüzde 9’da sabit tutuldu. Ekonomist Muhammet Bayram karar hakkında şu ifadeleri kullandı:

‘’Yüzde 9 politika faizinden daha fazla faiz olacağını düşünmüyorum. Uygulanan politikanın doğru bir politika olduğunu düşünüyoruz. Dolar kuru sabit kaldı. Borsa rekorlara koşuyor. Tüm bu hareketleri beraber değerlendirmek lazım. Sürdürülebilir fiyat istikrarını sağlamak istiyoruz diyor. Büyüme ve fiyat istikrarını beraber götüreceğim diyor.

Merkez Bankası Faiz Kararı Aralık

Biz gelecek dönemde aralık ayında enflasyonda düşüş göreceğiz. Dışa bağımlı bir ülkeyiz. Eğer yüzde 9 faizi öngörüyorsak bizim ihracatçımız bu krediden çeksin yatırıma yönelsin. Bizim ihracatımız kapalı olursa sürdüremeyiz. Merkez Bankası jeopolitik riskler bu şekilde devam ederse artırmayacağım diyor. Seçimden önce faiz azaltımına gideceğini düşünmüyorum. Yüzde 9 seviyesinde yatay seyir izleyeceğini düşünüyorum.’’

TCMB toplam rezervi ne kadar?

Öte yandan Merkez Bankası toplam rezerv miktarı da netlik kazandı. Haftalık Para ve Banka İstatistikleri’ni açıklayan Merkez Bankası verilerine göre, Merkez Bankası toplam rezervi 16 Aralık ile biten haftada 747 milyon dolarlık bir artışla 129 milyar 511 milyon dolar oldu.

Merkez Bankası Faiz Kararı Aralık-1

Brüt döviz rezervleri de aynı şekilde 785 milyon dolar artarak 84 milyar 810 milyon dolardan 85 milyar 595 milyon dolara ulaştı. 

Altın rezervlerinde ise 16 Aralık ile biten haftada 38 milyon dolarlık bir azalış yaşanırken, yeni altın rezerv miktarı 43 milyar 916 milyon dolar oldu.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal