Merkez Bankası kararı sonrası Ekonomistlerden dikkat çeken değerlendirme: Faiz artışı piyasayı nasıl etkileyecek?

Merkez Bankası’nın faiz açıklamasının ardından ekonomistlerden durum değerlendirmesi geldi. Sürpriz faiz artışı ne anlama geliyor? İşte detaylar…

24.08.2023-17:33 - (Son Güncelleme: 24.08.2023-17:39) Merkez Bankası kararı sonrası Ekonomistlerden dikkat çeken değerlendirme: Faiz artışı piyasayı nasıl etkileyecek?

MerkezBankası’nın bugün açıkladığı faiz kararı sonrası piyasalarda hareketlilik başladı. Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Saltoğlu, TCMB’nin son toplantısında 750 baz puanlık faiz artışına ilişkin yaptığı değerlendirmede, “Piyasa beklentisinin üstüne çıkmak demek, farklı ve olumlu bir mesaj vermek demek.” dedi

Faiz artışı piyasayı nasıl etkileyecek?

Haber7’de yer alan habere göre; Merkez Bankası’nın faiz kararını açıklamasının ardından Bloomberg HT’ye konuk olan Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Burak Saltoğlu ve Bahçeşehir Üniversitesi Finansal Araştırmalar Merkezi Direktörü Prof. Dr. İbrahim Ünalmış, TCMB’nin faiz kararı hakkında dikkat çeken değerlendirmelerde bulundu. Saltoğlu, 250-300 baz puanın üstü bile olumlu karşılanırken 750 baz puanlık artışa oldukça olumlu bakmamız gerekiyor. KKM’nin azaltılması ve alternatif mevduat maliyetlerinin yukarı çekilmesi gibi söylemlerin arkasından böyle bir hamleyi olumlu bir sürpriz olarak karşılıyorum. Piyasa beklentisinin üstüne çıkmak demek farklı ve olumlu bir mesaj vermek demek” dedi. 

“Gayet olumlu ve birbiriyle tutarlı adımlar”

Faiz artışları hakkında bir değerlendirmede  Bahçeşehir Üniversitesi Finansal Araştırmalar Merkezi Direktörü Prof. Dr. İbrahim Ünalmış’tan geldi.   Ünalmış;“Son PPK metninin özellikle son enflasyon raporuyla uyumlu bir şekilde yazılması gayet olumlu. Bunun dışında risklerden de çok net bir şekilde metinde bahsedilmiş. Hem geçtiğimiz dönemde yaşadığımız şoklar var, hem de vergi ve akaryakıtta artışlar var. Böyle bir şok karşısında önümüzdeki dönem yaşayacağımız enflasyon süreci yaklaşık 1 yıl sürecek. Önümüzdeki dönemde enflasyon artmaya devam edecek. Taki bu enflasyonist etkiler dönem içinde gerileyene kadar. Dolayısıyla, TCMB’nin beklentilerin üzerinde bir faiz artışı yapması gayet olumlu ve enflasyon beklentilerini çıpalamak açısından da çok yerinde bir adım” değerlendirmesinde bulundu. 

Mihrab Kurt
mihrabkurt@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal