Merkez Bankası Dolara Neden Müdahale Ediyor?

Vatandaş uzun süre "Merkez Bankası dolara neden müdahale etmiyor?" sorusunu sorup durmuştu. Merkez Bankası değişen döviz kuruna müdahale etmiş durumda. Dolara müdahale etmek ne demek?

03.12.2021-13:56 - (Son Güncelleme: 24.12.2021-12:50)

Merkez Bankası 8 yıl sonra ilk defa döviz kuruna müdahale için dolar satmıştı. Ne kadar sattığı belli değil lakin doların anlık düşüşü için yeterli olmasına rağmen uzun süreli tekrar aynı noktaya, hatta yukarı çıktı. İki gün geçmedi ve Merkez Bankası dövize müdahale için tekrardan dolar bozdurmuştu. Bir hafta sonra tekrar dolara müdahalede bulundu. Bugün, 5. defa müdahale geldi. Bizzat dolar rezervlerinden müdahale ediliyor.  

Merkez Bankası, 1 ay içerisinde 5. defa dolar kuruna doğrudan müdahale etti. Yapılan açıklamada, "Döviz kurlarında görülen sağlıksız fiyat oluşumları nedeniyle piyasaya satım yönünde doğrudan müdahale edilmektedir." yer alıyor. Dolar bu müdahaleden sonra düşeceği tahmin ediliyor. 17 TL olan dolar, müdahaleden sonra 16,60 seviyesinde. Doların tekrar yükseleceğini tahmin ediliyor.

3 ARALIK DÖVİZ MÜDAHALESİNİN SATIŞ TUTARI AÇIKLANDI!

Kurda yaşanan hareketten kaynaklı olarak Merkez Bankası yıllar sonra ilk defa müdahalede bulunmuştu. Aralık ayının başından bu yana kura çeşitli müdahalelerde bulunan Merkez Bankası, müdahalesinin ardından gerçekleşen satış tutarını açıklıyor.

3 Aralıkta yapılan kur müdahalesinin ardından gerçekleşen satış tutarı açıklandı. Buna göre 3 Aralık günü Merkez Bankası'nın kura müdahalesi ardından tam 504 milyon dolar satış olduğu duyuruldu. Son bir ayda kura 5 kez müdahalede bulunan Merkez Bankası'nın diğer günlerde gerçekleştirdiği müdahalelerin verileri de bekleniyor.

Merkez Bankası uzun süre döviz kuruna müdahale etsin diye halk tarafından baskıya maruz kalmıştı. Merkez bankaları döviz değişimlerinde genel olarak piyasaya müdahale etmek istemez. Para sınırsız değildir ve Merkez Bankaları piyasaya endişe vermemek için müdahaleden kaçınır. Türk lirasındaki sert değer kaybı nedeniyle Merkez Bankası 8 yıl sonra ilk defa kura müdahale etti. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, yaptığı açıklamada piyasadaki sağlıksız fiyat oluşumlarından dolayı müdahalenin yapıldığını bildirmişti. Bugün de Merkez Bankası aynı sebepten ötürü müdahale gerçekleşti. 

MERKEZ BANKASININ DOLARA MÜDAHALESİ NE DEMEK OLUYOR?

Merkez Bankası Eski Başekonomisti Hakan Kara, durumu değerlendirdi. Kara, “Gelmiş geçmiş en etkili döviz müdahalelerinden biri gibi görünmesinin sebebi piyasada derinliğinin yok olmasıydı. Böyle dönemlerde döviz müdahalesi kurdaki ateşi hafifletir. Öte yandan, para politikasının mevcut duruşu ve kredi genişlemesi ateşe benzin dökmeye devam ediyor." açıklamalarında bulundu. bu açıklamalar Merkez Bankası’nın dövize müdahalesinin etkili olmadığını, sadece anlık yükselmeleri önlemeye çalıştığı anlamına geliyor. Kurdaki volatilite azaltılmaya çalışsa da uzun süre başarılı olunamadı ve kur yükseldi.


Aynı zamanda piyasa oluşan rahatsızlık da bu durumun ortaya çıkmasının sebeplerinden biridir. Bu müdahalelerin kurda kalıcı bir denge sağlamadığını ve istenilen seviyeye doların inmediği şiddetle vurgulanıyor. Merkez Bankası’nın bu müdahaleleri 16 Aralık faiz toplantısında faizlerin indirileceği anlamına da geliyor. Dolar kurunun belli bir noktada tutulması amaçlanıp faizin 100 baz indirilmesi söz konusu olabilir. 

MERKEZ BANKASI NEDEN DOLARA DAHA ÖNCE MÜDAHALE ETMEDİ?

Uzun süre Merkez Bankası’nın neden dolar satmadığı analistler ve ekonomistler tarafından sorgulandı. Faizin enflasyona sebebiyet verdiği fikriyle faizleri indiren Merkez Bankası, doların da enflasyonun da yükselmesine sebebiyet vermişti. Bu durum sonrası dolara müdahale tartışmaları ortaya çıkmıştı. Bazı ekonomistler, faiz arttırılmayacaksa Merkez Bankası’nın dövize müdahale etmesinin zorunlu olduğunu ön görüyordu. 


Kurdaki oynaklık üzerine konuşan ekonomistler, oynaklığın ekonomik temele dayalı değil spekülatif olduğunu söylüyor. Yani beklenti temelli bir kur hareketliliği söz konusu. 

MERKEZ BANKASI EN SON NE ZAMAN DOLARA MÜDAHALE ETMİŞTİ?

Bu haftaki müdahalelerden önce en son Ocak 2014 tarihinde 3 milyar dolardan fazla dolar satışıyla piyasaya müdahalede bulunmuştu. 

DOLAR KURU NE DURUMDA?

Dolar kuru yükselişine hız kesmeden devam ediyor. 16,60 seviyesinde duran Dolar, Merkez Bankası müdahale etmeden önce de bu haldeydi. Müdahaleden sonra 5 dakika boyunca düşen dolar, sonra tekrar yükselmeye geçti.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal