Merkez Bankası bugün açıklayacak: Ekonomistlerin gündeminde faiz kararı var

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) faiz kararını bugün duyuracak. Fatih Karahan başkanlığında yapılacak ilk toplantı öncesinde ekonomistlerin faiz kararı beklentisi ortaya çıktı. Detaylar haberimizde…

22.02.2024-09:24 - (Son Güncelleme: 22.02.2024-17:39)

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK), Başkan Fatih Karahan öncülüğünde bugün bir araya gelecek. Piyasaların merakla beklediği faiz kararı bugün saat 14.00’te belli olacak. Öte yandan ekonomistler faiz kararı tahminini paylaştı.

Yabancı ekonomistlerden faiz kararı tahmini

AA’da yer alan habere göre; Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) bu yıl faiz indirimlerinden kaçınabileceği ve yatırımcıların sıkı para politikasının devam edeceğine dair güvence arayabileceği yabancı uzmanlar tarafından dile getiriliyor. Societe Generale Orta ve Doğu Avrupa, Orta Doğu, Afrika Stratejisti Marek Drimal, TCMB'nin Para Politikası Kurulu toplantısında faiz oranını yüzde 45 seviyesinde sabit tutabileceği öngörüsünde bulundu. Drimal, TCMB'nin faiz oranını yüzde 45 seviyesinde "gerekli olduğu sürece" tutma taahhüdünün sözlü ve yazılı olarak teyit edilmesini beklediklerini belirterek, bu durumun geri kalan 2024'te faiz indirimlerinden kaçınılması anlamına gelebileceğini ifade etti.

Merkez Bankası faiz

Cari denge ikinci çeyrekte iyileşebilir

Drimal, Dolar/TL'de olası yükselişlere dikkat çekerken, küresel piyasalarda doların zayıflayabileceğini ve Türkiye'nin cari dengesinin mevsimsel nedenlerle düzelebileceğini belirtti. Yerel seçimlerin ardından, 2. çeyrekte Türk Lirası'nın olumlu bir seyir izleme olasılığının bulunduğunu ifade etti. Drimal, "Sonuç olarak, Türk piyasaları 2024'ün ikinci çeyreğinden itibaren yeni bir yabancı para akışı çekebilir. Bu durum, yaz aylarında TL'nin toparlanmasına ve önemli getiri kazançları elde etmesine olanak tanıyabilir." şeklinde konuştu.

TCMB’den güvence bekleniyor

Matys, TCMB Başkanı Fatih Karahan'ın Enflasyon Raporu Bilgilendirme Toplantısı'ndaki açıklamalarını hatırlatarak, "Politika faizinin mevcut seviyesinin gerektiği müddetçe sürdürülecek. Enflasyon beklentileri, fiyat belirleme davranışları, kamu harcama ve vergi politikası, ücretler, özel tüketim gibi unsurların enflasyon görünümünde tahminimizden belirgin bir sapmaya yol açacağının anlaşılması durumunda para politikası duruşu sıkılaştırılacak." ifadelerini anımsattı. Matys, yatırımcıların enflasyonun hedefe uyumlu hale gelene kadar TCMB'nin sıkı para politikasını devam ettireceğine dair güvence arayabileceğini belirtti.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal