Merkez Bankası beklenmeyeni yaptı: Faiz indirimi piyasalara nasıl yansıyacak? Faiz indirimi krediye erişimi kolaylaştıracak mı?

Merkez Bankası geçtiğimiz günlerde faiz kararını açıklamış ve beklenmedik bir şekilde faizi yüzde 14’den yüzde 13’e düşürmüştü. Bu kararın piyasaya nasıl yansıyacağı ise merak edilmeye başlandı. Peki faiz indirimi piyasalara nasıl yansıyacak? Faiz indirimi krediye erişimi kolaylaştıracak mı? İşte konu hakkında merak edilenler...

21.08.2022-10:33 - (Son Güncelleme: 21.08.2022-12:29) Merkez Bankası beklenmeyeni yaptı: Faiz indirimi piyasalara nasıl yansıyacak? Faiz indirimi krediye erişimi kolaylaştıracak mı?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) son Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı sonrasında politika faizini yüzde 14’den yüzde 13’e düşürme kararı aldığını açıklamıştı. 2022 yılının ilk 7 ayında politika faizini sabit tutan Merkez Bankası’nın faizi aşağıya çekmesi bir çok kişi tarafından beklenmiyordu. Bu kararın piyasaya nasıl yansıyacağı ise merak edilmeye başlandı. Peki Faiz indirimi piyasalara nasıl yansıyacak? Faiz indirimi krediye erişimi kolaylaştıracak mı?

Faiz indirimi piyasalara nasıl yansıyacak?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) faizi yüzde 14’den yüzde 13’e düşürme kararı ekonomi dünyasında şok etkisi yarattı. Piyasada herkesin beklentisi TCMB'nin politika faizini 2022'nin geri kalan aylarında sabit tutacağı yönündeydi. Merkez Bankası’nın politika faizini neden düşürme kararı aldığı ise merak edilmeye başlandı.

TCMB faiz kararı

Merkez Bankası’nın politika faizini düşürme kararını kredi yaşanan tıkanıklık sebebiyle aldığı düşünülüyor. Kararın sebepleri ve amaçları arasında politika faizleri ile kredi faizleri arasındaki makasın kapanması, makro ihtiyati tedbirler uygulanması ve dünya genelinde yaşanan siyasi gelişmeler yer alıyor. Özellikle Rusya Ukrayna savaşında barış yapılırsa, dünya genelinde ve haliyle Türkiye’de de enflasyonun düşeceği öngörülüyor. 

Tarım Kredi Kooperatif marketlerinde başlatılan indirim kampanyasının diğer zincir marketlere de yansıması durumunda enflasyon bir nebze de olsa aşağıya düşebilir. Bununla beraber TCMB’nin rezervlerinde yaşanan 12.5 milyar dolarlık artış, turizm gelirleri faiz indirimi, yeni swap anlaşmaları da hem enflasyonu hem de döviz kurunu aşağıya çekebilir. 

Kürşat Muratcan Kılıç
muratcankilic@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal