Menisküs Yırtığı Nedir, Belirtileri Nelerdir?

Yaygın görülen rahatsızlıkların başında menisküs zedelenmeleri ve menisküs yırtığı gelmektedir. Op. Dr. Ender Sarıoğlu, menisküse dair kapsamlı bir bilgi aktarımda bulundu. Detaylar haberimizde...

01.11.2021-09:42 - (Son Güncelleme: 01.11.2021-11:29)

Günlük aktiviteler esnasında kas-iskelet sistemini oluşturan dokularda çeşitli düzeylerde zedelenme ve rahatsızlıklar ortaya çıkabilir. Bazı spor aktiviteleri sonucunda eklem ve dokular zaman ile hasar görebilmektedir. Bu hasarlar arasında en yaygın görülen rahatsızlıkların başında menisküs zedelenmeleri ve menisküs yırtığı gelmektedir. Op. Dr. Ender Sarıoğlu, menisküse dair kapsamlı bir bilgi aktarımda bulundu.

MENİSKÜS YIRTIĞI NEDİR?

Op. Dr. Ender Sarıoğlu, dize dışarıdan gelen fiziksel travmalar veya dizin uzun süre boyunca çeşitli hareketleri tekrarlamasına bağlı olarak menisküsün zarar gördüğünü belirterek, ''Menisküs dokusu; diz ekleminde yer aldığı ve kısmen yetersiz damarlanma gösterdiği için yaralanmalar sonucu tam anlamıyla iyileşemeyebilir. Tekrarlayan yaralanmalara bağlı olarak menisküs dokuları zayıflayarak yırtılabilir. Bu durumda, diz ağrısı başta olmak üzere çeşitli klinik belirtiler ortaya çıkar.'' diye aktardı.

MENİSKÜS YIRTIĞI NEDEN OLUR?

Menisküs zedelenmelerinin çocukluk ve ergenlik dönemlerinde geliştiğini söyleyen uzman isim şunları kaydetti: ''Bu duruma neden olan faktörlerin başında bu dönemde spor aktivitelerinin fazla yapılması ve bacak kaslarının henüz tam gelişmeden kişinin tek bir aktiviteye yoğunlaşması gelir. Bunun yanı sıra, yaşla beraber kas-iskelet sistemi elemanlarında olduğu gibi, menisküs dokusunda da zayıflama veya elastikiyetinde azalma görülebilir. 40’lı yaşlardan itibaren, menisküs dokuları yaralanmaya açık hale gelir. Aynı zamanda, günlük aktiviteler ve ani ayağa kalkma veya ağır yük kaldırma gibi hareketlerde menisküsler zarar görebilir. Bu noktada, genç yaşlara nazaran ileri yaşta görülen menisküs yırtıklarının daha zor iyileştiği ve sıklıkla dejenerasyonla sonuçlandığı unutulmamalıdır. Eklem kireçlenmesi olarak bilinen osteoartrit görülme ihtimali ise hastalarda diz eklemi yapısında bozulmalara bağlı olarak gelişen menisküs yaralanmaları nedeniyle artar. Benzer şekilde, eklemlerde hasara yol açan çeşitli romatolojik rahatsızlıklarda, iyileşmenin de zorlaşmasına bağlı olarak menisküs zedelenmeleri daha ağır seyredebilir.''

MENİSKÜS YIRTIĞI BELİRTİLERİ

- Hareket ile artan, istirahatle azalan diz ağrısı

- Dizde şişlik ve hassasiyet

- Diz eklemi hareketlerinin kısıtlanması

- Hareket esnasında dizden çıtlamaya benzer bir sesin gelmesi 

- Hareket esnasında kilitlenme veya eklemin boşalması

- Hareketlerde güçsüzlük veya zorlanma

MENİSKÜS YIRTIĞI NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Op. Dr. Ender Sarıoğlu menisküs yaralanmalarında öncelikle belirtilerin hafifletilmesine yönelik olarak semptomatik tedavi yöntemlerine başvurulduğunu ifade ederek, '' Menisküs zedelenmesinin geliştiği erken dönemde eklemin dinlendirilmesi, ekleme buz uygulanması, elastik bandajla sarılması ve eklemin yukarıda tutulması adımlarını içeren tedaviler sıklıkla tercih edilen yöntemler arasında yer alır'' diye belirtti.

Bu dönemde eklemi zorlayacak hareketlerden mutlaka kaçınılması gerektiğini söyleyen Op. Dr. Sarıoğlu, ''Buz uygulaması ise her iki ila üç saatte bir, 20 dakika olacak şekilde aralıklı olarak yapılır'' dedi.

Tedavi yöntemlerine ilişkin açıklamalarına devam eden uzman şöyle dedi: ''Diz ekleminde şişlik ve hassasiyet gibi belirtilerin hafifletilmesi ve ağrının giderilmesi adına non-steroid anti-inflamatuar ilaçlar (NSAİİ) da sıklıkla tercih edilir.''

MENİSKÜS YIRTIĞI AMELİYATI 

Kas geliştirici egzersizlerinin önemine vurgu yapan Op. Dr. Sarıoğlu, ''Son olarak, diz üzerine binen yükün azaltılarak eklem fonksiyonlarının kazanılması adına çeşitli kas geliştirici egzersizler hastalara öğretilir ve hastaların bu egzersizleri düzenli olarak yapması sağlanır. Bu yöntemlerin işe yaramadığı durumlarda ise cerrahi operasyon gündeme gelebilir. Artroskopik cerrahi olarak bilinen kapalı yöntemde, diz ekleminde açılan küçük bir kesi aracılığıyla kameralı bir aparatla ekleme girilerek menisküs yırtığı onarılır veya tamirin mümkün olmadığı durumlarda yırtık kısım temizlenebilir. Çoğu durumda, hasta, aynı gün içerisinde taburcu edilir ve hastanın evden takibi sağlanır. Ameliyattan kısa bir süre sonra da hasta fiziksel aktivitelere başlayabilir. Bununla birlikte, büyük çaplı menisküs yırtıklarında, ameliyattan sonra iyileşme ve rehabilitasyon süresi 6 haftayı bulabilir. Bu dönemde, hastanın koltuk değneği veya dizlik kullanması gerekebilir'' diyerek tedavi yöntemleri hakkında kapsamlı bir açıklama yaptı.

MENİSKÜS YIRTIĞI NASIL ÖNLENİR? 

Menisküs yaralanmalarının önüne geçmek için tavsiyelerde bulunan uzman isim, ''Diz eklemine binen yükü azaltmak için bacak kaslarının geliştirilmesi oldukça faydalı olacaktır. Özellikle diz bağları ile ilişkili uyluk ön kaslarının güçlendirilmesi uyluk kemiğini daha gergin tutarak menisküslere binen yükü azaltır. Egzersiz öncesi yeterli ve doğru şekilde ısınma hareketleri ve germe egzersizlerinin yapılması büyük önem taşır. Fiziksel aktivitelerin doğru şekilde yapılması ve kişinin kendine uygun hareketleri tercih etmesi de önemli bir faktördür. Diz eklemine fazla yük bindiren hareketlerden kaçınılması gerekir'' dedi.

Op. Dr. Ender Sarıoğlu ayakkabı seçiminin önemine vurgu yaparak, ''Ayakkabı tercihinde yapılacak spora uygun ergonomik ve ortopedik modellerin seçilmesi de diz sağlığının korunması açısından dikkat edilmesi gereken bir noktadır.'' diyerek açıklamasını sonlandırdı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal