Memur ve emekli maaşlarına büyük zam yolda! Oranlar belirlendi, en düşük maaş 8 bin 872 lira

Memur maaşları ve emekli maaşları için başlatılan çalışmalarda Temmuz ayında açıklanacak olan rakamların ardında büyük zam geleceği söyleniyor. Oranların hemen hemen netleştiği zamlar sonrası en düşük memur maaşının 6429 TL'den 8872 TL'ye, en düşük emekli maaşı ise memurlarda 4289 TL'den 5918 TL'ye çıkmış olacak.

15.05.2022-11:49 - (Son Güncelleme: 15.05.2022-11:49) Memur ve emekli maaşlarına büyük zam yolda! Oranlar belirlendi, en düşük maaş 8 bin 872 lira

Emekli ve memurların maaşlarını belirleyici olacak olan 2022 yılının ilk 4 ayı için enflasyon rakamlarının açıklanması sonrası yapılan oran hesaplamalarında emekli ve memur maaşlarının Temmuz ayı zamları daha şimdiden yüzde 30'un üzerine yükselmiş oldu. Bu rakamlar ve aynı zamanda Merkez Bankası'nın piyasa anket sonuçlarına bakıldığında ise Temmuz zam oranının güçlendiği belirtiliyor.

Yapılan hesaplamalar dahilinde ise memur ve memur emeklilerinin maaşlarına yapılması planlanan

Temmuz zammının yaklaşık olarak yüzde 38'den (38,5-7,5+7) hesaplandığı ifade edilirken şayet beklentilerde olan 38,5'luk 6 aylık enflasyonun gerçekleşmesi halinde en düşük maaşın memurlarda 6429 TL'den 8872 TL'ye çıkacağı söyleniyor. Aynı hesaplamalar çerçevesinde ise en düşük emekli aylığının da memurlarda 4289 TL'den 5918 TL'ye çıkacağı belirtiliyor. Bu kapsamda 2000 yılında önce emekli olan SSK'lılarda alacakları maaş 3292 TL'den 4559 TL'ye çıkmış olacak.

Memur ve emekli maaşlarına büyük zam yolda

Bakan Vedat Bilgin'den Temmuz ayı zam açıklaması!

Konuyla ilglili bir açıklama yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, çalışanların enflasyona karşı korunması gerektiği kavramından vazgeçmeyeceklerini belirterek, önümüzde merak beklenen Temmuz ayı farklarının ise emekçilerin karşılarına çıkan enflasyon tahribatına karşı geniş alanda koruma sağlayacak yeni düzenlemeler içeridiğini söyledi. Bakan Bilgin, gündemlerinde yalnızca kamu çalışanlarının olmadığını aynı zamanda emekliler içinde hazırlıkları odluğunu dile getirdi.

Emekli ve memur maş zamları ne zaman olacak?

Haziran ayına ait enflasyon rakamlarının 3 Temmuz tarihide açıklanacağını söyleyen Bakan Vedat Bilgin, rakamların netleşmesi sonrası durumun yeniden gözden geçirileceğini ve emekliler ile memurların yaşadıkları zorlukları aşabilmeleri için gerçekleştirecekleri yeni düzenlemelerle dar gelirlilerin alım güçlerini güçlendireceklerini kaydetti. Bakan Bilgin, konuşmasının devamında Haziran ayı enflasyon rakamlarının belirlenmesi sonrası çalışmalarla ilgili izlenecek yola karar ereceklerini ifade etti.

"3600 Ek Göstergede Son Durum"

3600 ek gösterge kapsamında yetkililer ilk toplantılarını 16 Şubat tarihinde gerçekleştirmişlerdi. İkinci toplantı ise 16 Mart tarihinde yapıldı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, 3600 ek gösterge meselesiyle ilgili yaptığı açıklamasında ise bu meselenin çözümünün ay sonu itibariyle gerçekleşebileceğini belirterek üzerinden geçilecek kısa notlarla son düzenlemeleri yapacaklarını söyledi.

Yapılan bu açıklamalarla birlikte hemşireler ve diğer kamu çalışanları ile ilgili 3600 ek gösterge düzenlemelerinin Temmuz ayına kadar bitmesi bekleniyor.

Memur ve emekli maaşlarına büyük zam yolda

Emekli maaşlarına yüzde 31,71 zam netleşti!

Yılda iki kez uygulanan maaş artışları genel olarak bir önceki 6 aylık enflasyon oranıyla hesaplanıyor. Buna göre; SSK ve Bağ-Kur'dan emekli olan vatandaşlara Temmuz ayı içinde Aralık ile Haziran arasında ortaya çıkan 6 aylık enflasyon kadar bir artış almış olacaklar.

Memur ve memur emeklilerine Temmuz ayında yüzde 7 toplu sözleşme zammı verilecek. Son 4 aylık enflasyonun baz alınması durumunda ise memur ve memur emeklilerine şimdiden yüzde 24,71'lik enflasyon farkı olanağı doğmuş oldu. Mayıs ve haziran aylarındaki enflasyon verileriyle birlikte son rakamların netleşeceği bilgisine ulaşılırken son verilerin de hesaplanarak ortaya çıkan rakamın yüzde 31,71 olması dikkat çekti.

"6 aylık beklentilere göre ise SSK ve BağKur emeklilerine zam oranı yüzde 38,5"

Şayet beklenilen bu enflasyon rakamları gerçekleşirse; TÜFE endeksinin 951,60'a yükseleceği ve 6 aylık enflasyonun da yüzde 38,5'e çıkacağı belirtiliyor. Bu durumda ortaya çıkan 6 aylık enflasyon rakamı ise SSK ve Bağ-Kur emeklilerine Temmuz'da verilecek zam oranı oluyor.

Memur ve memur emeklilerinin Ocak ayında aldıkları yüzde 7,5 toplu sözleşme zammı ile birlikte bu rakamların üzerine gerçekleşecek olan 6 aylık enflasyon rakamı da eklenirse Temmuz 2022'de yapılacak olan yüzde 7 toplu sözleşme zammı da dikkate alınırsa memur zammı Temmuz ayı içinde yüzde 38 olarak uygulanacak.

Haziran ayı rakamları ve akabinde gelen farklar ile birlikte yapılacak yeni hesaplamalara göre ise yüzde 38,5'luk zam beklentisiyle en düşük maaş memurlarda 6429 TL'den 8872 TL'ye yükselmiş olacak. En düşük emekli maaşı ise memurlarda 4289 TL'den 5918 TL'ye çıkmış olacak.

Elvan Çıldır
elvan@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal