Memur ve Emekli için Kritik Tarih 3 Ocak! Maaşlara Rekor Zam Bekleniyor

Milyonlarca memur ve emekli 3 Ocak’ta açıklanacak zam oranını bekliyor. Aralık enflasyonunun ardından ek zam da gündeme gelecek. Ocak ayı itibari ile maaşlarda rekor artış olması bekleniyor.

01.01.2022-11:03 - (Son Güncelleme: 01.01.2022-14:13)

Asgari ücrete yapılan yüzde 50.5'lik zammın sonrasında sırada memur ve emekliler bulunuyor. Ocak itibarıyla bu kesimin maaşında hatırı sayılır artışlar olması öngörülüyor. 3 Ocak tarihinde, aralık enflasyonu açıklanacak ve haliyle 2021'in ikinci 6 aylık enflasyonu da netleşecek. Buna ek olarak memur ve emekliye zam oranı da kesinleşecek. Bu söz konusu zammı, aynı gün Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın açıklayacağı yönünde tahminler bulunuyor.

MEMUR VE EMEKLİLERDE ZAM BEKLENTİSİ BÜYÜK

Son 5 aylık enflasyon baz alındığında memura yüzde 12.46'lık zam şimdiden kesinleşmiş gibi duruyor. Aralık enflasyonu ile ilgili piyasa içerisinde farklı beklentiler bulunuyor. Yüzde 5-10 arasında yoğunlaşan tahminler yer almakta. Bu da son 6 aylık enflasyonun yüzde 15-20 arasında değişkenlik gösterebileceği yönünü işaret ediyor. Ek olarak ek zammın da gündeme gelmesi öngörülüyor. Hem memur hem de emekli kesiminde asgari ücretin almış olduğu yüksek zammın ardından büyük bir beklenti oluşmuş durumda.

TOPLU SÖZLEŞME DE DAHİL

Memur ve memur emeklisi, temmuz ayı içerisinde yüzde 3 toplu sözleşme zammı artı yüzde 5.45 enflasyon farkı almıştı. Şu günlerde son 6 aylık enflasyon yüzde 15 çıkarsa yüzde 12 fark elde edilecek. Bu farka ek olarak bir de 1 Ocak itibari ile geçerli yüzde 5'lik toplu sözleşme zammı eklenecek yani ek zam hariç yüzde 17 olacak. Enflasyon daha yüksek çıktığı takdirde bu söz konusu zam yüzde 20 oranına gelecek. Memur kesimine seyyanen artış ya da temmuz ayı içerisindeki yüzde 7’lik zammın öne çekilmesi gibi seçenekler de kulislerde konuşulan iddialar arasında yer alıyor.


ARALIK ENFLASYONUNA GÖRE

Geçtiğimiz günler içerisinde Cumhurbaşkanı Erdoğan, Memur Sendikaları Konfederasyonu (Memur- Sen) Genel Başkanı Ali Yalçın ve Türkiye Kamu Çalışanları Sendikaları Konfederasyonu (Kamu-Sen) Genel Başkanı Önder Kahveci ile memur ve emeklilere verilecek ek zam konusunu görüşmüştü. Görüşmeye Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin de katılmıştı.

Ali Yalçın, görüşmeden sonra yapmış olduğu açıklamasında Bakan Bilgin'in aralık ayı enflasyonunun beklenmesi gerektiğine işaret ettiğini ifade ederek, 'Enflasyon rakamı aralık ayını geçtikten sonra ortaya çıkacak rakam yüzde 15-16 belki daha yüksek olabilir. Bakanlık o rakamı görelim yaklaşımında.' sözlerini kullanmıştı. 3600 ek gösterge düzenlemesi de 2022 yılı içerisinde çıkacak. Söz konusu düzenleme memur emeklisinin maaşında 1.000 liraya, ikramiyede ise 35 bin liraya gelebilecek artışlar sağlanacak.

VERGİ İNDİRİMİ MEMUR MAAŞLARINA DA YANSIMASI OLACAK

Bu arada yeni asgari ücrete yapılmış olan yüzde 50.5'lik zamla beraber tüm ücretli çalışanların asgari ücrete kadar olan gelirlerinden Gelir ve Damga Vergisi kaldırılmıştı. 1 Ocak tarihi itibari ile birlikte yeni bir dönem başlayacak. Yeni uygulama ile birlikte çalışanların maaşına 38-380 lira arasında yansıma gerçekleşecek. Yasal düzenleme tüm çalışanları kapsamış olduğu için vergi istisnasının memur maaşlarına da yansıması olacak.

Vergi muafiyeti ile beraber memur maaşlarında 300 liraya yakın bir artış gerçekleşecekti. Vergi muafiyetinden düşük maaş alanların daha az etkilenmiş olduğunu ifade eden Ali Yalçın, 'Mutlaka ama mutlaka ek zam uygulamasının devreye alınması gerekiyor.' ifadelerini kullanıp sözlerine şu şekilde devam etmişti; 'Vergi muafiyetinde düşük maaş alanlar nasıl daha az etkileniyorsa ve ek zam için de oransal bir artış sağlanacaksa bu, makası daha çok açacaktır. Onun için biz Memur-Sen olarak seyyanen zammı önceliyoruz. Seyyanen bir iyileştirmeye ihtiyaç var. En düşük memur maaşının ücretini yükseltecek parametrelerini tartışmalıyız.'

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal