Melankolik Ne Demek?

İnsan psikolojisinde bir tür rahatsızlık olarak ifade edilen melankoli nedir? Melankolik takılmak ne demek? Melankoli ne anlama gelir?

21.05.2021-17:14 - (Son Güncelleme: 11.01.2022-17:12)

Psikoloji biliminde ruhsal bir bozukluk olarak tanımlanan melankoli ve melankolik terimleri son zamanlarda melankoli ne demek, melankolik ne demek gibi sorgularla araştırılıyor. Toplum içerisinde pek çok kişi tarafından melankoli ne demek araştırmasının sonucunda, ruhsal bir bozukluk olmasına rağmen geçici bir ruh hali gibi görülmektedir. 

Depresif bir hayat tarzını benimseyenler, melankolik kelimesinin anlamı nedir diye sorgulama gereği duymaksızın kendilerini melankolik olarak ifade eder ve kimileri melankoliyi olumlu bir durummuş gibi lanse eder. Fakat en az depresyon kadar ciddi bir durumlardan birisi olan melankoli, kontrol altına alınması gereken psikolojik bir durum olarak görülür. Haberimiz içerisinde bu konu hakkında merak edilenleri sizler için derledik.

MELANKOLİK NE DEMEK?

Bu kelimeyi karşılayan kavram, Eski Yunanca Melankolia "Üzüntü" kelimesine dayanmaktadır. Sözlük içerisinde melankolik kelimesinin anlamı "Hüzün veren, hüzün belirtisi olan, kara sevdaya tutulmuş" gibi çeşitli tanımlar ile verilir. Fakat tıp biliminde melankolik, ruhsal bir hastalık olan melankoli haline tutulmuş kişi anlamı ile karşılanmaktadır. 

Melankolik kişiler derin bir üzüntü, toplumdan soyutlanma ve depresyon hali ile birlikte kendilerini gösterir. Fakat bu terim, hastalık anlamından sıyrılarak daha çok gençler arasında pesimist ve karamsar gibi bir kullanım halini karşılamaya başlamıştır.

melankolik

MELANKOLİ NE DEMEK?

Farklı türleri bulunan bu psikolojik rahatsızlık, önü alınmadığı durumda daha ciddi sorunlara da yol açabilmektedir. Derin bir üzüntü ve depresyon hali olarak belirtilen melankoli, insanın ruhunu saran ve tüketen bir rahatsızlık türüdür. Melankolik insan kişilikleri kısaca şu şekilde sıralanabilir:

- Karamsar ve kederli ruh hali,

- Gelecek hakkında olumsuz düşünme,

- Kötümser düşünceler,

- Hayattan zevk alamama,

- Psikomotor yavaşlama,

- Enerjinin olmaması,

- İştah ve uyku düzensizlikleri,

- Çabuk duygulanma,

- Çabuk ağlama ve sinirlenme,

- Saplantı ve korkular,

Endişe ve güvensizlik.

MELANKOLİK TAKILMAK NE DEMEK?

Melankoli insanı ciddi depresyona taşıyan ruhsal bir durum olarak gösterilir. Fakat özellikle gençler arasında yayılmış olan "melankolik takılmak" kalıbı bu hastalıktan ayrılarak gelip geçici depresyon anlamına gelecek şekilde kullanılmaktadır. Genel ruh hali keyifsiz, memnuniyetsiz, sosyallikten kaçınan ve kendi kabuğuna çekilmiş kişiler için "melankolik takılıyor" ifadesi kullanılıyor. Fakat bu durum geçici değilse ve kişinin karakteri haline gelmiş ise bu kişinin psikolojik destek alması gerekmektedir.

HASTALIĞI NEDİR?

Melankoli; kendini mutsuzluk, hareketlerde durgunluk, sıkıntı, neşesiz olma, yaptığından zevk almama, keder, konuşmada kısa süreli tutukluk ve sürekli düşünceli olma gibi çeşitli etkilerle ortaya çıkan ruhsal bir hastalıktır. Bu ruhsal hastalık kadınlarda daha fazla yaşanmakta ve etkili olmaktadır. Geneli itibarıyla; adet dönemi bitimlerinde, hamilelik ve emzirme dönemlerinde oldukça sık yaşanabilmektedir.

BELİRTİLERİ NELERDİR?

Melankoli Belirtileri ise; sıklıkla kişilerde bir şeyi yapmaya isteksiz olmaları, yaşamdan bıkmış, cansız, zayıf ve sıkıntılı olmaları gibi etkenlerle gösterir. Genelde yaşanan herhangi bir olayda suçlunun kendileri olduklarını hissederek, yaşamlarına son vermeleri durumunda her şeyin düzene gireceği yönünde düşüncelere sahiptirler.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal