Meclis’in ana gündemi ekonomi: Emekli maaşı da masaya yatırılacak

TBMM’nin yeni döneme başlamasıyla beraber kritik düzenlemelerin üst üste gündeme gelmesi bekleniyor. Meclis’e masaya yatırılacak ana konunun ekonomi olacağı tahmin ediliyor. İşte detaylar…

06.10.2023-10:18 - (Son Güncelleme: 06.10.2023-17:21)

Yeni yasama dönemine başlayan TBMM’de bazı uluslararası anlaşmaların onaylanması sürecinin ardından ekonomi konuları gündeme getirilecek.

AK Parti, ilk olarak Orta Vadeli Program’daki (OVP) ihtiyaç duyulan yapısal düzenlemeleri içeren torba yasayı tamamlamak üzere çalışırken, emekli maaşlarında artışa yönelik henüz bir adım atılması beklenmiyor.

Emeklilerin beklediği tarih belli oldu

Haber7’nin yer verdiğine göre; Alınacak karara göre, emekli düzenlemesinin aralık ayında yapılabileceğine işaret ediliyor. 

AK Parti grubu, TBMM’nin 1 Ekim’de açılmasıyla birlikte rafta bekleyen bazı kritik yasal düzenlemelerle ilgili hummalı bir çalışma başlattı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Meclis’in yeni yasama yılı açılışında yaptığı konuşmada emekli zammı düzenlemesine ilişkin olarak, “Yeni dönemde milyonca kişiyi ilgilendiren önemli düzenlemeler için mesai yapılacak. Emeklilerden gençlere kadar toplumun her kesimine özel yasal düzenlemeler teker teker hayata geçirilecek. İlk yasa tekliflerinden biri emekli maaşlarına yapılacak düzenleme olacak. Aile Bankası’ndan gençlere özel desteklere kadar birçok yasal düzenleme görüşülecek” ifadelerini kullanmıştı.

Meclis

Aralık’tan önce olur mu?

AK Parti grubu, bu kapsamda ilk olarak Orta Vadeli Program’daki (OVP) ihtiyaç duyulan yapısal düzenlemeleri içeren torba yasayı tamamlamak üzere çalışıyor. Emekli maaşlarında artışa yönelik adımın ise hazırlanan torba yasada gündeme gelmeyebileceği belirtiliyor.

Emeklilerle ilgili düzenlemenin, Cumhurbaşkanı’nın vereceği kararın ardından tüm partilerin mutabakatıyla Genel Kurul’da görüşülen herhangi bir teklife eklenebileceği değerlendiriliyor.

AK Parti kurmayları 6 Şubat depremlerinin ardından yaşanan mali sıkıntıya işaret ederken, Deprem bölgesinin yeniden ayağa kaldırılması için ciddi bir bütçe ihtiyacına işaret ediyor.

Bu nedenle emekli düzenlemesinin aralık ayına kalabileceği ifade ediliyor.

Günlük kiralamaya sınır geliyor

AK Parti, önümüzdeki günlerde Meclis gündemine “günlük kiralık evler” yasa teklifini de getirecek. Buna göre, evini 6 aya kadar kiralamak isteyen ev sahipleri için Borçlar Kanunu’nda ayrı bir statü tanımı yapılacak. 

Evini kiraya vermek isteyen konut sahipleri Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan ruhsat almak zorunda olacak; kurallara uymayanlara 1 milyon liraya yakın para cezası verilebilecek.

Yeni düzenlemeyle sektör açısından ortaya çıkan “denetim dışılığın” ve “güvenlik açığı” sorununun çözülmesi hedefleniyor.

Deprem yasası imzaya açılacak

Yeni dönemin en önemli yasal düzenlemelerinden biri de 6 Şubat depremlerinden sonra gündeme gelen ve özel olarak İstanbul’u depreme hazırlıklı hale getirmek için üzerinde çalışılan deprem yasası teklifi olacak. 

Dün itibarıyla imzaya açılan teklifte deprem illerinde rezerv alanlar oluşturulması, sıvılaşma riski bulunan ya da fay hatlarının geçtiği yerlere imar izni yasağı getirilmesi ve kentsel dönüşüm çalışmalarının yürütülmesine ilişkin detaylar yer alacak.

Yapı denetimi, yerel ve merkezi yönetimlerin sorumlulukları da yeni yasada ayrıntılarıyla düzenlenecek.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal