Meclis Başkanı Şentop: 'Ermenistan Savaş Suçu İşliyor'

Meclis Başkanı Şentop, resmi görüşmeler yapmak üzere gittiği Azerbaycan'da açıklamalarda bulundu.

19.10.2020-10:42 - (Son Güncelleme: 19.10.2020-10:25) Meclis Başkanı Şentop: 'Ermenistan Savaş Suçu İşliyor'
TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Ermenistan'ın sivillere taarruza geçerek savaş suçu işlediğini dile getirerek, 'Bu savaş suçunu bütün dünyanın görmesi lazım. Görüyor fakat dile getirmesi ve tavrını net olarak ortaya koyması gerekir. Başta Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Minsk Grubu eş başkanı ülkeler sivillere yapılan saldırıları kınamalıdır. Sessiz kalanlar yapılan suça ortak olurlar.' ifadelerini kullandı.

Ermenistan'ın destek olduğu terör yapılanlarının Azerbaycan'ın sivil yerleşim alanlarına mütemadiyen saldırıda bulunduğunu ifade eden Mustafa Şentop, Azerbaycan ordusunun bu durumun üzerine vatan topraklarını işgalden kurtarmak için harekat başlattığını söyledi.

Azerbaycan'ın bununla Birleşmiş Milletler Sözleşmesi'nin 51. maddesinde yer alan 'meşru müdafaa' hakkının gereğini yerine getirdiğinin altını çizen Mustafa Şentop, Azerbaycan ordusunun hamlelerinde uluslararası hukuka uygun hareket ederek yalnızca askeri hedeflerle mücadele ettiğini söyledi.

Ermenistan kuvvetlerinin de sivilleri bombaladığını anımsatan Mustafa Şentop, 'Azerbaycan ise uluslararası hukuka ve savaş ahlakına uygun bir şekilde hareket ediyor. Ermenistan bunu yapmıyor. Savaş hukukuna riayet etmeyen, sivilleri hedef alıp bombalayan bir devletten ateşkese riayet etmesini beklemek de abestir. ' diye konuştu.

Mustafa Şentop, Ermenistan'ın Gence'ye ve başka şehirlere füzelerle taarruza geçilmesini şu ifadelerle açıkladı:

'Bu, Cenevre sözleşmesine göre bir savaş suçudur. Uluslararası Ceza Mahkemesine (UCM) taraf olmamakla beraber Ermenistan'ın, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin savaş suçlarıyla ilgili kuracağı bir mahkemede ve UCM'de yargılanması mümkün olabilir Roma statüsüne göre. Ama bu savaş suçunu bütün dünyanın görmesi lazım. Görüyor fakat dile getirmesi ve tavrını net olarak ortaya koyması gerekir. Başta AGİT Minsk Grubu eş başkanı ülkeler sivillere yapılan saldırıları kınamalıdır. Sessiz kalanlar yapılan suça ortak olurlar.'
DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal