MAZLUMDER, İsrail ile ticaret yapan şirketlere suç duyurusunda bulundu: “Yöneticiler yargılansın!"

İnsan Hakları ve Mazlumlar İçin Dayanışma Derneği (MAZLUMDER), İsrail ile ticaret yapan şirketlerin tespiti ve şirket yöneticilerinin yargılanmaları talebiyle suç duyurusunda bulundu. Dernek, İsrail'in Filistin'e yönelik saldırıları ve işgal politikalarına destek sağladığı gerekçesiyle bu adımı attı.

06.03.2024-13:27 - (Son Güncelleme: 06.03.2024-13:27) MAZLUMDER, İsrail ile ticaret yapan şirketlere suç duyurusunda bulundu: “Yöneticiler yargılansın!"

Ankara Adliyesi önünde toplanan bir grup, İsrail ile ticaret yapan Türk vatandaşları ve şirketlere karşı hazırladıkları suç duyurusu dilekçesini Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na sundu. Grup, bu eylemiyle İsrail'in Filistin'e yönelik saldırılarına destek olan şirketlerin ve bireylerin yargılanmasını talep etti. Avukat Halis Çıtır, yaptığı açıklamada, İsrail'in silahsız ve savunmasız Gazze halkını hedef alarak gerçekleştirdiği saldırılara dikkat çekti. Özellikle 7 Ekim 2023 tarihinden sonra yaşanan olaylarda kimyasal silahların kullanıldığını ve binlerce insanın hayatını kaybettiğini ifade etti.

Çıtır, suç duyurusu dilekçesinin içeriğinde İsrail ile ticaret yapan Türk vatandaşları ve şirketlerin adlarını belirterek, bu kişilerin ve kuruluşların sorumluluklarına vurgu yaptı. Suç duyurusu, İsrail'in Filistin'e yönelik saldırılarına destek sağladığı öne sürülen şirketlerin faaliyetlerinin hukuki bir çerçevede değerlendirilmesi amacını taşıyor.

İsrail'e "soykırım" suçlaması

Birleşmiş Milletler (BM) kararları ve Uluslararası Adalet Divanının ihtiyati tedbir kararına rağmen İsrail'in "soykırım" suçunu işlemeye devam ettiğini vurgulayan Çıtır, "Adalet Bakanlığına gönderilen dilekçelerin gereğinin yapılmasını ve acilen soruşturma izni verilmesini bekliyoruz. Böylece BM nezdinde yargılanan işgalci rejimin yetkileri evrensel yargı yetkisi kapsamında Türkiye'de yargılanacak ve bu usul bölge ülkelerine de yayılırsa burunlarını bile dışarı çıkaramayacak hala geleceklerdir." dedi


"Bu kirli bir ticaret!"

Ankara Adliyesi önünde bir araya gelen bir grup, İnsan Hakları ve Mazlumlar İçin Dayanışma Derneği (MAZLUMDER) öncülüğünde İsrail ile ticaret yapan Türk vatandaşları ve şirketlere yönelik suç duyurusu dilekçesini Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na sundu. Suç duyurusu, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarına destek olan ya da bu saldırılardan kar sağlayan kişilerin yargılanması amacını taşıyor. Avukat Halis Çıtır, yaptığı açıklamada, İsrail'in saldırılarına karşı Türkiye'den İsrail'e yönelik ticari faaliyetlerin devam ettiğini ifade etti. Ticari ürünler arasında bulunan bazı maddelerin, silah üretiminde kullanılan ham maddeler olduğunu belirten Çıtır, bu ürünlerin askeri amaçla kullanılmasının insan hakları ihlali teşkil ettiğini vurguladı. Halis Çıtır, ifadesinde şu açıklamaya yer verdi:

"Bu ticaretin kirli bir ticaret olduğunu her fırsatta dile getirdik. Bu ticareti yapan gerçek kişi, tacirler ve şirketlerin yöneticileri ikaz edilmiştir. Ancak bırakın azalmayı Ocak ve Şubat 2024 verilerine göre, İsrail ile ticaret artmıştır. Bu kişi ve şirketlere Türk Ceza Kanunu'nun suça iştirak hükümleri çerçevesinde yer alan 'yardım etme' suçu kapsamında adli işlem uygulanmalıdır. Savcılıklarca yapılacak araştırma ve yürütülecek soruşturmalar neticesinde işgalci ve soykırımcı İsrail ordusuna ham madde ve mühimmat temin eden silah yapımında kullanılabilecek ürünleri ve her türlü askeri malzemeyi ihraç eden gerçek kişi tacirlerle, tüzel kişi şirket yöneticilerinin tespit edilerek işlenen bütün suçlardan yardım eden sıfatıyla sorumlu tutulmalarını talep ediyoruz."


Ceren Pekşen
cerenpeksen@haber365.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal