Mayıs ayında Türkiye beyaza büründü! Hava sıcaklıkları birden düştü 12 il kara teslim oldu

Türkiye'de hava sıcaklıklarının yurt genelinde birden düşmesinin ardından kar kendini gösterdi. İşte beyaza bürünen 12 il haberin detaylarında...

20.05.2022-11:48 - (Son Güncelleme: 20.05.2022-13:47)

Doğu Karadeniz'de hava sıcaklıklarının birden düşmesinin ardından yaylalarda 19 Mayıs'ta kar sürprizini yaptı. Giresun'un Kümbet Yaylası'nda kar yağışı meydana geldi. 19 Mayıs tarihinde kar sürprizi ile karşı karşıya gelen yaylacılar yaşadıkları anları fotoğraflayıp görüntüledi. Yaylalar resmen beyaza büründü. 


Rize sabah saatleri içerisinde kar sürpriziyle karşılaştı 

Rize'de sabah saatlerinde başlayan, etkili olan soğuk ve yağışlı hava yüksek kesimlerde kar yağışı olarak etkisini göstermiştir. Sahil kesimlerinde ise sağanak yağmur etkisini gösterirken, hava sıcaklığının birden düşmesinin ardından yüksek kesimlerde bulunan yaylalar, yağan karla birlikte beyaza büründü. Çamlıhemşin ilçesinde 1850 rakımlı Badara Yaylası'nda ikamet edenler resmen mayıs ayında kar sürprizi ile karşılaştılar. Söz konusu yaylada yaşayanlar o anları cep telefonları ile fotoğraflayıp görüntüledi. 


Trabzon beyaza büründü 

Trabzon'da da yüksek kesimli yaylalara yağan kar dolayısıyla adeta beyaz örtü ile kaplandı. Yeşil örtünün beyazla kaplanmış olan yaylalarda ise kar yağışı gün boyu aralıklarla etkisini göstermiş oldu. 


Düzce’de kara merhaba dedi 

Düzce'de hava sıcaklıklarının birden düşmesiyle birlikte yüksek kesimlerde kar yağışı meydana geldi. Kaynaşlı ilçesine bağlı olan Sinekli Yaylası'nda ise lapa lapa kar yağışı oldu. Yaşanan kar yağışını cep telefonu kamerası ile görüntüleyen Mehmet Albayrak, "19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı'nda lapa lapa kar yağıyor. Yer Sinekli Yaylası" dedi ve görüntüleri kendi sosyal medya hesabı üzerinden paylaşım yaptı. 


Gümüşhane’de kara teslim oldu 

Gümüşhane'de havaların aşırı bir şekilde soğumasıyla beraber yüksek kesimlerde yoğun kar yağışından dolayı beyaza örtüyle kaplandı. Özellikle de Kürtün ve Torul ilçesinin yüksek kesimlerinde etkisini gösteren kar yağışının sonrasında en başta Kazıkbeli, Erikbeli, Güvende ve Çeğel yaylaları olmak üzere Camiboğazı, Zigana'nın yüksek kesimleri bir kez daha beyaz örtüyle bir araya geldi. Alçak kesimlerde yağmur yağışının yüksek kesimlerde hava sıcaklığının sıfırın altına düşmesinden dolayı kar yağışına dönüşürken, yaylalarda ikamet eden vatandaşlar yaşanan duruma karşı hayret etti. Kar yağışından dolayı alçak kesimlerde ise zirai don tehdidi kendisini gösterirken yağışın etkisini de gece boyunca devam ettirmesi beklenmektedir. 


Tokat’ta da kar etkisini gösterdi 

Tokat'ta aralıklı bir şekilde sürmeye devam eden yağmur, yüksek kesimlerde de kar yağışına dönüştü. Reşadiye ilçesinin yüksek kesimlerinde, yaylaların yer aldığı bölgelerde kar yağışı etkili oldu. Mayıs ayının son günlerinde yağan karla bölge kısa süre içerisinde beyaza büründü. 


Ordu’nun yüksek kesimleri de bembeyaz oldu 

Ordu'nun Akkuş ilçesinde yer alan bazı mahalle ve yaylalar, etkisini gösteren kar yağışıyla birlikte beyaza büründü. Bölgede ikamet eden vatandaşlar, yeşil alanlara yağan karı cep telefonu kameralarıyla görüntülediler. 


Amasya’da kardan etkilendi 

Amasya’nın Taşova ilçesine bağlı olan Boraboy köyünün 1500 rakımlı Aşağı Yaylası, 19 Mayıs'ta etkisini gösteren kar yağışıyla beraber beyaz örtüye büründü. Sabahın erken saatlerinden itibaren kar yağışı tipi şeklinde yağarken, yaylada yeşil alanlar beyaz örtüyle kaplandı. Yüksek kesimlerde etkisini gösteren kar yağışı, orada yaşayan vatandaşlar tarafından da cep telefonu ile kayda alındı. 

Afyonkarahisar’da yağmur yerini kara devretti 

Türkiye'nin oldukça önemli tabiat parklarından birisi olan Sandıklı Akdağ Tabiat Parkı ile birlikte Hocalar ilçesi Kocagöl köyü Burgaz dağlarında sabahın erken saatlerinde başlayan yağmur, ilerleyen saatlerde hava sıcaklığının 1 dereceye kadar düşmesinin sonrasında yerini kar yağışına bıraktı. Bölge yaşayan vatandaşlar 19 Mayıs'ta kar yağışını gördükleri an cep telefonlarına sarılarak yağış sürprizini sosyal medya hesaplarından paylaştı. 


Bolu’nun yüksek kesimleri kara teslim oldu 

Bolu'da hava sıcaklığı, dün sabah saatlerinden itibaren birden düşüş gösterdi. Şehrin yüksek kesimlerinde kar yağışı etkisini gösterdi. Koçumlar Yaylası, Seviller Yaylası, Gerede Hacıveli Yaylası ve Sarıalan Yaylası en başta olacak şekilde birçok bölgede kar yağışı etkisini göstermiştir. Yaylalarda yaşayanlar, manzarayı görüntüleyerek, sosyal medyada paylaşıp, mayısta kara oldukça şaşırdıklarını paylaştılar. 


Karabük’te kardan nasibini aldı 

Karabük şehrinde, hava sıcaklıklarının birden düşmesiyle beraber yüksek kesimlerde kar yağışı başlamıştır. Karabük’te ikamet edenler, Mayıs ayının sonlarına doğru yağan karın şokunu yaşadı. Karabük'te yaklaşık 2 bin rakımlı olan Keltepe Kayak merkezi ile Ovacık İlçesinin yüksek kesimlerinde kar sürprizi meydana geldi. Hava sıcaklığının 15 derece birden düşüş yaşadığı Ovacık'ın Beydilli köyünde yaylada hayvanlarını otlatan Orhan Demir, kar yağışı ile karşılaşmıştır. Cep telefonunun kamerasıyla kayda girip kar yağışını kayıt altına alan Demir ise karşı karşıya geldiği manzara hakkında şöyle söyledi; "Şaka değil gerçek. 5. ayın 19'u. Kar yağmaya başladı" diyerek o anları sosyal medya hesabı üzerinden takipçileri ile paylaştı.


Hüsna Gizem Güven
husnagguven@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal