Mayıs 2022 FED faiz kararı ne zaman açıklanacak?

FED toplantısı için geri sayım başladı. Dünya piyasaları, Mayıs ayında gerçekleşecek olan FED toplantısını nefeslerini tutmuş bekliyor. Faiz artışı yapılacağının sinyallerini veren Powell'ın yaptığı bu açıklama doğrultusunda, FED toplantısı sonuçları şimdiden merak ediliyor. Peki, FED faiz kararı ne zaman açıklanacak? İşte detaylar...

25.04.2022-14:00 - (Son Güncelleme: 25.04.2022-14:00) Mayıs 2022 FED faiz kararı ne zaman açıklanacak?

Küresel çapta tüm gözler Mayıs ayında düzenlenecek olan FED toplantısına çevrilmiş durumda. Powell'in yapmış olduğu açıklamalar doğrultusunda Mayıs ayında faiz artışı yaşanacağı kanısında. Powell'ın bu açıklamalarından sonra ise FED toplantısı sonunda nasıl bir kararın ortaya çıkacağı ise merak edilen konular arasında.

Altın, dolar, kripto para gibi ekonomi dinamiklerini etkileyen ve etkileyecek olan FED, 2018'in Mart ayından bu yana ilk defa faiz artırımına gitmişti ve faiz, 25 baz puan artış ile %0,25-0,50 aralığına yükselmişti. Bunun üzerineyse 2022 yılının Mayıs ayında gerçekleşecek olan FED faiz kararının nasıl olacağı şimdiden merak edilmeye başlandı.

ABD Merkez Bankası'nın (FED) son toplantısından sonra yayınlanan tutanaklarda, bilanço daraltma planının Mayıs ayında gerçekleştirilecek toplantında onaylanması beklentisi dikkat çekmişti. Diğer yandan FED Başkanı Powell'ın daha önce gerçekleştirdiği konuşmasında, bir sonraki toplantıda 50 baz puanlık faiz artışı olabileceği yönünde mesaj vermişti.

FED faizi kararı ne zaman açıklanacak

FED toplantısı ne zaman yapılacak?

FED’in 2022 yılında gerçekleşecek olan toplantı tarihleri belirlendi. Gerçekleşen ilk toplantı 2022'nin 25-26 Ocak ayında düzenlenmişti. 2'nci toplantı ise 15-16 Mart tarihleri arasında yapılmıştı. Bir sonraki toplantı ise 3-4 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirileceği açıklandı.

FED Mart ayı faiz kararı

ABD Merkez Bankası (Fed), politika faizini 25 baz puan artırarak %25-0,50 aralığına yükseltti. Alınan bu karar doğrultusunda FED, 3 yıllık bir aradan sonra ilk defa faiz artışına gitmiş oldu.

FED Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) beklendiği gibi politika faizini yükseltti. Böylece FED, 2018'in Kasım ayından günümüze kadar olan ilk defa faiz artışı kararı vererek politika faizini 25 baz puan artırdı ve %0,25-0,50 aralığına yükseltti.

FOMC tutanaklarında yer alan ayrıntılar ise şöyle:

"Ukrayna'nın Rusya tarafından işgal edilmesi devasa insani ve ekonomik sıkıntılara neden oldu, işgalin ABD ekonomisi için etkisi belirsiz, ancak yakın vadede enflasyon üzerinde yukarı yönlü ek baskı ve ekonomik faaliyetler üzerinde baskı yaratması olası."

"Ekonomik aktivite ve istihdam göstergelerinde toparlanma sürdü, son aylarda işsizlik oranı önemli ölçüde azaldı."

FED toplantılı takvimi

+  Mayıs ayı FED toplantısı: 3-4 Mayıs 2022

+  Haziran ayı FED toplantısı: 14-15 Haziran 2022

+  Temmuz ayı FED toplantısı: 26-27 Temmuz 2022

+  Eylül ayı FED toplantısı: 20-21 Eylül 2022

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal