Masumlar Apartmanı Safiye'nin hastalığı nedir, belirtileri neler? Obsesif Kompulsif Bozukluk belirtileri ve tedavisi

Her hafta Salı günleri televizyonda seyircisiyle buluşan Masumlar Apartmanı dizisindeki Safiye karakterinin psikolojik rahatsızlığı insanlar tarafından merakla araştırılıyor. Safiye'nin psikolojik rahatsızlığının adı nedir? Belirtileri nelerdir? İnsanlar bu rahatsızlığı nasıl atlatabilir? Konuyla ilgili merak edilen tüm detaylar haberimizde.

22.03.2022-19:53 - (Son Güncelleme: 22.03.2022-19:53) Masumlar Apartmanı Safiye'nin hastalığı nedir, belirtileri neler? Obsesif Kompulsif Bozukluk belirtileri ve tedavisi

TRT1 ekranlarında her Salı günü sevilerek takip edilen Masumlar Apartmanı dizisi Gülseren Budayıcıoğlu'nun Madalyonun İçi adlı romanından uyarlandı ve seyirci tarafından her hafta olacaklar merakla takip ediliyor. Dizide bulunan ailede her aile üyesinin bir psikolojik rahatsızlığı bulunuyor. Bunlar arasından Safiye'nin, halk tarafından temizlik takıntısı olarak da bilinen Obsesif Kompulsif Bozukluk (OKB) hastalığı en çok merak edilerek araştırılan konular arasında. İnsanların araştırdığı konuyla ilgili tüm detayları haberimizde derledik.

Obsesif Kompulsif Bozukluk

Safiye'nin hastalığına dair belirtiler nelerdir

Karakterin yoğun bir temizlik takıntısı bulunuyor. Bunun yanında geçmişten gelen annesinin yarattığı travmalar sebebiyle bir kadın-erkek arkadaşlığını kabul edemiyor. Gülben adlı kardeşinin geceleri ıslattığı çarşafları apartmanda başka bir dairede saklıyor bu ise temizlik takıntısıyla çelişiyor. OKB olarak kısaltılan hastalığı yaşayan Safiye karakteri, yemek yapacağı zaman malzemelerinin hepsini tek tek dörde kadar sayarak ve sabunla yıkadıktan sonra kullanıyor. Mutfağa, ev içinde dolaştığı kıyafet ve terliklerle girmiyor ve sadece kardeşi Gülben'i mutfağa kabul ediyor. Tüm bunların yanında eve de yabancı birinin girmesini istemiyor.

Obsesif Kompulsif Bozukluk (OKB) nedir

OKB, insanlar tarafından obsesyon yani takıntı olarak bilinen ve sürekli tekrarlayan düşüncelere sahip olması, bu düşüncelerin de kişiyi bir süre sonra rahatsız etmesinden dolayı genel olarak rahatlamak isteğiyle ritüel veya kompulsiyon adı verilen sürekli tekrarlayan davranışlarda bulunmasına verilen addır.

OKB hastalığına sahip hastalar düşüncelerini kontrol edemez ve korkularını veya imgeleri saplantı halinde yaşarlar. Bunun sonucunda ise hem kendileri için hem çevresindekiler için oldukça rahatsız edici durumlar oluşabilir. Sürekli tekrarlayan düşünceler kaygıları, gerginliği, kendini tekrarlayan davranışlar, ritüelleri veya bazı rutinlerin zorunlu olarak yapılmasına sebep olur. OKB hastaları kafalarındaki düşünceleri ve zorunluluk olarak gördükleri her şeyi, takıntılı düşüncelerini ortadan kaldırabilmek amacıyla bunları bir rutin haline getirir. OKB hastaları genel olarak bu takıntılarını engellemeye çalışsa bile sonuçta engelleyemeyeceklerini düşündükleri için daha çok endişe duymaya başlarlar. Stresi hafifletebilmek amacıyla da kendilerini zorlayacak eylemler yapmaya başlarlar. Takıntılı düşüncelerinden kurtulmaya çalışmaları da bazen çok daha kötü sonuçlara yol açabiliyor. 

OKB tedavisi nasıl olur

Hastalık tedavi edilmediği sürece kişinin kendinden iyileşebilmesi oldukça zordur. Yani, her hastalıkta olduğu gibi bu hastalıkta da tedavi almak çok önemlidir. OKB'ye sahip kişi psikolojik hastalıkların teşhisi ve tedavisi için özel eğitim almış sağlık uzmanından yardım alabilir. Hastalığın tedavisi içinde en çok etki gösteren tedavi kullanılan ilaçlar ile paralel uygun terapileri sağlamaktır. 

Terapi ve İlaç tedavisi

Davranış terapisi olarak adlandırılan terapi yöntemi OKB hastalarının abartılı ve takıntılı düşüncelerini azaltabilmesi amacıyla uygulanan bir tedavi yöntemidir. Terapinin amacı hastalığa sahip kişilerin zorlayıcı davranışları rutin haline getirmeden kaygı yaratan düşünceleriyle yüzleşmelerini sağlamaktır. OKB hastalarında bu terapi yöntemine paralel olarak beyinde bulunan serotonin seviyesini artırabilmek amacıyla da ilaçlar kullanılmaktadır. 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal