Mars’tan şaşkına çeviren görüntüler yayınlandı! Görüntüleri Curiosity uzay aracı kaydetti

Mars'ta kaydedilmiş yeni görüntüler ortaya çıktı. Merak konusu olan görüntüleri Curiosity uzay aracı kaydetti.

14.05.2022-11:40 - (Son Güncelleme: 14.05.2022-14:58) Mars’tan şaşkına çeviren görüntüler yayınlandı! Görüntüleri Curiosity uzay aracı kaydetti

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) tarafından Mars'ta çekilmiş yeni görüntüleri ortaya çıkardı. Yayımlanan fotoğraflarda mağara kapısına benzer yapı merak konusu oldu.

Kapıya benzeyen yapı

NASA'ya ait olan Curiosity uzay aracındaki Mast Camera tarafından 7 Mayıs'ta kaydedilen görüntüde, kayanın içinde bir kapıya benzeyen yapı olduğu fark edildi. Kaydedilen görüntülere göre komplo teorisyenleri bu görüntüyü yaşama dair kanıt olarak ele aldıklarını ifade ettiler. Ancak bilim insanları görüntünün olağan üstü bir durum olmadığını Mars'ta gerçekleşen depremler sonucu oluştuğunu belirtiler. Bu durumu bilim insanları, kapıya benzeyen açıklığın solundaki büyük yarığın bölgede sürekli meydana gelen kaya çatlama olayını gösterdiğini söylerken ön taraftaki kayanın da açıklıktan düştüğünü açıkladı.

Mars'tan Şaşırtan Görüntüler

Curiosity keşif aracı

Tartışma konusu olan fotoğrafları kaydeden Curiosity, NASA'nın Mars Bilim Laboratuvarı (MSL) misyonunun bir parçası olarak Mars'ta Gale kraterinde keşifler yapan bir otomobil büyüklüğündeki keşif aracı ve gezgin robottur. Curiosity keşif aracı, Mars Bilim Laboratuvarı'nın en önemli parçası olarak 26 Kasım 2011 saat 15:02 UTC'de Cape Canaveral'dan fırlatılması geçekleşti. 6 Ağustos 2012 saat 05:17 UTC'de Mars'taki Gale kraterinde bulunan Aeolis Palus bölgesine başarılı bir iniş sağladı. Dünyadan 563.000.000 km'lik uzaklıkta bir yolculuk geçirdi. Curiosity, inişi hedeflenen Bradbury iniş bölgesinden 2.4 km uzaklıkta iniş yaptı. Aralık 2012 tarihinde, Curiosity'nin 2 yıllık misyonu, süresiz olarak uzatılmış oldu. 5 Ağustos 2017 tarihinde ise NASA, aracın inişinin 5. yıldönümünü gerçekleşti. Araç 14 Mart 2019 itibari ile çalışır durumdadır ve Mars üzerinde 2347 sol (2411 Dünya günü) geçirmiştir.

Manyetik kalkan

NASA'dan emekli olan baş bilim insanı James Green, Mars'ı yaşanabilir hale getirme projesinin detaylarını aktardı. İlk kez bu konuda detaylı açıklama yapan Green, Mars'ı yaşanabilir hale getirmek için Kızıl Gezegen’i tamamen bir manyetik kalkanla kaplamayı öne sürdü. Green, koruyucu kalkanın Güneş'in Mars'ın atmosferine zarar vermesini engelleyeceğini ve yüzeyinde insan dostu bir iklim oluşmasına neden olacağını söyledi. Bunun üzerine toprakta bitki yetiştirilebileceğini ifade eden Green, birkaç yıl içinde Mars’ın Dünya ile kıyaslanabileceğini ifade etti.

Mars

Elon Musk’ın planı

SpaceX'in kurucusu Elon Musk, daha önce ifade ettiği, Mars’ın atmosferini ısıtmak için gerekli olan yeterli miktarda karbondioksit salmaktan ve Kızıl Gezegeni bombalamaktan söz etmişti. Musk’a göre önümüzdeki 5 ile 10 yıl içinde insanları Mars'ın yüzeyine taşımayı ve orada yeni bir hayat kurmayı planlıyor.

Ertuğ Güveniş
ertugguvenıs@outlook.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal