Mars'ta Yer Çekimi Var mı?

NASA'nın Perseverance adlı keşif aracını Mars'a yollaması üzerine Mars'ta yer çekimi var mı? sorusunun yanıtı araştırma konusu oldu. Uzay aracından gelen ilk görüntüler tüm dünyayı heyecanlandırdı. Peki Mars'ta yer çekimi var mı? Mars'ta yaşam var mı?

24.02.2021-09:24 - (Son Güncelleme: 24.02.2021-09:24) Mars'ta Yer Çekimi Var mı?

Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi NASA, geçtiğimiz günlerde Mars yolculuğu için hazırlanan Perseverance isimli keşif aracını uzaya gönderdi. Perseverance'ten gelen ilk görüntüler ise tüm dünyada heyecan uyandırdı. Peki, Mars'ta yer çekimi var mı, Mars mı büyük Dünya mı?

MARS'TA YER ÇEKİMİ BULUNUYOR MU?

Dünya'nın Mars'tan daha hızlı olduğu biliniyor. Mars, Güneş’in çevresindeki dönüşünü saatte yaklaşık 87 bin kilometre hızla tamamlarken Dünya’nın hızı ise saatte ortalama 107 bin kilometredir. Dünya, Güneş’in etrafındaki bir tam turunu 365 günde tamamlarken, Mars’ın bu yolculuğu 687 Dünya günü sürmektedir.

Mars yüzeyindeki yer çekimi, Dünya yüzeyindeki yerçekiminin %38'i kadardır. Mars atmosferi %95 oranında karbondioksit, %3 nitrojen, %1,6 argondan oluşmakla birlikte, oksijen ve su izleri de taşımaktadır.

MARS MI BÜYÜK DÜNYA MI?

Dünya hacim büyüklüğü açısından da Mars’ı geride bırakır. Mars’ın 6 bin 791 kilometrelik çapı, Dünya’nın 12 bin 755 kilometrelik çapının neredeyse yarısı kadar olmaktadır. Mars’ta kütle çekim kuvveti daha azdır. Bundan dolayı Dünya’da 45 kilogram olan bir nesne bu gezegende tartılsa yaklaşık 17 kilogram gelir.

2012'de gezegen yüzeyine inen Curiosity (Merak), indiği Gale Krateri'ni bir zamanlar dolduran gölün canlı organizmaların gelişmesine uygun olabileceğini ortaya çıkardı. Öte yandan Curiosity, canlı organizmaların yapı taşları olan karbon içeren organik moleküller de keşfetti.

NASA'nın gönderdiği Perseverance aracı, yine benzer bir alanda, yaşam izlerini tespit etmek için tasarlanan aletler kullanarak incelemeler gerçekleştirecek.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal