Mars hakkındaki gerçek yıllar sonra çıktı: Uzay aracı Perseverance keşfetti

NASA’nın uzay aracı olan Perseverance, Mars hakkında yıllardır bilinmeyen önemli bir detayı ortaya çıkardı. Persaverance, Kızıl Gezegen olarak bilinen Mars’ın tamamen kırmızı renkte olmadığını ortaya çıkardı.

01.09.2022-14:37 - (Son Güncelleme: 01.09.2022-14:37) Mars hakkındaki gerçek yıllar sonra çıktı: Uzay aracı Perseverance keşfetti

Bilim insanlarının hakkında en çok araştırma yaptığı gezegenlerin başında gelen Mars hakkında yıllardır doğru bilinen bir durumun yanlış olduğunu ortaya çıkardı. NASA’nın Mars yüzeyini gözlemlemekle görevli olan uzay aracı Perseverance, Kızıl Gezegen olarak bilinen Mars’ın tamamen kırmızı renkte olmadığını ortaya çıkardı. Bilim insanları aynı zamanda  Mars'ın Jezero kraterinin göl olduğu zamanlar hakkında bilgi arayan aracın kratere ulaşınca şaşırtıcı kayalar bulduğunu ifade etti 

Mars hakkındaki gerçek yıllar sonra çıktı

The Independent gazetesindeki habere göre bilim insanları Mars’ta zeminin sadece kraterin göl olduğu dönemde biriken tortul kayaçlardan oluşmadığını tespit edince şaşkınlığa uğradı. Burada volkanik kayaların da yer aldığı ve bunların çoğunlukta olduğu söyleniyor.

Bilim insanları, bu yeni çalışmada incelenenlere benzer kayaların Dünya'da bulunabileceğini ama bunların genellikle milyarlarca yıllık rüzgar, su ve Dünya'daki yoğun yaşantılarının geri kalanı tarafından tahrip edildiğini ve Mars'taki çevrenin çok farklı olması nedeniyle bozulmadan kaldığını ortaya koyuyor. 

Mars Perseverance

Dünyadaki oluşumlarla oldukça benzerler

Mars’taki söz konusu araştırmayı yürüten gruptan Purdue Üniversitesi profesörü Roger Wiens, "Gördüğümüz bu katmanlı volkanik kayaların bugünlerde Dünya'da sahip olduğumuz volkanik kayalardan farklı göründüğünü fark etmeye başladık" diye konuştu.

Mars’taki kaya oluşumlarının Dünya’nın ilk zamanında oluşan kaya oluşumlarıyla oldukça benzerlik gösterdiğini ifade eden bir başka araştırmacı profesör Briony Horgan, "Dünyada yaşamın ilk nerede ve ne zaman evrimleştiğini daha iyi anlamamış olmamızın nedenlerinden biri, bu kayaların çoğunlukla yok olması; bu nedenle Dünya'daki eski ortamların nasıl olduğunu yeniden canlandırmak gerçekten zor" dedi.

Mars’ın Jezero kraterinde yapılan araştırma, The Science Advances’ta yayımlandı.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal