Bilim dünyası önemli açıklama: Galakside dev savaş! İki karadelik 3 yıl içinde çarpışabilir

Astronomi uzmanları, Dünya’dan yaklaşık olarak 1 milyar ışık yılı uzaklıkta yer alan bir galaksideki iki süper kütleli karadelik 3 yıl içerisinde çarpışabilir. Bilim dünyasında deprem etkisi yaratan bu gelişme milyonlarca kişi tarafından dikkatle takip ediliyor. Detaylar haberimizde...

01.09.2022-13:52 - (Son Güncelleme: 01.09.2022-13:52) Bilim dünyası önemli açıklama: Galakside dev savaş! İki karadelik 3 yıl içinde çarpışabilir

Evrendeki en gizemli gök cisimleri olan karadelikler, ışığın bile kaçamayacağı kadar güçlü bir çekim gücüne sahip olmalarıyla biliniyor. Gözlemlenebilir uzayda milyonlarcası bulunan bu korkunç varlıklar konusunda bilim insanlarından önemli bir keşif daha geldi. Astronomi uzmanları, Dünya’dan yaklaşık olarak 1 milyar ışık yılı uzaklıkta yer alan bir galaksideki iki süper kütleli karadelik 3 yıl içerisinde çarpışabileceği uyarısını yaptı. 

Galakside dev savaş

Dünya’dan yaklaşık olarak 1 milyar ışık yılı uzaklıkta bulunan bir galakside iki süper kütleli karadeliğin çarpışmak üzere olduğu tespit edildi. Araştırmayı yürüten ekip, SDSS J1430+2303 isimli galakside ışık dalgalanmaları keşfettiğini açıklarken, bu dalgalanmalara iki karadeliğin sebep olduğunu düşündüklerini söyledi. 

Bu iki cismin karadelik olduğu konusunda net bir sonuca varılamamış olsa da cisimlerin etrafa yaydığı ışık dalgalanmaları ihtimali oldukça yükseltiyor. 

İki karadelik çarpışabilir

İki karadelik 3 yıl içinde çarpışabilir

Dünya’dan bir milyar ışık yılı uzaklıkta olan SDSS J1430+2303 galaksisinin merkezinde neler olup bittiğini öğrenmenin çok zor olduğu belirten bilim insanları, kara deliklerin çarpışması durumunda evrenin gizemleri hakkında yeni bilgiler elde edebileceklerini düşünüyor.

Araştırmadan sorumlu bilim insanları 3 yıl içinde bu iki karadeliğin çarpışmasını beklediklerini belirtti. Yaşanacak olan bu çarpışmanın Dünya’ya herhangi bir etkisinin olacağı düşünülmüyor. 

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal