Marmara'ya Müsilajın Ardından Oksijen Azlığı Tehdidi

Müsilajın ardından Marmara'da yeni bir tehlike ortaya çıktı. Ortaya çıkan oksijen azlığı tehlikesi bu ay içerisinde çok ciddi bir artış gösterdi.

17.09.2021-12:36 - (Son Güncelleme: 17.09.2021-14:06) Marmara'ya Müsilajın Ardından Oksijen Azlığı Tehdidi

Müsilajın ardından Marmara Denizi'nde yeni bir tehlike ortaya çıktı. Meydana gelen oksijen azlığı tehlikesi bu ay içerisinde çok ciddi bir artış göstermiş durumda.

MARMARA DENİZİ'NDE MÜSİLAJIN ARDINDAN OKSİJEN AZLIĞI RİSKİ

Marmara Denizi'nde meydana gelen yeni tehlikeye vurgu yapan ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Mustafa Yücel konuyla ilgili olarak, ‘Çok ciddi bir oksijen azlığı var. Bu durum özellikle bulunduğumuz ay içinde artmış durumda.’ İfadelerini kullandı.

Marmara Denizi için beklenen yeni tehlikenin oksijen azlığı olduğunu söyleyen Doç. Dr. Mustafa Yücel, ‘Marmara’da müsilaja neden olan fazla azot ve fosfor yüklerinin varlığının denizin içinde birikmiş olması sorunu hala devam ediyor. Bunun dolaylı bir sonucu olarak fazla biyolojik üretkenlik ve son yıllarda bunun bir sonucu olan oksijen azlığı durumu da kötüleşerek devam ediyor.’ Şeklinde konuştu.

MÜSİLAJDAN SONRA OLABİLECEK OKSİJEN AZLIĞI BÜYÜK BİR TEHDİT

Yücel, Marmara’da ortaya çıkan müsilajın artık gözle görülemediğini belirterek, ‘Bu sorunun bir yere gittiği anlamına gelmiyor. Çok ciddi bir oksijen azlığı problemi var. Özellikle bulunduğumuz ay içinde oksijen azlığı iyice artmış durumda. Denizlerde oksijenin azalması, beraberinde canlı ölümlerini ve ölü bölgeleri getirebilir. Kıyıya yakın olan düşük oksijenli su, genellikle yosunların ve zararlı alglerin çoğalmasına olanak tanırken, içerisinde yaşayan canlılarınsa ölmesine neden olur.’ açıklamalarını yaptı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal