Marmara Denizi'nde 60 Yıl Sonra Tekrar Görüldü: Deniz İçin Yeni Umut!

Marmara Denizi'nde 60 yıl aradan sonra ilk defa Ofroz balığı görüldü. Yetkililer Ofroz Balığı’nın denizdeki çeşitlilik için umut olduğunu ifade etti.

13.09.2021-15:12 - (Son Güncelleme: 13.09.2021-15:37) Marmara Denizi'nde 60 Yıl Sonra Tekrar Görüldü: Deniz İçin Yeni Umut!

Marmara Denizi'nde 1960'lı yıllardan bu yana görülmeyen Orfoz Balığı Bandırma Körfezi açıklarında görüntülendi. Yetkililer tarafından yaklaşık 60 yılın ardından görüntülenen Orfoz'un Marmara'daki çeşitlilik için büyük umut olduğu belirtildi.

DENİZDEKİ YAŞAM VARLIĞI VE BALIK ÇEŞİTLİLİĞİ İÇİN AÇISINDAN ÇOK ÖNEMLİ BİR GELİŞME

Balıkesir'in Bandırma Körfezi'nde dalış yapan dalgıçlar 60 yıl aradan sonra Orfoz Balığı görüntülendi. 1960'lı yıllardan bu yana Marmara'da orfoz balığına rastlanılmadığını belirten Balıkesir Üniversitesi Burhaniye Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi İlhan Deveci konuya ilişkin sevindiren açıklamalarda bulundu. Deveci açıklamasında ‘Ofroz Balığı, deniz yaşam varlığı ve balık çeşitliliği açısından bu çok önemli bir gelişme. Bandırma Körfezi'nde düzenlenen Zıpkınla Balık Avı Türkiye Şampiyonası'nda, Balıkesir Büyükşehir Belediyespor Zıpkınla Balık Avı Takımımız, çok başarılı bir tespit yaptı. Çünkü 1960'lı yıllardan itibaren Marmara Denizi'nde orfoz maalesef gözlemlenmiyor. Belki bazı duyumlar var ama şu güne kadar kayıt altına alınmamıştı. Dolayısıyla sporcularımız Türkiye şampiyonasında bunu kayıt altına alma ve videosunu çekme fırsatı buldu. Bunun bilim tarihinde, Türkiye'de önemli bir milat olduğunu düşünüyorum. Bu konuda akademik camiada da bir araştırma yaptım’ dedi.

BU TESPİT TÜRKİYE’DE ÖNEMLİ BİR MİLAT

Deveci açıklamasında ‘Özellikle Prof. Dr. Murat Bilecenoğlu hocamla görüştüm. Kendisi orfozun da tarihini yazan bir kaynağa sahip. Kendisiyle de bu konuda Marmara'da uzun yıllardan bu yana orfozun bulunmadığı konusunu tespit ettik. Bu anlamda Balıkesir Belediyespor Zıpkınla Balık Avı Takımı'nı tebrik ediyorum. Bilimsel çalışmaların muhakkak vatandaş ve toplum ayağının olması gerekiyor. Çünkü yapılan birçok tetkikte aslında daha önce de bu bölgelerde yaşayan ve birçok faaliyeti yürüten halkın buna katkı sunabileceğine inanıyorum. Şuna da vurgu yapmak istiyorum. Zıpkınla balık avı, denizlerimizdeki farklı türleri keşfetmekte önemli bir araç. Bu tespit, Türkiye'de önemli bir milat. Hayırlı olmasını temenni ediyorum’ diyerek bilimsel çalışmaların sporcularla birlikte ele alınmasının önemli olduğunu vurguladı.

ANTREMAN SIRASINDA DENK GELDİM 

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Zıpkınla Balık Avı Takımı oyuncusu Fırat Yağcı ise açıklamasında, ‘Antrenman sırasında orfoz balığına denk geldim ve kayıt altına aldım. Marmara Denizi, orfoz görülmemesinin yanı sıra müsilaj nedeniyle de kötü anılıyordu. Durumun böyle olmadığını da görüntülü şekilde kaydetmeyi başardık’ dedi. 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal