Marketler ve Toplu Taşıma Araçları İçin Önlemler Artırıldı

İçişleri Bakanlığı, 81 İl Valiliğine coronavirüs salgını ile mücadele çerçevesinde ek bir genelge daha yolladı.

24.03.2020-09:20 - (Son Güncelleme: 24.03.2020-13:23)

İçişleri Bakanlığı, valiliklere yeni tip coronavirüs (Covid-19) salgını ile mücadele çerçevesinde marketlerin çalışma saatlerine, marketlerde alışveriş yapan müşteri sayısına, şehir içi ve şehirler arası çalışan toplu taşıma araçlarına ilişkin ek genelge yolladı.

Genelgeye göre, il ve ilçelerde bütün marketler 09.00-21.00 saatleri arasında çalışacak.

Market içindeki en fazla müşteri sayısı, depolar ve idari bürolar dışında müşteriye yüz yüze hizmet sunulan toplam alanın onda biri kadar olacak.

Bütün marketler, hizmet alanı genişliğine göre içeride olabilecek maksimum müşteri sayısını market girişlerine asarak gösterecek.

İçeride olması gereken sayıda müşteri bulunması için gerekli önlemler alınacak. Market içerisinde belirlenen sayıda müşteri var ise içerden müşteri çıkmadan başka müşteri içeriye giremeyecek.

Marketler aynı zamanda içeriye girmek için bekleyen müşterilerin en az bir metre mesafe ile beklemeleri gerektiğini devamlı söyleyecek, market girişinde görülecek şekilde bu durumun belirtildiği bir afiş asılacak.

KAPASİTENİN YARISI ORANINDA YOLCU KABUL EDEBİLECEK

İl ve ilçelerdeki tüm kent içi ve şehirler arası hizmet veren toplu taşıma araçları (şehirler arası yolcu otobüsleri dahil), araç ruhsatında ifade edilen yolcu taşıma kapasitesinin yüzde 50'si oranında yolcu taşıyabilecek, araç içindeki yolcuların oturma şekli yolcuların birbirleriyle temasını engelleyecek şekilde olacak.

Genelgede, coronavirüs salgınında başlıca riski oluşturan yerlerin vatandaşların toplu bulunduğu mekanlar olduğu anımsatıldı.

Devletin tüm kurumları ile bu salgının yayılması ve vatandaşların yaşamlarını riske atmasını engellemek için pek çok umuma açık yerlerin faaliyetlerinin durdurulması önde gelmek üzere önlem alındığı ifade edilen genelgede, uyulması gereken kuralların belirlenerek vatandaşlarla paylaşıldığı belirtildi.

Genelgede, bu salgının bir an önce önüne geçilebilmesi için marketler ile şehir içi ve şehirler arası yolcu taşıma araçları için ek önlemlerin alınmasının gerekli görüldüğünün altı çizildi.

Diğer yandan, söz konusu önlemlerle ilgili vali, kaymakamlar tarafından Umumi Hıfzıssıhha Kanunu ve diğer mevzuat hükümleri kapsamında gerekli kararların alınarak, marketler konusundaki kararların il, ilçe belediyeleri ile iş birliği yapılarak, toplu taşıma araçlarına ilişkin olanların ise trafik zabıtasının etkin denetimi ve koordinesinde acil olarak planlanması, uygulanması ve tüm kolluk birimleri tarafından konunun takip edilerek herhangi bir aksaklığa meydan verilmemesi talep edildi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal