Market Fiyatlarında Yüzde 40 Düşüş Bekleniyor

Dövizde yaşanan dalgalanmaları fırsat bilen bazı firmalar market ürünlerinde fahiş artışlar uygulaması sonrası olaya müdahale eden hükümet, denetimlerini artırdı. Yapılan çalışmalar sonrasında birçok markette indirim başladı.

30.12.2021-10:50 - (Son Güncelleme: 30.12.2021-16:34)

Ekonomide yaşanan dalgalanmalar sonrası gıda ürünlerine gelen fahiş artış, vatandaşı zor durumda bıraktı. Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatı ile marketlere yapılan denetim hızlandı. Ürünlere yüzde 20’nin üzerinde zam yapan birçok firmaya cezai işlem uygulandı. Yaşanan gelişmeler sonrasında Türkiye Perakendeciler Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı Kaya, indirim uygulamaların market raflarına yansımaya başladığını belirtti.

MARKET RAFLARINDA İNDİRİMLER BAŞLADI

Fiyat artışının önüne geçmek ve vatandaşın elini rahatlamak için denetimlerin artırılması sonrası, raflardaki ürünlerde yüzde 20 ile 30 arasında indirim uygulanmaya başlandığını dile getiren Kaya, "Bir ay sonra yüzde 40 fiyatların aşağı ineceğini tahmin ediyoruz ve ineceğini iddia ediyorum." dedi.

Ülkemizin zor dönemlerden geçtiğini, ekonomik olarak bazı dalgalanmalar yaşandığını ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklaması sonrasında toparlanmaların başladığını dile getiren Kaya, "Cumhurbaşkanımızın çağrısı ve rafta fiyatların geri gelmesiyle ilgili değerlendirmede bulunuyoruz. Şu an zaten yerel marketlerin birçoğu fiyatları indirdi. Fabrikaları da zorluyoruz bu konuda." diye konuştu.

YÜZDE 20 İLE 30 ARASINDA İNDİRİM UYGULANIYOR

Vatandaşın daha fazla mağdur olmayacağını, yüzde 20 ile 30 arasında indirimin tüm ürünler üzerinde etkili olmaya başladığının altını çizen Kaya, "Bu zincirleme oluyor. Bir market indirime girdiğinde rekabet oluyor. Biri yağın fiyatını indirdiğinde diğeri de indirmeye başlıyor. Bu zincirleme, Türkiye'deki tüm marketler ister istemez indirmek zorunda kalıyor çünkü müşteri kaybına uğruyor. Bu konuda Konya öncü oldu. İlk fiyatları düşüren Konya oldu. Markette raftaki ürünlerin fiyatı ilk aşamada yüzde 20-30 indi. Yani bir ay sonra yüzde 40 fiyatların aşağı ineceğini tahmin ediyoruz ve ineceğini de iddia ediyorum. Şu anda yüzde 30'a yakın fiyatlar indi ve inmeye devam edecek. Çünkü inmek indirmek zorunda. Yeni fiyatlı ürünler daha bitmediği için ilk başta yüzde 30 ile başladı. Bir aylık süreçte kurun böyle devam etmesiyle yüzde 40 daha iner. Buna temel gıda ve temizlik dahil." Şeklinde konuştu. 

market fiyatlarında düşüş başladı

OCAK AYINDAKİ SİPARİŞLERİMİZİ İPTAL ETTİK

Fiyat artışların hem kurdaki dalgalanmalar hem de stokçuların etkisiyle bu kadar arttığını dile getiren Kaya, tüketici vatandaşların daha fazla zarar görmemesi için sektörün zararına bile faaliyet göstermeye başladığının altını çizerek, "Ocak ayındaki siparişlerimizi iptal ettik, yani onlara da tepki gösterdik. Fiyatlarımızı yeni fiyata uyarlasınlar’’ dedi. 

125 TL OLAN 5 LİTRE YAĞ 90 TL’YE DÜŞTÜ

Ayçiçeği yağı fiyatlarının mutfaktaki ateşi en çok gösteren ürün olduğunu vurgulayan Kaya, "Bu süreçte 116 liraya tedarik ettiğimiz ayçiçeği yağını 125'e satıyorduk. Şimdi Konya'da 28 şubesi olan marketlerimizde 90 liraya satılıyor. Çünkü piyasanın fiyatları düşürme adına ilk düşüren biz olduk." dedi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal