Marburg virüsü nedir, ölümcül mü? Marburg virüsü belirtileri neler, tedavisi var mı? Dünyanın en ölümcül virüsü yeniden ortaya çıktı

Geçtiğimiz yıl Afrika’da ortaya çıkan ve dünyanın en ölümcül virüsü olarak tanımlanan Marburg virüsünün yeniden ortaya çıktığı yönündeki haberler sonrasında Marburg virüsü belirtileri ve tedavisi araştırılıyor. Peki Marburg virüsü nedir, ölümcül mü? Marburg virüsü belirtileri neler, tedavisi var mı? Soruların yanıtı haberimizde…

22.03.2024-11:25 - (Son Güncelleme: 22.03.2024-11:25) Marburg virüsü nedir, ölümcül mü? Marburg virüsü belirtileri neler, tedavisi var mı? Dünyanın en ölümcül virüsü yeniden ortaya çıktı

Ebola’nın kuzeni olan Marburg virüsü, bilim insanlarına göre dünyanın keşfedilmiş en ölümcül virüsü olarak belirtilen Marburg virüsü, geçtiğimiz yıl Afrika’da yüzlerce insanın ölümüne sebep olmuştu. Bittiği zannedilen ancak yeniden ortaya çıktığına dair haberlerin ardından Marburg virüsü belirtileri ve tedavisi gibi detaylar araştırmaya başlandı. Peki Marburg virüsü Nedir, ölümcül mü? Marburg virüsü belirtileri neler, tedavisi var mı?

Marburg virüsü nedir?

Marburg virüsü, filovirüs ailesinden bir RNA virüsüdür ve insanlarda ciddi hastalıklara neden olabilir. Genellikle Afrika'da ortaya çıkan bu virüs, şiddetli kanamalı ateşe (Viral Hemorajik Ateş) yol açar ve ölümcül olabilir. Marburg virüsü, Ebola virüsü ile benzer özelliklere sahiptir ve benzer semptomlara neden olabilir.

Virüs, vücuda temas etmiş enfekte hayvanlarla veya hastalık bulaşmış kişilerle temas sonucu insana geçebilir. Enfekte olmuş kişilerde baş ağrısı, yüksek ateş, kas ağrıları, kusma, ishal, kanamalar gibi belirtiler görülebilir. Marburg virüsünün yayılmasını önlemek için hijyen kurallarına dikkat etmek, enfekte hayvanlardan ve hastalık belirtileri gösteren kişilerden uzak durmak önemlidir.

Marburg virüsü nedir, ölümcül mü? Marburg virüsü belirtileri neler, tedavisi var mı? Dünyanın en ölümcül virüsü yeniden ortaya çıktı

Marburg virüsü ne zaman ortaya çıktı?

Marburg virüsü, ilk olarak 1967 yılında Almanya'nın Marburg kentinde ortaya çıktığı için bu ismi almıştır. O zamanki salgın, bir ilaç firmasının maymunları ithal etmesiyle başlamıştır. İlk olarak laboratuvar çalışanlarında ortaya çıkan hastalık, daha sonra temas yoluyla diğer kişilere ve sağlık çalışanlarına yayılmıştır.

Marburg virüsü tedavisi var mı?

Marburg virüsü, Ebola virüsü ile benzerlik gösterir ve benzer semptomlara neden olur. İki virüs de kanamalı ateşe neden olan filovirüs ailesine aittir. Marburg virüsü salgınları genellikle Orta ve Doğu Afrika'da görülür. Bugüne kadar Marburg virüsüne karşı spesifik bir tedavi veya Aşı bulunmamıştır, ancak hastaların semptomlarının yönetilmesi ve hastalığın yayılmasının önlenmesi için destekleyici tedaviler uygulanmaktadır.

Marburg virüsü nerelerde görüldü?

Geçmiş yıllarda Marburg virüsü salgınları, Ekvator Ginesi, Gana, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Kenya, Güney Afrika, Uganda ve Zimbabve gibi ülkelerde yaşandı. Angola'da 2005 yılında meydana gelen salgında ise 300'ten fazla insan hayatını kaybetti.

Dünya genelinde ise son 40 yıl içinde Marburg virüsü nedeniyle sadece iki kişi öldü. Bu ölümlerden biri Avrupa'da, diğeri ise ABD'de gerçekleşti. Her iki kişi de Uganda'da mağara gezilerine katılmıştı.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal