Malta Kaç Yıl Osmanlı’da Kaldı?

Malta Adası, tarihi boyunca birçok medeniyetin egemenliği altında yaşamış ve sonunda bağımsızlığını elde etmiştir. Ancak Malta, birçok medeniyetin egemenliği altında yaşasa da Malta kaç yıl Osmanlı’da kaldı sorusunun cevabı ise oldukça üzücüdür.

22.07.2020-15:15 - (Son Güncelleme: 10.02.2022-14:59) Malta Kaç Yıl Osmanlı’da Kaldı?

Malta, Osmanlılar tarafından kuşatılmış ancak, kanlı kuşatma sonrası, üç kıtaya hükmeden Osmanlı Devleti’nin yenilgisiyle sonuçlanmıştır. Bu kuşatma ise, Osmanlı Ordusu’nun, Avrupalılar gözünde oluşan yenilmezlik unvanını da elinden almıştır.

MALTA KUŞATMASI ÖNCESİ

9 Mayıs 1560’ta başlayıp 14 Mayıs 1560’ta sona eren Cerbe Deniz Muharebesi, ittifak ülkelerini ağır yenilgiye uğratmıştır. Alınan bu ağır yenilgi üzerine İspanya Kralı II. Felipe liderliğinde donanma hazırlanarak Osmanlı Ordusu’na karşı birleşilmiştir. Osmanlı Ordusu’na karşı birleşen ittifak ülkeleri arasında Papalık, Ceneviz, Portekiz, Malta ve Toskana donanmaları vardı.

Osmanlı Devleti’nin sürekli uğradığı Penon de Velez adası, az sayıdaki Osmanlı askerleri tarafından koruma altındaydı. Ancak ada kayıp vermeden boşaltıldı. Haçlı ordusunun kuvveti karşısında savaşmadan adayı boşaltan Osmanlı Ordusu’na karşı ittifak birlikleri daha da motivasyonu yüksek hale geldi.

Malta şövalyeleri, Akdeniz’de Türk gemilerine taciz saldırılarında bulunurken, 1564 yılı ortalarına doğru, Malta şövalyeleri Mathurin Romegas komutasında, Osmanlı haremağası, İskenderiye ve Kahire valilerini esir aldı. Bu durum Kanuni Sultan Süleyman’ın Malta Adası’na sefer düzenlemesi ve şövalyelere karşı bir savaş yapması konusunda ikna edilmesini sağladı.

MALTA KUŞATMASI GÜÇLERİ

Malta kaç yıl Osmanlı’da kaldı sorusunun cevabından önce, kuşatmada tarafların silah gücünün de büyük bir faktörü olmuştur.

İttifak Ülkeleri arasında;

- 500 Hospitalier Şövalyesi

- 400 İspanyol asker

- 800 İtalyan asker

- 500 kadırgalı

- 200 Yunan ve Sicilyalı asker

- 100 St.Elmo Kalesi garnizon askeri

- 100 şövalye kölesi

- 500 kadırga kölesi

- 3000 kişi Malta halkı

Osmanlıların karşısında, toplamda 6100 kişiden oluşuyordu.

Osmanlı İmparatorluğu askerleri;

- 6000 Sipahi (süvari)

- 500 Karaman sipahisi

- 6000 Yeniçeri

- 400 Mythelineli maceraperest

- 2500 Cezayirli sipahi

- 3500 Cezayirli maceraperest

- 4000 gönüllü mücahid

- 6000 gönüllü kişi

- Trablus ve Cezayir korsanları

Osmanlı İmparatorluğu askerleri ise toplamda 24.000 kişiden oluşuyordu. Malta Adası’nı ele geçirmek için kaptan-ı derya Piyale Paşa ve Trablusgarp Beylerbeyi Turgut Reis, Akdeniz’e açılmıştı.


MALTA KUŞATMASI 

Akdeniz’in oldukça stratejik bir konumunda bulunan Malta Adası’nı ele geçirmek için, Osmanlı donanması, 20 bin askeri karaya çıkarmıştı. Karaya çıkan birlikler, St. Elmo Kalesi’ni kuşattı. Turgut Reis ve Uluç Ali Reis, kuşatmanın başlamasından birkaç gün sonra kuşatmaya katılabildi.

Sürekli yapılan saldırılarda, iki tarafın da ağır kayıplar vermesinin yanında, Turgut Reis komutasındaki 5 bin kişilik kuvvet, St. Elmo Kalesi’ni 6 gün boyunca kuşatma altında tuttu. 23 Haziran 1565 yılında yapılan sekizinci saldırı sonunda, kale ele geçirildi.

Çarpışmalar Eylül ayına kadar sürmüş, ancak net bir sonuç çıkmamıştı. Hava koşullarının da giderek kötüye gitmeye başlaması, Kızılahmedli Mustafa Paşa, 11 Eylül 1565 yılında kuşatmayı tamamen kaldırmasına neden olmuştur.

Malta Kuşatması Sonrası Neler Oldu?

Malta kaç yıl Osmanlı’da kaldı sorusunun cevabı, aslında Osmanlı donanmasının yenilgisiyle sonuçlandığı şeklindedir. Avrupalılar tarafından, Osmanlıların 100 yıl süren yenilmezliğinin de sona erdiği bir kuşatma olan Malta Kuşatması, şövalyelerin az bir sayıyla bozguna uğrattığı Osmanlı Ordusu’nun kaybıyla sona erdi.

Şövalyelerin lideri olan Valette, kazandığı bu zafer sonrasında ise, Avrupa’da daha saygın ve itibarlı hale gelmiş, adaya birçok maddi destek gelmeye başlamıştır. Yapılan maddi yardımlar sayesinde, adada surlarla çevrelenmiş yeni bir şehir kurulmuştur.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal