Mahsa Amini’nin ölümüne tepkiler sürüyor: İran’da protestolar yayılıyor

İran’da yaşayan 22 yaşındaki Mahsa Amini’nin zorunlu başörtüsü yasağına uymaması sebebiyle ahlak polislerince öldürüldüğü iddia edildi. Amini’nin gözaltına alındıktan sonra ölmesi ülkede protestoların fitilini ateşlerken, düzenlenen eylemlerde 450 kişi yaralandı, 500 kişi ise tutuklandı. Detaylar haberimizde...

22.09.2022-13:01 - (Son Güncelleme: 22.09.2022-13:01) Mahsa Amini’nin ölümüne tepkiler sürüyor: İran’da protestolar yayılıyor

İran’daki zorunlu başörtüsü kuralına uymadığı gerekçesiyle ahlak polisleri tarafından gözlaltına alınan 22 yaşındaki Mahsa Amini, gözaltına alındıktan sonra hayatını kaybetmesi sonucunda ülke çapında protestolar yapılmaya başlandı. İran yerel basınından alınan bilgilere göre Amini’nin gözaltına alındıktan sonra ölmesi ülkede protestoların fitilini ateşlerken, düzenlenen eylemlerde 450 kişi yaralandı, 500 kişi ise tutuklandı. 9 kişinin ise hayatını kaybettiği ifade edildi.

İran’da protestolar yayılıyor

İran’ın devlet medyası, polisin salı akşamı bin kişilik bir kalabalığı dağıtmak için göz yaşartıcı gaz kullandığını ve çok sayıda kişinin tutukladığını bildirdi. Göstericilerin güvenlik güçlerine taş attığı ve polis araçlarını ateşe verdiği de alınan bilgiler arasında yer alıyor.

Mahsa Amini’nin şüpheli ölümü ülke genelinde eylemlerin başlamasına sebep olurken, Irna, Şiraz kentinde yaralanan bir polisin öldüğünü aktardı. Bir insan hakları grubu ise, 450 kişinin yaralandığını, 500 kişinin tutuklandığını öne sürdü.

Mahsa Amini

Cumhurbaşkanı Reisi batıyı suçladı

New York’ta düzenlenen 77. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda konuşan İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, batı ülkelerinin İran’ın içişlerine karışmasına tepkş gösterdi. Protestolardan ve Mahsa Amini olayından bahsetmeyen Reisi’nin yayınladığı başörtüsü kararının ardından aylardır çok sayıda kadın kararı protesto etmek için başörtülerini çıkarmıştı.

Amini' nin ölüm nedeni hakkında soruşturma yürüttüklerini söyledi. Ancak protestocular bir iç soruşturmaya pek inanmıyor ve ahlak polisi uygulamasının kaldırılmasını istiyor. 

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal